Förflytta dig till innehållet

Pargas trappar upp inom äldreomsorgen, medan icke-brådskande vård skjuts fram

Sköterska böjer sig ner och talar med en patient

Sköterska böjer sig ner och talar med en patient

Avdelningsskötaren Sari Gustafsson på Malmkulla tittar till en patient. ARKIVBILD


Social- och hälsovården i Pargas stad trappar upp vissa funktioner, och lägger ned andra, som en följd av undantagstillståndet, , säger tf social- och hälsovårdsdirektör Miia Lindström.
Nytt är också att besöksförbud råder inom alla äldreomsorgsenheter i Pargas stad.
Det gäller alltså Malmkullas bäddavdelningar, den akuta bäddavdelningen, Björkebo med flera i Pargas, Grannas i Nagu, Regnbågen i Korpo, Fridhem i Houtskär, Aftonro i Iniö.
— Det är endast i undantagsfall såsom vid terminalvård som besök tillåts enligt överenskommelse med personalen.

Staden har corona-arbetsgrupp som möts dagligen

Lindström har liksom Pargas stads övriga ledning suttit i ett möte under tisdagsförmiddagen för att diskutera situationen efter regeringens besked om undantagstillstånd och att beredskapslagen tas i bruk.
Stadsdirektör Patrik Nygrén har tillsatt en särskild corona-arbetsgrupp och den har mötts dagligen redan i ett par veckor.
— Vad gäller äldreboendena har vi tidigare rekommenderat avhållsamhet från besök, nu är det förbud. Personalen kan vid mån av möjlighet hjälpa de äldre med tekniska lösningar så att de kan upprätthålla kontakt med anhöriga.
— Dagverksamheten läggs ned i alla enheter, i Pargas gäller det Solgläntan och Seniorstugan som stängs, i Nagu gäller det dagverksamheten på Grannas, i Korpo på Regnbågen och så vidare.
— Många av dem som deltar regelbundet i dagverksamheten behöver nu hemvård i stället.
— Vi omplacerar därför också personal från dagverksamhet till hemvården, och allt det här lever nu hela tiden. Att lägga om pusslen tar mycket tid men vi jobbar på att hitta lösningar.

Kan bli omplacering av 10-tals anställda

Enbart i Pargas centrum jobbar ett tiotal vårdsanställda i regel med Solgläntan och Seniorstugan, nu behövs de inom andra enheter.
De som jobbar som skolassistenter hör också till de yrkesgrupper vars omplacering diskuteras som bäst, förklarar Lindström.
— Utöver dagverksamheten för seniorer skjuter vi upp vissa icke-brådskande vårdbehov, såsom inom tandvården och socialservicen till exempel.
— Daghemmen ska upprätthålla sin verksamhet, men barnen är färre då många håller hemma sina barn, så här pusslas också verksamheten om som bäst.

Arkiv/Anja Kuusisto

Miia Lindström. Foto: Anja Kuusisto/arkiv

Bemanningen är ”någorlunda bra”

Överlag är situationen vad gäller bemanning inom social- och hälsovården för tillfället ”någorlunda bra” enligt Lindström, som basar för en sektor som sysselsätter närmare 450 personer.
— Det finns anställda som är hemma efter en utlandsresa, men åtminstone ännu är ingen anställd i karantän på grund av smitta.
— En viss sjukfrånvaro har vi, men det har vi alltid. Nu är det väldigt noga att alla med hosta och snuva stannar hemma, även om det är frågan om en vanlig förkylning.
— Vi vet inte hur det här utvecklas ännu och om det uppstår en situation då Finland även kallar in alla vårdutbildade som jobbar i andra branscher på vårdjobb, säger Lindström.
— Situationen lever hela tiden och vi har inte svar på alla frågor, men jag är så glad för att vi möter en så stor förståelse bland både anhöriga och personal. Alla förstår situationens allvar.
LÄS OCKSÅ:
Beredskapen är bra på Hemmet i Åbo, som har besöksförbud

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter