Förflytta dig till innehållet

Pargas vill ha kvar det gamla systemet med slamtömning

Slambrunnar i fast bosatta hushåll måste tömmas en gång per år. Foto: Kim Lund tömmas


Pargas stadsstyrelse säger i sitt utlåtande till avfallshanteringsnämnden i sydvästra Finland att det är bättre att bevara det nuvarande systemet med tömning av slambrunnarna.
Styrelsen anser bland annat att det inte är ändamålsenligt att transportera slam och avloppsvatten från skärgården till avlägset belägna mottagnings- och behandlingsanläggningar.
Styrelsen anser också att tömningsintervallerna är för täta i synnerhet för fritidshus som används endast sporadiskt.

Viktigt med lokala entreprenörer

I utlåtandet nämns ingenting om de lokala entreprenörernas möjlighet att delta i anbudstävlingen, men Pargas miljövårdschef Carl-Sture Österman ser det som en förutsättning för att det nya systemet ska fungera också i glesbygden.
– Om de områden som konkurrensutsätts fördelas på ett vettigt sätt så att också lokala företag kan ge anbud, är den kommunala slamhanteringen inte nödvändigtvis så illa.
Fördelen med den kommunala upphandlingen är bland annat att Pargas får ett heltäckande register över fastigheterna och att det då blir lättare för stadens miljövårdsmyndighet att övervaka att tömningen sker på ett korrekt sätt, säger Österman.
I praktiken skulle det betyda att kommundelarna i skärgården finns kvar som egna områden, eller så att Nagu, Korpo och Houtskär tillsammans utgör ett eget uppsamlingsområde för slamtransporterna.
– Jag tror inte att till exempel Lassila&Tikanoja är så intresserade av att ge anbud på enbart Houtskär.

Carl-Sture Österman. ÅU-foto


Det skulle också vara viktigt att utveckla tekniken i slambilarna så att de verkligen suger upp slam och inte avlopps- eller gråvatten.
I dag fylls tankbilarna till största delen av vatten vilket inte är speciellt ändamålsenligt, säger Österman.
Vattnet borde avskiljas från slammet så att vattnet blir kvar i brunnen och behandlas av fastighetens egen avloppsanläggning.
Då ryms det mera slam i tankbilarna och man slipper onödiga körningar, säger Österman.
– Det är inte klokt vare sig ur ekonomisk eller miljömässig synvinkel med ett tankbilsrally i skärgården för att transportera vatten.
– Dessutom har de små reningsverken i skärgården svårt att klara av den extra belastning som kommer utanför det kommunala ledningsnätet.

Dyrare på sommaren

I synnerhet sommartid är trycket på reningsverken stort och därför har vattentjänstverket infört tre gånger så höga mottagningstaxor under somrarna.
Om inte kapaciteten trots det räcker till kan slammet köras till reningsverket i Norrby vilket betyder dyrare transportkostnader för kunderna.
Inom Pargas stad finns cirka 9 000 fritidshus och 6 000 stadigvarande hushåll med egna slambrunnar eller fasta slambehållare och som är beroende av slamtömningen.
LÄS OCKSÅ: 
Slamhanteringen i Väståboland förnyas – lokala företag oroar sig för följderna
Cati Huhta: Det blir lika smidigt som förut

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter