Pargas svar: Vi har fört en öppen dialog – närservicen ska tryggas inför vårdreformen

Social- och hälsovårdsdirektör Miia Lindström vid Pargas stad är väl medveten om att det finns kritik bland personalen mot att Familjehuset Ankarets verksamhet och familjcentret flyttar till Vapparvägen.
– Jag förstår att många tycker att Ankaret är ett mysigt hus, där man har byggt upp en jättefin verksamhet. Den ska vi ta med oss till den nya adressen, samtidigt som vi kan skapa nytt och sådant som inte tidigare har funnits.
THL:s anvisningar
Hon säger att det i THL:s anvisningar om framtidens familjecenter sägs att dess tjänster ska finnas närmare bland annat barn- och ungdomspsykiatrin, hälsovården, socialtjänsten och tandvården.
– Vi behöver kunna trygga närservicen i Pargas också i det nya stora välfärdsområdet efter vårdreformen genom att koncentrera tjänster.
Vapparvägen har fått kritik för att det inte finns tillräckligt stora rum att samla familjer i. Lindström säger att det inte behöver finnas en tom lokal som är tillgänglig hela tiden.
– Människor kommer att jobba på olika sätt i framtiden. Distansarbetet försvinner ingenstans. Familjecentrets tjänster ska också nå skärgården och de digitala tjänsterna kommer att öka. Familjernas behov ändrar och en del vill ha tjänsterna hem, till skola eller dagis. Vi måste se bredare på verksamheten och till det finns det möjligheter i det nya huskomplexet.
Till exempel Malmkullas matsal är ledig efter klockan 13 alla dagar.
– Där kan man ordna också större sammankomster, men det finns även mindre mötesrum med köksmöjligheter i huset.

Vill lyssna på alla, inte bara på kritikerna
Hon vill lyssna på alla, inte bara på dem som kommer med den skarpaste kritiken, utan också på dem som vill utveckla en ny helhet.
I Ankaret jobbar omkring trettio personer som hör till småbarnspedagogiken, familjeenheten, socialservicen, barn- och mödrarådgivningen, medan psykologer och talterapeuter hör till hälsovården – alla med sina egna chefer. Någon huschef eller -koordinator finns inte.
– Vi har informerat personalen genom brev och möten sedan januari. Cheferna har också en roll i informationsgången och planeringen för sin personal.
Personalen säger att deras åsikter har förvrängts
I beredningen till nämnderna skrev Lindström att personalen i Ankaret i huvudsak ser positivt på en eventuellt flytt. Flera i personalen anser att det inte är sant och att man bara har lyft ut det positiva med en flytt då de ombads lista för- och nackdelar.
– Före nämndbeslutet hördes inget negativt. Efteråt har viss del av personalen reagerat skarpt, trots att vi har fört en diskussion hela våren, säger hon.
Samtidigt är det bra att åsikterna kommer fram, så att de kan tas i beaktande när det nya familjecentret planeras, säger hon och vill inte se någon polarisering varken mellan personal och ledning eller politiker och ledning.
Varför har personalen uppmanats att inte tala med journalister eller politiker?
– De har inte blivit tillsagda att inte göra det. Vi hade ett öppet infomöte där alla samlades för att reda ut situationen och hur vi kommer vidare. Det fanns en plan för det. Då är det lite överraskande att följande steg är diskussionen förs via medierna. Alla organisationer har en infostrategi. Jag tycker att det hör till god kutym att man meddelar sin närmaste chef om man tänker gå ut i medierna. Ingen är förbjuden. Men varför vill man gå ut i medierna och till politikerna när vi har en öppen dialog?
Miia Lindström säger att hon förstår att det också handlar om en viss sorgeprocess.
– Det är svårt och tungt och något som man behöver gå igenom för att lämna något som har varit bra bakom sig. Det nya kan bli lika bra. Vi ska fortsätta prata med varandra och hitta möjligheter och alternativ för att jobba vidare. Vi har jättefin personal och jättefin verksamhet och goda möjligheter att utveckla med tanke på det framtida välfärdsområdet.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.