Förflytta dig till innehållet

Pargasbarn bjuds på matglädje, umgänge och nya kunskaper i hållbarhetens tecken – ”Ett lyckat koncept”

Natalie Skogman
I undervisningsköket i Brava lärcentrum är det hålligång när 4Hs: matskola kört igång för sitt tolfte år i Pargas. Precis som tidigare år så fylldes anmälningslistan på bara några minuter.

I köket är barn och hjälpledare i 4H:s matskola i Pargas i full gång med matlagning och förberedelser. Det hackas lök, kokas lasagneplattor, torkas bord och dukas upp inför dagens lunch som består av lasagne och vitkålssallad.

Lasagnen sätts i ugnen och de ivriga kockarna sätter sig till bords. Flera konstaterar hur gott det doftar när oset av tomat och ost fyller köket.

Natalie Skogman
Adrian Nyström och Ylva Leino hjälps åt med bechamelsåsen.

Under fyra dagar får barnen själva tillreda frukost, lunch och mellanmål. Däremellan har de motionspass och diskussionsstunder rörande kost, hållbar mat och motion.

Efter lunchen ska de på utflykt och odla potatis, lök, morötter och tomat. De ska också plocka nässlor, groblad samt kirskål som ska bli till kirskålschips.

Natalie Skogman
I matskolan får deltagarna lära sig allt från hur man hackar en lök på det effektivaste sättet till hur koppar, mässing och silver kan putsas med ketchup.

Matskolorna arrangeras av 4H-föreningar runt om i Finland under skolloven för barn i åldern 8–12. En av dem hålls i Pargas, där 16 barn deltar.

– Det är ett lyckat koncept! Barnen får lära sig hela matens kretslopp, från jord till bord och jord. Det är intensivt och mycket jobb, men så otroligt givande, säger Susanne Nyman som ansvarat för matskolan i Pargas sedan första början.

Natalie Skogman
(Fr.v.) Tyra Dahlbacka, Amanda Laaksonen, hjälpledare Anton Lindfors och Clara Lechenberg är snart klara att sätta in sin lasagne i ugnen.

16-åriga Anton Lindfors agerar hjälpledare på matskolan för första gången, men har tidigare varit med som deltagare i hela sex år.

– Det är roligt att vara med, här har jag lärt mig allting. Jag kunde inte alls laga mat innan jag kom hit första gången, men nu skulle jag säga att jag är ganska bra på det, säger Lindfors.

Natalie Skogman
Karoliina Karhu har lärt sig att man kan ta reda på huruvida ett ägg är kokat eller inte genom att rulla det. Det kokade ägget rullar nämligen snabbare än det okokta.

10-åriga Karoliina Karhu är med som deltagare för andra gången.

Hon tycker att det bästa med matskolan är själva matlagandet. En favorit från den här veckan är fruktsalladen.

– Jag har lärt mig mycket nytt och spännande. Det var svårare än vad jag trodde det skulle vara att laga fruktsallad, men det är bra att utmana sig själv, säger Karhu.

Natalie Skogman
9-åriga Gabriel Mannström torkar borden innan dukning. Han har lärt sig att groblad kan sättas på blödande sår för att påskynda läkningen.

Matskolan inleddes med en gemensam frukost där också barnens föräldrar fick delta. Det serverades havregröt med chiafrön, ägg, hembakat bröd, frukt, bär och yoghurt.

Natalie Skogman
12 åriga Isabel Forsman (t.v.) och Janina Lindholm deltar i matskolan för första gången. De kommer säkerligen tillbaka som hjälpledare.

Många av deltagarna ser framemot föräldramiddagen. Då ska barnen bjuda på köttgryta, sallader och gräddtårta.

De får lära sig duka, vika servetter samt hur man på rätt sätt serverar och för bort maten. Vett och etikett är en av många saker barnen får lära sig i matskolan.

Veckan avslutas med ett bondgårdsbesök till Majvik Gård.

Uppdaterad kl. 21.10: En mening om ett dansuppträdande till Käärijäs toner togs bort. Den dansen ägde rum i fjol, inte i år.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter