Pargas stadsdirektör: Missar har skett, men bristande öppenhet är inte ett allmänt problem inom staden

På tisdagen publicerade Svenska Yle en artikel där det framkom att många i Pargas fullmäktige är missnöjda med stadsdirektör Patrik Nygrén, och saknar öppenhet och dialog mellan politikerna och stadens ledande tjänstemän.
Många fullmäktigeledamöter anser att informationsgången inte fungerar och att det inte finns rum för diskussion om beslut.
Enligt Nygrén själv har missar helt säkert skett, men han håller inte med om att det i den stora bilden finns ett problem.
— Alldeles säkert har det förekommit situationer där jag hade kunnat vara mer proaktiv, eller där jag missat att informera, men jag kan inte hålla med om att det skulle vara ett allmänt problem.
Nygrén säger att det är viktigt och bra att saken diskuteras, och att det förhoppningsvis får alla att bli mer uppmärksamma på sina kommunikationsmetoder.
— En ny mandatperiod har nu börjat och vi måste gemensamt gå igenom spelreglerna, rollerna och förväntningarna, och komma överens om hur kommunikationen ska fungera. Det är vårt, också mitt, sätt att jobba.
Missnöje med beslutsprocess kring ny förvaltningschef
I kritiken lyfte en del fullmäktigeledamöter fram Nygréns beslut i sommar om att tillsätta Paula Sundqvist som tf förvaltningschef utan att informera stadsstyrelsen.
Nygrén säger att det handlar om ett kortsiktigt arrangemang som säkrar att stadsförvaltningen fungerar tills en ordinarie förvaltningschef är vald.
— Rekryteringsprocessen är i gång, men till exempel tisdagens fullmäktigemöte hade inte gått att ordna utan en förvaltningschef. Visst hade jag kunnat informera styrelsen om att ett sådant här kortsiktigt arrangemang behövs, men stadsstyrelsen hade redan haft sitt avslutande möte och beslutet trädde i kraft först i augusti, alltså under den nya mandatperioden.
Många fullmäktigeledamöter ansåg att problemet inte bara var att styrelsen inte informerades, men att det dessutom handlade om en person som varit mycket omtalad i styrelsen på grund av krisen inom barnskyddet ett par år sedan, då Sundqvist var social- och hälsovårdsdirektör.
— Varit har varit och nu är nu. Personligen är jag tacksam att Sundqvist kunde ställa upp i ett besvärligt läge där vi snabbt behövde någon, kommenterar Nygrén.
Vill diskutera och reda ut
Nygrén säger att han nog har varit medveten om att vissa ledamöter i de mindre partierna har upplevt att de borde få mer information.
Han säger ändå att det aldrig har ordnats så mycket aftonskolor och seminarier som nu.
— Jag tror att det delvis är coronan som har skapat en allmän osäkerhet hos oss. Vi har inte kunnat träffas fysiskt vilket kanske har gett en känsla av asymmetrisk informationsgång. Hela vårdreformen skapar också osäkerhet då så mycket ännu är oklart.
Nygrén tror också att diskussioner i sociala medier bidrar till en känsla av otillräcklig information, och färgar den politiska debatten.
Han vill ändå påpeka att man när som helst kan ta kontakt och fråga om man upplever att man borde få mer information om något.
— Jag brukar själv uppmuntra folk att ta kontakt med ledningen ifall de har frågor, men det är ganska sällan det händer.
Nygrén säger att han själv nu ska ta upp ärendet med fullmäktigeordförande och stadsstyrelsen för att reda ut saken.
— Det skulle kanske ge en större känsla av samsyn att diskutera saken och samla tankar om vad som är viktigt i kommunikationen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.