Pargas strategi förverkligas med konkreta, utspridda handlingar


Mattias Jensén och Karolina Zilliacus med elcykeln som snart kan lånas från Pargas bibliotek. Foto: Mikael Heinrichs
Pargas stad presenterade i går sin strategi, med fem tyngdpunktsområden, fram till 2022. Inom tyngdpunktsområdena har man 41 konkreta handlingar, varav man nu kör igång med elva stycken.
Bland dem finns en expressbuss mellan Pargas och Åbo, kontinuerliga talkojippon, en ny skolgård till Kyrkbackens skola i Nagu, en större satsning på elcyklar och cykelleder överlag, en gemensam utveckling av skärgårdskonceptet i Egentliga Finland, all service från en lucka, mera stadskänsla, en företagarvänlig atmosfär och förbättrade upphandlingsprocesser…
Kreativ skärgård som devis
Stadsdirekör Patrik Nygrén, tillsammans med stora delar av stadens ledande tjänstemän, presenterade stadens strategi och handlingsplan fram till 2022 i måndags i stadshuset. Under devisen ”kreativ skärgård” har man samlat konkreta handlingar som ska förverkligas under de kommande dryga fyra åren.
– Vi har samlat handlingarna som totalt är 41 stycken inom fem tyngdpunktsområden. Nu till en början lanserar vi elva handlingar som vi kör igång med direkt och i februari 2019 presenteras de följande fem handlingarna, säger Nygrén.
Inom de fem tyngdpunktsområdena (se faktaruta) jobbar olika team med de konkreta handlingar som faller inom ramen för dem – och i varje team ingår också röster som inte hör till stadens ledning.
De fem tyngdpunktsområdena
Aktivare fritid i en grönare stad.
Lättare att besöka Pargas.
Individuella tjänster.
Mera stadskänsla.
Mera kreativitet och entreprenörskap.
– Det är inte meningen att vi ska fatta beslut i en sluten bubbla internt, utan delaktigheten är ett viktigt nyckelord. Det är inte de fina orden, utan de konkreta handlingarna som är intressanta för invånarna, konstaterar Nygrén.
Stora saker — konkreta åtgärder
Nygrén konstaterar att det uttryckligen behövs en ”game changer” som bryter den negativa befolkningsutvecklingen – här kommer de 41 konkreta handlingarna in. Bakom varje till synes liten åtgärd finns en övergripande målsättning.
– De närmaste två åren kommer vi regelbundet med ungefär 100 dagars mellanrum att starta nya handlingar som ingår i strategin, säger Nygrén.
Grundar sig på intervjuer
Strategiarbetet grundar sig på de 160 djupintervjuer med Pargasbor som staden låtit göra samt de intervjuer med stadens egen personal som gjorts. Staden har hållit olika workshops där man bearbetat intervjumaterialet.
– Det är svårt att tänka sig ett mer delaktigt strategiarbete än det vi har jobbat med de senaste fyra-fem månaderna. Ibland har det varit svårt att släppa taget, men det är helt klart ett mer modernt sätt att arbeta då man också tar in andra röster i beslutsfattandet, säger Nygrén.
Han påpekar att man nu vill bejaka ett strategiarbete där man vågar försöka och pröva sig fram – utan att ständigt behöva vara rädd för att misslyckas.
– Det handlar om små, entusiasmerande handlingar som är konkreta till sin natur, säger han.
Kundservice i en ”lucka”
I stadshuset kommer en av de första konkreta förändringarna att vara betjäningsstationen i stadshusets första våning som ska bli en välkomnande plats där man kan sköta alla sina ärenden med staden vid en disk – och dessutom koppla av med en kopp kaffe.
– Vi kommer att samarbeta med en grupp studerande från Novia som arbetar med tjänstedesign. De ser över hur man med både fysiska miljöer och skyltning kunde göra det hela mer fungerande, säger bibliotekschef Karolina Zilliacus.
Det praktiska arbetet kör igång under våren och man hoppas kunna ha ett koncept klart till nästa höst.
Aktivare samarbete
Kulturchef Fia Isaksson håller i handlingen för ett aktivare samarbete med tredje sektorns aktörer.
– Vi ska bland annat gå in för kontinuerliga talkojippon och också samarbeta med fjärde sektorn, det vill säga mera fristående grupper och ad hoc-aktörer. Ett exempel på det här är skejthallen som kommer att invigas i slutet av november där ett ivrigt talkogäng bestående mestadels av killar i åldern 14–30 år har jobbat på aktivt, säger Isaksson.
Hon vill också involvera olika bya- och stadsdelsföreningar ännu mera aktivt i att ta hand om sin närmiljö.
Expressbuss och elcyklar
Att förbättra förbindelserna både till och från Pargas samt inom staden är ett av de tyngdpunktsområden som man lyfter fram i strategin.
Näringslivschef Tomas Eklund håller i trådarna för projektet med en expressbuss på rutten Pargas–Åbo–Pargas.
– Vi har redan haft ett första möte med NTM-centralen kring saken och de är medvetna om att vi har det här projektet på gång. Eftersom det handlar om ett tillägg i den service som ingår i avtalet mellan staden och NTM-centralen är det redan nu rätt klart att finansierinsstrukturen för expressbussen skulle vara en annan och att stadens del skulle vara större, säger Eklund.
För tillfället handlar det om att kartlägga eventuella rutter för expressbussen – och var den skulle ha sina hållplatser.
– Ett alternativ är att bussen kunde ha Kuppis med sjukhuset och tågstationen som en hållplats, men det måste vi kartlägga. Om kostnadsstrukturen inte blir för tung kunde det bli aktuellt redan vid införandet av hösttidtabellerna nästa år, annars blir det en budgetfråga och kan förverkligas tidigast 2020.
Elcyklar och cykelleder
En satsning på att utveckla anslutningsparkering för både bil och cykel ingår också i paketet. Något som går hand i hand med den åtgärd som samhällsingenjör Mattias Jensén har på sitt bord, det vill säga utvecklandet av gång- och cykelleder i staden.
Biblioteket i Pargas fick i går en elcykel som inom ungefär två veckor kommer till utlåning via biblioteket.
Förbättringen av skyltningen för att styra cykelturister in till centrum ingår också.
– Elcykeln ska gå att låna över dagen mot någon form av pant. Den är inte tänkt för längre skärgårdsutflykter, utan kanske främst för att man ska kunna bekanta sig med hur en elcykel fungerar, säger Zilliacus.
– Samtidigt hoppas vi få in feedback om hur cykellederna kunde utvecklas för att bättre ta i beaktande också de behov som elcyklar ställer, säger Jensén.
Tekniska chefen Ted Bergman ser elcyklarna som ett segment som kommer att växa till sig i framtiden – och som ställer annorlunda krav än vanliga cyklar, inte minst då det kommer till säkerhetsaspekterna.
Videosnutt ska spridas
En marknadsföringsvideo på en minut och 40 sekunder har också tagits fram. Den kommer att spridas i stadens olika kanaler på webben.
Det är Pargas stad i samarbete med kommunikations- och marknadsföringsbyrån Å Communications som har tagit fram strategins visuella image och producerat marknadsföringsfilmerna. Å Communications är ett självständigt dotterbolag till Förlags Ab Sydvästkusten, som ger ut tidningarna Åbo Underrättelser och Pargas Kungörelser.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.