Förflytta dig till innehållet

Pargasbibban och lokala Pohjola-Norden firar litteraturveckan

Pohjola-Norden i Pargas tillsammans med Sydkustens landskapsförbund och andra aktörer ordnar program i biblioteket under vecka 46. På bilden från vänster Anita Sjöholm och Irma Nylund från Pohjola-Norden, Josefin Häggblom och Janina Svart från biblioteket samt framför Paola Fraboni. Foto: Mikael Heinrichs


I Pargas bibliotek blir det program för alla åldrar under hela Nordiska litteraturveckan 11–17 november.

Fest i Norden

Årets Nordiska litteraturvecka har ”Fest i Norden” som tema, vilket hänger ihop med att Pohjola-Norden -föreningarna i Danmark, Norge och Sverige firar 100-årsjubileum i år. Den finländska föreningen grundades 1924 och är således fem år yngre än sina kolleger i grannländerna.
– Vi är framför allt glada och nöjda med att få igång det här samarbetet mellan Pohjola-Norden i Pargas och biblioteket samt andra aktörer. Det blir mer lätthanterligt då man samarbetar, säger Pohjola-Norden i Pargas ordförande Anita Sjöholm och får medhåll av bibliotekspersonalen.
– Dessutom kommer vi förstås att lyfta fram böcker med nordiskt tema under hela litteraturveckan, säger Josefin Häggblom från biblioteket.
Litteraturveckan inleds måndagen den 11 november med en workshop i blackout poetry, som går ut på att man skapar dikter av gamla böcker genom att svärta stora delar av texten och lämna kvar lämpliga ord som sedan tillsammans bildar en dikt.
– Workshopen ordnas under eftermiddagen mellan klockan 14 och 16 och passar alla åldrar, men är kanske främst riktad till barn och unga, säger Janina Svart på biblioteket.

Karen Blixen på flera språk

Nordiska litteraturveckan har i år tre högläsningsböcker som man fokuserar på i alla nordiska länder: Karen Blixens ”Babettes gästabud”, Astrid Lindgrens ”Pippi Långstrump” och Jostein Gaaders ”Sofies värld”.
I Pargas är de två först nämnda i blickfånget. Babettes gästabud är först ut, då boken valts som högläsningsbok under ”Kura skymning”, som är ett högläsningsevenemang för vuxna. Mellan klockan 18 och 19 den 11 november blir det högläsning ur boken på svenska, finska, norska och danska.
– Vi kommer att läsa valda avsnitt ur boken på de här fyra språken för att lyfta fram de olika nordiska språken. Dessutom blir det kaffe- och karamellbjudning, berättar ordförande Anita Sjöholm från Pohjola-Norden i Pargas.
Paola Fraboni håller i trådarna för Ordplask varje tisdag i biblioteket och under litteraturveckan är tillfället den 12 november mellan klockan 9.15–9.45 öppet för alla.
Temat blir självklart Norden och det riktar sig till barn under två år tillsammans med en vuxen. Det blir babypoesi, rimlekar och sång.
– Vi utgår från en bok som heter ”Det har kommit en komet” som är en diktsamling för barn med dikter på alla nordiska språk, berättar Fraboni.
Hon kommer under veckan att inom ramen för Sydkustens ordkonstskola tillsammans med sina kolleger i Åbo att ha temat ”en språklig fest” för sina ordkonstelever i Åbo och Pargas.
Det finskspråkiga språkcaféet i biblioteket ordnas varje torsdag i biblioteket mellan klockan 17 och 19 och kräver ingen förhandsanmälan. Under litteraturveckan ligger fokus på Norden och tanken med språkcaféet är att deltagarna ska få tala finska på sin egen nivå tillsammans med andra och öva upp sin finska.
Det är Röda Korsets lokalavdelning i Pargas som fungerar som arrangör för språkcaféet.

Pippikalas

Lördagen den 16 november blir det sedan Pippi för hela slanten då den rödhåriga tjejen bjuder in till kalas mellan klockan 11 och 14.
– Det blir två sagostunder på omkring 30–40 minuter, först på finska klockan 11 och på svenska klockan 12 med sång och pippisagor samt kanske något gott som avrundning. Efter det kan man pyssla sin egen partyhatt i tidskriftssalen i biblioteket, berättar Carmela Johansson som agerar Pippi för dagen och håller i programmet.
Samtliga programhelheter som ordnas i biblioteket är avgiftsfria och kräver ingen förhandsanmälan.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter