Förflytta dig till innehållet

Pargas stads kultursektor vägrar ge sig – planerar vidare trots det utmanande läget

Mikael Heinrichs
en kvinna och en målning
Pargas stads kulturchef Fia Isaksson beundrar en av målningarna på Michael Monroe som målats av Paula Ehrman i lunchrestaurangen Pratglad.

Pargas stads kulturchef Fia Isaksson är inte redo att vika sig trots det minst sagt utmanande året kultursektorn har bakom sig.

Och läget är inte fullt så illa hos staden som man kanske kan tro baserat på den granskning som Svenska Yle nyligen lät göra om oanvända pengar inom kommunernas kultursektorer.

– Först och främst berodde det på att vi inte ännu hade ett bokslut då den granskningen gjordes. Den verkliga siffran på kulturpengar som blev över från 2020 är i själva verket endast 50 000 euro. Och av den summan är ungefär hälften olika former av understöd för projekt och evenemang som aldrig förverkligades, säger Isaksson.

Samtidigt konstaterar hon att det väl borde ses som ansvarsfullt att inte göra av med alla pengar ”bara för att göra det”.

– Att ungdomsshowen inte blev av i sitt vanliga format var den största enskilda utgiftsposten som inte förverkligades i fjol, men en del av medlen som blev över hör ihop med den kulturläroplan som vi följer i skolorna där alla elever som går nio år i grundskolan i Pargas ska få bekanta sig med alla konstformer. Där finns besök som inte har kunnat förverkligas i och med att utomstående vuxna inte fått vara på plats i skolorna.

Suget finns kvar – åtminstone ännu

En del av pengarna som blivit över hör också ihop med uteblivna biografföreställningar på grund av restriktionerna.

– Då vi kunde visa några filmer förra hösten märkte man hur svältfödda folk varit på händelser, det var många som ville se film då.

Isaksson hoppas att alla kultursugna orkar hålla ut ännu ett tag, men samtidigt är hon uppriktigt oroad för vilka effekter man i ett längre perspektiv kommer att kunna utläsa från coronatidens restriktioner.

– Jag oroar mig både för det mentala och fysiska välmåendet, särskilt hos dem som kanske inte är till hundra procent hängivna till en viss hobby eller motionsform. Tröskeln för dem att komma igen efter att begränsningarna slopas kan vara hög.

Samtidigt anser hon att också kulturfältet lärt sig en massa under året som gått. Man har jobbat mycket med olika metoder att nå äldre, som varit isolerade antingen hemma eller på äldreboenden. Det finns planer på en gemensam plattform för kultur- och fritidstjänster på nätet med fokus på det lokala.

– Vi är öppna för samarbeten också med andra aktörer, till exempel med byaföreningar kring presentationer av olika byar och samhällen. Vi kunde lyfta fram olika friluftsaktiviteter, tipsa om utflyktsmål … Egentligen vad som helst, idéer föder nya idéer.

Lyckade livesändningar

Livesändningarna som kultursektorn förverkligade under fjolåret, totalt ett tjugotal stycken, visade sig populära och Isaksson är väldigt glad över att man i Pargas på så kort varsel lyckades förverkliga dem.

– Det ska vi tacka våra goda samarbetspartners och det faktum att vi faktiskt har en del kamerautrustning tillgänglig.

För våren hade man däremot planerat en större musiksatsning inom ramen för ”Musik i mars” med både förhandsinspelat och direktsänt material och intervjuer, men just nu är det ännu oklart om man kommer att kunna förverkliga de planerna. Det som däremot är säkert är att det inte blir av just den 16 mars som man ursprungligen tänkt sig.

– Vi hade gjort klart med bland annat rockabillybandet King Drapes, Kevin Stocks, folkmusikerna Mikael Nykäsenoja och Janne Göransson som flyttat från Sverige till Pargas.

Andra projekt man har på gång är en talkokampanj, Återbruk där kasserade grejer får en nu chans och en favorit i repris med påskträdsdekorationer.

– För påskäggen kan man hämta en materialpåse från Gullkronas affär eller från Åbolands hantverk på Klockarståget och en instruktionsvideo hittas bland annat på Pargas kulturs facebooksida.

Som bäst görs förberedelser inför Streetpuppet-modevisningen som kommer att vara en del av årets Vårkultur i april. Under Sonja Dragons ledning kan privatpersoner, föreningar, dagisgrupper eller skolklasser under mars månad vara med och skapa kläder av returmaterial och plagg som annars skulle riskera att åka i soporna.

Bidrag med fokus på evenemang

Då kulturnämnden nyligen fattade beslut om projekt- och evenemangsunderstöd ville man fokusera mera på sådan verksamhet som gynnar så många som möjligt också hos den breda allmänheten i stället för sedvanliga verksamhetsbidrag.

Pargas stads kulturbidragstagare:

Pargas Retro Cars 1 700 euro (renovering av Ideal-traktor, Retro-parad), Pargas Reservofficerare 500 euro, Nagu Hembygdsförening 500 euro, Nötö Hembygdsförening (kulturstig, barnprogram på Nötödagen) 900 euro, KultAd/Barfotastigen 1 200 euro, KultAd/Parkkino 1 000 euro, Åbolands hantverk rf 1 500 euro, Arbetsgrupp Meren kuiske 2 000 euro, Teaterföreningen Josefina rf 1 000 euro, Pargas Orgeldagar rf 8 000 euro, Stödföreningen för kammarmusik i Nagu rf 4 000 euro, Korpo Jazz rf 7 000 euro, Pargas Barocksällskap rf 4 500 euro, Iniö Folk rf 1 000 euro, Nilsbyn Pelimannit ry 2 000 euro, Et Caeteras rf 2 000 euro, Työryhmä Fern orchestra 1 000 euro, Skärgårdsguider rf 400 euro, Arbetsgrupp Fraboni-Leino-Paavola 700 euro, St. Simons Sjöfararna rf 1 100 euro, Åbolands Sång- och Musikförbund rf 1 000 euro, Folkhälsan i Nagu rf 400 euro, Korpo Kulturgille rf 800 euro, Puolukkavarvas-työryhmä 600 euro.

Alla som beviljats bidrag ska senast den 14 maj meddela om evenemanget eller projektet genomförs planenligt eller om det skjuts upp eller inhiberas helt och hållet.

Uppdaterad 10.3 klockan 14.50 med uppgift på konstnären i bildtexten.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter