Förflytta dig till innehållet

Pargas utreder möjligheten att grunda resursklass – bildningen vill ha social- och hälsovården med på noterna

Arkiv/Jeanette Östman
Skolväskor på ett bord.
I en "fokusklass" kunde elever bättre få den hjälp och det stöd de behöver.

Precis som i många andra kommuner har man också i Pargas märkt av att andelen elever som mår dåligt och har svårt att koncentrera sig i större undervisningsgrupper har ökat.

De senaste åren har man i Pargas gjort flera satsningar på nya sätt att arbeta i skolorna, bland annat genom skolcoacher. Men satsningarna har trots det inte varit tillräckliga för att bemöta problemen hos elever som har stora utmaningar beträffande de sociala kontakterna i skolan. Inte heller de personliga elevassistenter räcker till.

Bildningen behöver hjälp

Utbildningssektorn räcker nu upp händerna och konstaterar att de inte på egen hand klarar av att lösa problemen, utan behöver få hjälp och stöd av social- och hälsovårdssektorn, eftersom problemen ofta bottnar i hälsorelaterade aspekter.

Bildningsnämndens svenskspråkiga sektion konstaterade vid sitt senaste sammanträde att den oroväckande utvecklingen märks av framför allt i de större skolorna i Pargas, där man nämner Malms skola och Sarlinska skolan.

En tanke som dykt upp är att grunda en ny sorts resursklass, en så kallad ”fokusklass”, där elever som har svårt att koncentrera sig i skolvardagen tillfälligt kunde få en annan undervisningsmiljö och dessutom hälsorelaterad hjälp. Klassen skulle arbeta åldersintegrerat över årskurserna 1–9 och fysiskt finnas i närheten av de stora, svenskspråkiga centrumskolorna.

Handlar om en tillfällig lösning

Utbildningschef Ulrika Lundberg som hade berett ärendet till svenska sektionens sammanträde säger att stödet för att gå vidare med resursklassutredningen var brett.

– Det är inget enkelt koncept med ett mångprofessionellt samarbete, vilket betyder att allt måste utredas noggrant. Jag vill poängtera att det handlar om en tillfällig lösning för att kunna erbjuda den hjälp och det stöd som eleverna behöver just då, inte en klass där elever placeras permanent.

Lundberg säger att coronapandemin åtminstone inte underlättat situationen och att man diskuterar liknande saker också i många andra kommuner bland hennes kolleger.

Nu kommer man att begära in synpunkter från social- och hälsovårdssidan om möjligheten till samarbete i en resursklass med fokus på elevernas välmående.

Hur stort är behovet och berör det här endast den svenskspråkiga bildningen?

– Det är inte många elever som har den här typens behov, det finns ingen orsak att överdramatisera situationen. Just nu är det på den svenskspråkiga sidan som behovet finns, men om vi får goda erfarenheter av konceptet finns det inget som utesluter att vi kan erbjuda den här modellen också på finska vid behov.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter