Pargasbon Annika Peisas hobby blev arbete – lämnade jobbet som löneräknare för att bli stallföretagare


Annika Peisa är stallföretagare i Hoggais i Pargas. Hemmet ligger i den röda byggnaden som syns t v i bakgrunden. Foto: Anja Kuusisto
Hoggais i Pargas är något av en hästby med flera stall med omkring tio eller fler hästar i vardera. I ett av dem växer verksamheten så det bokstavligen knakar i väggarna och syns över ängarna.
Förbipasserande har kunnat notera hur ridplanen förbättrats, hur nya hagstolpar slagits ner, att många stora beteshagar numera brer ut sig på synhåll från Levovägen genom Hoggais.
Annika Peisas ”Team AP Equestrian” är ett stall där 12 hästar i dag har boxplats. Innan augusti månad är slut finns plats för ytterligare fyra.
– Stallbyggnaden ska förlängas med en tilläggsdel, förklarar Peisa.
Hon tog över verksamheten i stallet hösten 2018. Det betydde samtidigt att tradenomen lämnade sitt tidigare jobb som löneräknare och gjorde sin hobby till sitt jobb. Hästar har hon hållit på med sedan barnsben.
Har snart plats för 20 hästar
Nu ett år senare blommar stallet för fullt. Peisa har redan kunder för en del av de nya boxarna, och ett par platser är lediga.
Få hästägare har hästen på egen gårdsplan. Är du hästägare hyr du vanligen plats för din häst i något stall inklusive mer eller mindre skötsel av hästen, då ett djur kräver omvårdnad och mat flera gånger om dagen och 365 dagar i året.
Peisa hyr stallet och markerna omkring av Linda Ackrén-Karlsson och Henrik Karlsson. Tidigare hade de själva hyresgäster, alltså hyrplatser för hästar, i det här stallet och dessutom har de plats för några hästar på egen gård några hundra meter ifrån.
Numera har Karlssons tiotalet hästar på egen gård och är hyresvärdar för Annika Peisas stall.
– Vi har ett alldeles härligt samarbete, de måste vara de hjälpsammaste människorna på jorden, säger Peisa.

Finska hästen Aino-Kaisa poserar fint. Bakom henne Beris och Topi (med flugtäcke på).
Med hästar är det guld värt att det finns kunnig hjälp nära till hands om någon häst insjuknar eller något tillstöter. Samarbetet löper i båda riktningarna och Peisa bor också själv några hundra meter ifrån stallet.
– Det är en stor fördel eftersom jag åker mellan stallet och hemmet flera gånger om dagen. Dessutom kan jag med en blick genom fönstret där hemma kolla om hästarna står lugnt i hagarna.
Köpte hus i byn, renoverade, fick barn och studerade…
Pargasbon Annika Peisa flyttade från centrum till Hoggais 2012, då hon tillsammans med Pauli köpte ett hus i byn. Hoggais ligger drygt tre kilometer från Segelrondellen.
– Huset var egentligen en sädestork. De tidigare ägarna hade påbörjat ombyggnaden av det till ett hem, men projektet var på hälft.
Peisas är inte halvvägs med ursprungshuset, men de håller på och bygger till. Familjen har nämligen vuxit med två barn och under båda föräldraledigheterna har Annika Peisa också varit studerande – i ridbranschen.
– När jag var mammaledig med Enni gick jag i Brusaby och tog yrkesexamen som ridinstruktör, vad jag vet finns ingen annan utbildad sådan i Pargas. När jag var mammaledig med Niklas blev jag ridtränare.
Den utbildningen ordnas i Ypäjä och hålls i etapper med några intensiva dygn i taget.
– Till den här hösten har jag sökt in till fortsättningsstudier i Ypäjä, i ridtränartvåan specialiserar man sig mer på en eller två grenar.

Melinda Bergman är Annikas (th) nöjda kund och lycklig ägare till ponnyn Luka. Foto: Anja Kuusisto
Tävlade tidigare i fälttävlan, tränar nu hopp- och dressyrryttare
Under sina egen aktiva tävlingstid var fälttävlan Annika Peisas gren, då under namnet Annika Mäkelä. Fälttävlan är den svåraste grenen på många sätt, då den kombinerar flera grenar. Den kräver att ryttaren klarar hinderritt i terrängen och samtidigt är en duktig ryttare på dressyrbanan.
I Pargas kan man inte träna fälttävlan någonstans, då Annika i tiderna åkte på träning var det till Niinisalo, tre timmar bort.
– I dagsläget tränar jag några flickor inom hopp och dressyr och det är inom ramen för vad Finlands ryttarförbund kallar 365-systemet. Träningssystemet betyder att ryttarna får stöd och hjälp att alla dagar i året. Till exempel deltar de på träningar upp till fyra gånger i veckan och övriga dagars program har vi tillsammans planerat.
Vila och återhämtning är också viktigt, likaså hur hästen sköts och fodras. I det här ingår också att jag rider flickornas hästar eller ponnyer, tränar dem.
En gång i året slår adepterna och Annika fast mer långsiktiga mål för sin ridning och tävlan. Flickorna som Peisa tränar tävlar både på distrikts- och vissa även på nationell nivå. Deras hemorter är Pargas, Åbo och Pikis.
– Det är mixen i min verksamhet som gjorde att stallföretaget blev mitt val, kombinationen jobb, små barn och hästar hade i längden varit ohållbar annars. Jag är ju också stallskötare, håller ridlektioner och är ridtränare.

Ordning och reda.
Uppsving i hästsporten då stallen bara blir fler
– I Pargas pågår nog något av ett uppsving inom hästsporten, eftersom antalet stall och hästar bara växer. Utöver mitt är också Skärgårdsstallet rätt nytt, sen finns Pargas ridstall i Bläsnäs, i Hoggais finns tre större stall, i Tervsund finns stall och så finns det flera mindre stall.
När Peisas stall i höst utvidgas har hon plats för totalt 20 hästar. Det beräknar hon att börjar vara max vad en person med lite hjälp av timanställningar kan klara av.
Stallbusinessen är märk väl en företagsform som kräver insatser precis varje veckodag, året runt.
– I sommar har jag haft flickor anställda några veckor, och från hösten ska jag också ha en deltidsanställd.
– Sammanhållningen med mina härliga kunder är viktig, det är mycket vi gör på talko. På våren slog vi ned alla hagstolpar utan maskinell hjälp, det var ett stort jobb.
– Sen är det sist och slutligen så att det här jobbet gör man för att man tycker om det. Jag har vuxit upp med hästintresset och det har blivit en livsstil. Att studera ridning i teorin ger mig stöd att syssla med det professionellt också.
Artikelskribenten är hästägare men hade aldrig besökt det här stallet innan den här intervjun gjordes!
Annika Peisa
Aktuell som: Driver sedan ett år tillbaka stall inklusive ridträningar under firmanamnet Team AP Equestrian i Hoggais i Pargas.
Familj: Mannen Pauli och barnen Enni, 4 år och Niklas, 2 år.
Bor: Sedan sju år tillbaka i Hoggais by i Pargas.
Utbildning: Tradenom från Novia. Ridinstruktör Axxell, Brusaby. Ridtränare, Ypäjän hevosopisto.
Läser: Hevosurheilu och annat branschrelaterat. Prenumerar på PK.
Sommarlediga dagar: Är få, men de tillbringas på stugan eller på sjön.
Framtidsdröm: Hmm..allt är bra nu. På sikt, att vara med och utveckla hästsporten.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.