Förflytta dig till innehållet

Pargas stora skolfrågor pockar på lösning- Träsk skola i fokus på tisdag

Anja Kuusisto

Vid skolan i Träsk i Houtskär finns bland annat en miniarena som vintertid brukar bli skridskoplan. Foto: Anja Kuusisto


Pargas stads fastighetsarbetsgrupp besöker på tisdag Houtskär och träffar den lokala områdesnämnden.
Mötet är – precis som alla nämndmöten – inte öppet för allmänheten, men det ska också hållas en träff med allmänheten i Houtskär kring skol- och daghemsfrågan.
– Det mötet blir om några veckor, kanske i början av februari, säger Pargas bildningschef Ulrika Lundberg.
Det är bland annat tidtabellen för den träffen och överlag hur ärendet Träsk skola går framåt som diskuteras på tisdag i Houtskär.

Placeringen för skolan är fortfarande oavgjord

Ska skolan finnas i byn Träsk eller i centrumbyn Näsby är frågan. Houtskärs områdesnämnd har tidigare uttalat sig för Träsk.
– Vi vill understryka att när beslut om framtida lösningar fattas handlar det lika mycket om daghem som om skola, de bör verka tillsammans, det är så lärstigen nuförtiden byggs upp, säger Lundberg.
I Houtskär finns för tillfället trelärarskolan med 23 elever i Näsby, då byggnaden i Träsk är stängd på grund av inneluftproblem. Daghemmet ligger också i Näsby.

Daghemmet har plats men barnantalet minskar

– Daghemmet har 15-20 barn nu, men själva byggnaden kunde ha plats för betydligt fler, säger Lundberg. Men, tillägger hon, pedagogiskt handlar det om att man försöker få en röd tråd som fortsätter från daghem, via förskola och till skola.
Elevprognoser, fastighetslösningar och skolinvesteringar blir tveklöst de största frågorna på det kommunala planet i Pargas år 2020.
För Houtskärs del kan skolans placering säkert avgöras under våren, men för kommunens största investering på åratal, skolcampuset i Pargas centrum, kan det bli knepigare med tidtabellen.
Tidigare hette det att fastighetsarbetsgruppen för skolfrågor skulle presentera sina slutsatser i mars, men det tror inte arbetsgruppens ordförande, tillika stadsstyrelsens ordförande Mikael Holmberg längre på.

Arbetsgruppens kartläggning om skolcampus drar ut på tiden

– Stämningen nu är att mars blir för tidigt, vi har inte arbetsgruppens åsikt klar då ännu. Sen ska ärendet via bildningsnämnden och stadsstyrelsen till fullmäktige, säger Holmberg.
Det som ger arbetsgruppen mest huvudbry är om planeringen ska utgå från ett skolcampus för två eller fyra skolor, alltså inklusive gymnasier.
– För att veta vår åsikt om det behöver vi mer information om hur Axxell, eller Kustfasts skolbyggnad, kunde byggas om. Hur kunde den tillgodose gymnasiernas behov, vilken hyresnivån skulle bli, hur ser lärarkåren på om man inte verkar intill varandra såsom nu, och så vidare.

Nu lyser det grönt för en jumpasal eller allaktivetetshall kring nybygget

Men i en annan nyckelfråga har man kommit vidare.
Både Holmberg och Lundberg signalerar att det framtida skolcampuset nog behöver en jumpasal, eller det som i skisserna hittills har nämnts som en option på en motionshall.
– Om staden eller någon annan finansierar den vet jag inte, säger Holmberg, men utan en störrre sal klarar man sig inte.
Ulrika Lundberg säger att hon har ”uppfattat tongångarna som att någon slags samlingssal eller jumpasal måste bli av”.
– Användningsgraden både i Sarlinska skolans gymnastiksal och i Piug är så hög.
Ulrika Lundberg tillägger att hon är jävig i alla frågor rörande stadens samarbete med Axxell. Hon är nämligen styrelsemedlem i Axxell och har därför inte deltagit i de möten där ett samarbete mellan stadens gymnasier och Axxell diskuteras.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter