Pargas stadsstyrelsemöte blir fall för JO


Lotta Laaksonen vill att Justitieombudsmannen utreder Pargas stadsstyrelses agerande i samband med krisen inom stadens socialenhet. Här är hon på fullmäktigemötet i mars då hon första gången lyfte upp problemen. ÅU-foto
Efterdyningarna av socialkrisen i Pargas fortsätter gå höga. Vid stadsstyrelsens förra möte försökte Vänsterförbundets Lotta Laaksonen motivera sitt förslag att säga upp social- och hälsovårdsdirektör Paula Sundqvist, men enligt egen utsago tystades hon effektivt ner av stadsstyrelsens ordförande Mikael Holmberg (SFP), stadsdirektör Patrik Nygrén och stadsjurist Monica Avellan.
Hon kallar förfarandet oacceptabelt och vänder sig nu till riksdagens justitieombudsman.
– Det är viktigt att väcka diskussion om den tystnadskultur som jag upplever råder i staden, i synnerhet inom socialsektorn. Man måste öppet kunna tala om problemen.
– Det verkar som om det är en liten krets i staden som driver igenom sina beslut enligt en helt egen agenda.
”Obegripligt att jag inte fick motivera mig”
Vid mötet fick stadsstyrelsen höra att Sundqvist sökt ett annat jobb utanför staden. Samtidigt beslöt man att stadsdirektören utreder möjligheten att omplacera henne.
Laaksonen föreslog att Sundqvist sägs upp, men hon fick inget understöd.
Det som harmar henne mest är att hon inte gavs möjlighet att presentera de intervjuer hon hade gjort med personal vid socialenheten. I intervjuerna kom det fram tretton missförhållanden som enligt Laaksonen skulle ha motiverat en uppsägning.
– Så fort jag öppnade munnen ifrågasattes min yrkeskompetens att göra intervjuerna. Slutresultatet hade kanske varit detsamma men att jag inte fick motivera mig är obegripligt.
Tjänstefel att förbjuda fullmäktigeledamöter göra sitt jobb
Laaksonen förstår inte heller varför hennes intervjuer med de anställda ifrågasattes så kraftigt. Hon fick höra att om någon ska intervjua personalen så är det en tjänsteman. Hon tycker det är tjänstefel att förbjuda en fullmäktigeledamot utföra sitt arbete.
– Fullmäktige finns ju till för att ifrågasätta och påtala missförhållanden. Jag vågar påstå att svaren skulle ha varit annorlunda om en tjänsteman hade ställt frågorna.
Holmberg sade i ÅU den 30 maj att situationen lätt blir kaotisk om de förtroendevalda börjar göra egna undersökningar och intervjuar anställda på deras arbetsplatser. Det betyder inte att man lägger munkavle på någon eller att man skulle förbjuda politikerna att diskutera med personalen.
Men om materialet ska användas vid officiella möten bör dokumenten vara undertecknade så att sanningshalten kan bekräftas, säger Holmberg.
Det fungerar inte heller att presentera ett så digert material som Laaksonen hade samlat in utan beredning och strax innan styrelsen ska fatta beslut.
LÄS OCKSÅ: Pargaspolitiker hoppas Sundqvist får nytt jobb
Vänsterns Lotta Laaksonen: Barnskyddets kris är katastrofal
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.