Förflytta dig till innehållet

Pargasbon Fredrika Abrahamsson brinner av iver inför hösten då hon börjar som vd för Hemmet

Privat
Kvinna med träd i bakgrunden

Kvinna med träd i bakgrundenPrivat

Fredrika Abrahamsson är ny vd för Hemmet. Foto: Privat


Pargasbon Fredrika Abrahamsson är sprängfylld med energi inför hösten. I oktober inleder hon sitt nya jobb som vd för servicecentret Hemmet i Åbo.
Abrahamsson lämnade sin position som chef för expert- och utvecklingscentret vid samkommunen Kårkulla tidigare i år. Hon hade tänkt fortsätta arbeta med andra uppgifter vid expert- och utvecklingscentret, men då hon fick frågan om hon ville bli vd för Hemmet blev hon genast nyfiken.
Hon arbetar nämligen gärna som chef, men arbetet måste vara hanterbart.
— Samarbete och att vara öppen för det som sker inom verksamheten är mycket viktigt. Andra har sagt att jag är ambitiös och tar mina åtaganden på allvar, och det tycker jag också själv att stämmer. Jag är också en noggrann och positiv person, som ser möjligheter i stället för hinder.

Förändring går i arv

Abrahamsson har ärvt sin vilja att driva saker till förändring från sin mamma, som arbetade vid Kårkulla där hela familjen växte upp i en av lägenheterna som finns vid enheten i Pargas.
Eftersom hon växte upp nära Kårkulla föll det sig även naturligt för henne att börja arbeta där.
— Men samtidigt visste jag inte riktigt vad jag ville göra efter skolan. Jag började med hantverk, men arbetade sedan regelbundet som inhoppare vid Kårkulla och började sedan utbilda mig inom vårdsektorn.
I dag har hon en högre yrkeshögskoleexamen inom social- och hälsovård och har även utbildat sig inom språk och kommunikation i Sverige.
— På det viset har jag lärt mig att förstå hur man kan kommunicera med personer som inte har samma förmåga att uttrycka sig som du och jag. En tillgänglig och kommunikativ miljö för sådana personer intresserar mig, det är viktigt.

Föreningsaktiv

Abrahamsson har alltid intresserat sig för människor, och speciellt de som är utsatta och beroende av stöd för att klara av ett självständigt liv.
Hon har även engagerat sig i rättigheter för personer med utvecklingsstörningar, och är aktiv inom Förbundet för de utvecklingsstördas väl, FDUV.
Hon hoppas att välfärdsteknologin i framtiden används för att göra människors vardag tryggare.
— Det är någonting som vi behöver ta in, utan att ersätta vårdarna och människorna.
Personalbristen inom vården är ett problem som blir mer och mer utmanande.
— Men Hemmet har ett gott rykte som arbetsplats, vilket är bra. En nyckel till framgång är att personalen mår bra och trivs, så det ska vi fortsätta att satsa på här.
Att aktivt ta med anhöriga då de boendes vårdplan görs upp är något som Hemmet redan satsar på, och det tänker Abrahamsson fortsätta med. Hon följer även med internationella trender och framsteg inom vården.
Hon konstaterar också att nyrenoverade Villa Vindens verksamhet innebär oanade möjligheter.
— Det känns jättespännande att få utveckla det.
 
Abrahamssons man kommer att vara ledig från arbetet till sjöss ett helt år, vilket gör att hon kan satsa extra mycket energi på sitt nya arbete.
Hon har som tidigare nämnt samlat på sig mycket energi inför hösten. Dels efter den sex veckor långa semestern med familjen, men också efter de ytterligare fyra lediga veckorna hon tillbringat hemma i Pargas.
Det yngsta av hennes fyra barn har nu börjat skolan, och hon är glad över att hon kunde vara hemma några veckor och följa med hur skolstarten gick.
Att börja pendla till Åbo innebär en stor förändring — hon har alltid arbetat nära sitt hem.
— Det blir att sitta lite mera i bilen. Men jag har också tänkt cykla till jobbet några gånger i veckan. Då jag började närma mig femtioårsåldern började jag tänka allt mer på min hälsa. Jag motionerar mycket, gärna ute i skogen.
Abrahamsson arbetar tillsammans med avgående vd Ann-Mari Backman fram till den 30 september.

Fredrika Abrahamsson
Född: 1973 i Pargas. Bor fortfarande i Pargas, i Vepo med familjen som består av man och fyra barn.
Utbildning: Grundexamen som förr kallades vårdare av utvecklingshämmade. Högre yrkeshögskoleexamen inom social- och hälsovård.
Karriär: Har arbetat över 20 år på Kårkulla, med små avstickare inom skolsektorn i Dragsfjärd och vid dåvarande Käldinge skola i Nagu. Arbetade senast som chef för expert- och utvecklingscentret.
Motto: En del behöver lite mera för att få lika mycket. Det kan tillämpas på barn, på brukare, pensionärer… Det är rättvisa för mig. Alla har olika behov.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter