Förflytta dig till innehållet

Pargasbon Bertel Nordlund donerade blod för 200:e gången

Van och orädd. Bertel Nordlund donerade blod för första gången i militären. I går donerade han för 200:e gången, i Pargas. Här sätts blodgivningen i gång av Röda Korsets Jessica Back.

Van och orädd. Bertel Nordlund donerade blod för första gången i militären. I går donerade han för 200:e gången, i Pargas. Här sätts blodgivningen i gång av Röda Korsets Jessica Back.

Van och orädd. Bertel Nordlund donerade blod för första gången i militären. I går donerade han för 200:e gången, i Pargas. Här sätts blodgivningen i gång av Röda Korsets Jessica Back. Foton: Annina Suominen


Bertel Nordlund donerade blod för första gången i militären. I dag är han 67 år gammal, och i tisdags donerade han blod i Pargas för 200:e gången.
– Det är nästan på dagen också, då jag ryckte in på sommaren, säger han.
Sedan dess har han bara fortsatt.
– Jag gör det för att hjälpa andra, för att ge en gåva.
Nordlund har inte tvingats ha många blodgivningspauser under de senaste 48 åren. Han har hållit i frisk och i gott skick.
Några speciella hälsovanor har han inte, utan han ”kör på bara”.
En enda gång har han skickats hem från blodgivningen, för att Röda Korsets mätare visade att han hade för lågt hemoglobin. Men Nordlund misstänker att den visade fel, för han gick direkt och tog ett riktigt blodprov och kollade värdet, som var bra.
Nordlund jobbade tidigare som elmontör och har bott i Skräbböle hela sitt liv. Hans familj består i dag av en fru och tre barn.
Under åren som blodgivare har han noterat att det är mest kvinnor som donerar blod.
Kenneth Höglund bredvid sin kompis Bertel Nordlund.

Kenneth Höglund bredvid sin kompis Bertel Nordlund. Innan man donerar blod måste man fylla i en blankett om sitt hälsotillstånd.


Flera människor droppar in i församlingshemmet vid 13-tiden då Röda Korsets blodtjänst slår upp dörrarna. En av dem är Pargasbon Kenneth Höglund, som är i samma ålder som Nordlund och dessutom hans gamla skolkompis.
Höglund donerar blod för 97:e gången. Även han inledde donerandet i militären.
 Blodpåsen fylls på 5 till 10 minuter. Efteråt bjuds man på kaffe, saft och godsaker.

Blodpåsen fylls på 5 till 10 minuter. Efteråt bjuds man på kaffe, saft och godsaker.


Pargasbon Sabina Wärnå.

Pargasbon Sabina Wärnå.


Sabina Wärnå, 25, donerade blod för fjärde gången i tisdags.
– Det är ett jättelätt sätt att hjälpa människor, det går snabbt och smidigt och så får man kaffe och bulle! Och om man någon gång behöver blod själv så kommer det att kännas bra att veta att man också har donerat.
 Jessica Back och Päivi Lentovaara-Msadek.

Jessica Back och Päivi Lentovaara-Msadek.


Blodtjänst är på plats i församlingshemmet i Pargas en gång i månaden, berättar Päivi Lentovaara-Msadek och Jessica Back som arbetar på Röda Korset.
– De två senaste gångerna har 93 respektive 81 personer donerat blod.
Röda Korsets blodtjänst var på plats i församlingshemmet i Pargas i tisdags.

Röda Korsets blodtjänst var på plats i församlingshemmet i Pargas i tisdags.

Blodgivning
Röda Korsets blodtjänst ansvarar för blodtjänstverksamheten i hela Finland.
De frivilliga blodgivarna i Finland hjälper ungefär 50 000 patienter årligen.
En del av blodgivningarna sker på blodtjänstbyråerna. Blodtjänsts personal ordnar även varje vecka 20–25 blodgivningstillfällen i landet.
Sommartid ska man se till att dricka tillräckligt om man planerar att donera blod, samt vara uppmärksam på insektsbett. Om man blivit biten och reagerar ovanligt starkt eller om bettet kräver särskild behandling, exempelvis kortison eller antibiotika, ska man vänta tills symptomen har lagt sig och det gått två veckor sedan man avslutat en eventuell antibiotikakur.
Vanligen ger inte resor inom EU-området upphov till karens för blodgivning. Resor i West-Nile virusområden i Europa ger från början av juli till slutet av november upphov till en karens på 28 dygn räknat från resans returdag. Till området hör flera sommarsemestermål som är populära bland finländare, bland annat Italien, Grekland, Kroatien och delar av Österrike och Frankrike.
Den som har varit minst 6 månader i England 1.1 1980–31.12 1996 får inte donera på grund av risken för den mänskliga varianten av ”galna ko-sjukan”, Creutzfeldt-Jakobs sjukdom.
Några blodgivningsevenemang i sommar
Nagu, Kyrkvallen 4, onsdag 24.7 klockan 14–18.
S:t Karins, Vuodinkatu 2, torsdag 25.7 klockan 14–18.
Salo, Asemakatu 3, fredag 26.7 klockan 12–17.
Mera information om vem som får ge blod och hur en blodgivning går till här.

Dela artikeln

En kommentar: “Pargasbon Bertel Nordlund donerade blod för 200:e gången

  1. Sussi Björkman skrev

    Vilken bragd! Bra jobbat!
    Själv ligger jag typ 70 gånger efter…å andra sidan har jag tio år på mig ”att komma fast”.
    Men här finns en orättvisa: kvinnor måste numera ha 90 dagar emellan givningarna medans karlarna klarar sig med 60 dagar. Vad är det för jämställdhet?!?

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter