Pargas utbildningschef: ”Vi tar ett år i sänder”

Skolan på Utö hör till Finlands allra minsta men vid Pargas stad ser utbildningschef Ulrika Lundberg med tillförsikt på skolans framtid.
– Vi tar ett år i sänder. Jag ser positivt på skolans framtid om elevantalet ser ut som det gör nu, säger Lundberg.
Hur det skulle gå för skolan om det plötsligt fanns bara en elev kvar vill Lundberg inte ta ställning till just nu.
– Om den dagen kommer så ser vi på det sedan.
Det är inte ofta det kommer förfrågningar från familjer med barn i skolåldern som vill flytta ut till yttre skärgården. Enligt Lundberg handlar det om ströförfrågningar och vissa år är det ingen som hör av sig.
I hur pass hög grad uppmuntrar ni familjer med barn i skolåldern att bosätta sig i yttre skärgården?
– Jag kan inte säga att vi uppmuntrar men vi förhåller oss positivt om vi blir kontaktade.
För grundskolelever i de högre klasserna (åk 7-9) betyder boendet i yttre skärgården att de måste vara inackorderade hos familjer i Nagu eller Korpo under vardagar. Då är det stadens uppgift att leta fram hugade familjer.
– Vi för nog en öppen och ärlig dialog om vad det innebär att bosätta sig i yttre skärgården och vad det betyder för barnen. Inte med tanke på vårt jobb utan för att vi vill vara säkra på att familjerna förstår. Det kan vara tungt för barnen med långa resor och att bo någon annanstans än hemma.
Färdiga familjer som kan ta emot elever från skärgården har staden inte. Ännu för cirka femtio år sedan fanns det internat för skärgårdseleverna. Diskussioner om att öppna ett elevhem eller internat har inte förts i Pargas och kommer inte heller att föras.
– Nej, jag tycker inte att elevhem är en lyckad lösning. Barnen ska kunna bo hos familjer.
Eikös sinne mahtuisi ukrainalaisiakin?