Förflytta dig till innehållet

Pargas stads del av nya lärcentret firade taklagsfest – tidtabell och budget ser ut att hålla

Arkiv/Mikael Heinrichs
ett halvfärdigt rum med instrument uppradade
Taklagsfesten ordnades i den blivande aulans scenområde.

Bygget är nu ungefär halvvägs och inga varningsklockor ringer varken för tidtabells- eller budgetbekymmer.

Omkring 200 gäster var på plats för att fira att bygget av Pargas stads del av lärcentret de facto kommit ungefär halvvägs. Då skolbyggnaden som ska ha rum för omkring 700 elever står klar den sista maj 2023 ska det vara betydligt mera liv i huset, men förhoppningsvis mycket mindre eko.

Akustiken visade sig däremot inte från sin bästa sida då beslutsfattare, byggare och kommande användare skulle dela med sig av sina synpunkter och delar av budskapet tyvärr ekade ut i salen utan att riktigt uppfattas av mottagarna.

två kvinnor och en man sitter vid ett bordMikael Heinrichs
YIT:s regiondirektör Jyrki Meri diskuterar med fullmäktigeordförande Sandra Bergqvist och styrelseordförande Gilla Granberg.

Såväl stadsstyrelsens ordförande Gilla Granberg, ordförande för stadsstyrelsens sektion för tekniska stödtjänster Regina Koskinen som fullmäktigeordförande Sandra Bergqvist tackade i tur och ordning de inblandade innan huvudentreprenören YIT:s regiondirektör för Sydvästra Finland, Jyrki Meri stod i tur.

Sysselsätter indirekt nästan 300 personer

Meri lovordade den goda samarbetsandan inom projektet och konstaterade att redan enbart deras bygge har en stor sysselsättande effekt.

– Direkt sysselsätter projektet omkring 100 personer, och indirekt nästan det tredubbla. Vi ligger bra till och har läget under kontroll, sade han.

Pihl känner stor lättnad

För stadens fastighetschef Seppo Pihl betydde taklagsfesten en viktig milstolpe i helheten. Nu börjar man se hur ritningarna kommer till liv och hur det i verkligehten kommer att se ut i den nya skolbyggnaden om ett drygt halvår.

en man står vid en mikrofonMikael Heinrichs
Pargas stads fastighetschef Seppo Pihl kände stor lättnad över att man kommit så här långt.

– De allra största besluten våndades vi med redan 2018–2019 då vi övervägde om man skulle bygga helt nytt, eller möjligtvis renovera delar av de nuvarande skolbyggnaderna. Beslutet blev att Sarlinska skolan och Paraistenseudun koulu rivs, eftersom där fanns så mycket som var dåligt. Det blev en del konstgjord andning på slutet och vi kämpade mot klockan, men nu känner jag faktiskt en stor lättnad.

Förutsatt att tidtabellen håller – och just nu pekar inget som helst på att den inte skulle göra det – ska byggnaden överlåtas till staden den sista maj nästa år. Under nästa höst rivs Sarlinska skolan medan Paraistenseudun koulu rivs under vintern 2024.

God respons så här långt

Enligt Pihl har responsen på bygget också från lärarhåll varit bra. Ett modellklassrum har redan färdigställts och de som besökte den nybyggda sidan tyckte om vad de såg.

en byggarbetsplatsMikael Heinrichs
Saneringsdelen består av Pargas svenska gymnasiums byggnad.
en byggarbetsplatsMikael Heinrichs
Nybygget syns i mitten, Sarlinska skolan till höger.

– Det som i alla fall är säkert är att det kommer att bli en stor omställning i hur byggnaden används och hur den fungerar jämfört med nuvarande. Dessutom hoppas vi ännu kunna bjuda på en positiv överraskning här på slutet och få till det ännu bättre för användarna än vad vi trott.

Menyn bestod av ärtsoppa, pannkaka, kaffe och blåbärspaj och mellan varven blev det de kommande användarnas tur att berätta om sina tankar och önskemål om det kommande skolcentret.

Eleverna höll tal

Sarlinska skolans elevkårs tal hade skrivits av niorna Rebecca Nyberg, Linus Airosto och Adam Pettersson. Under taklagsfesten fick de hjälp av Tove Lindblom (åk 7) och Leo Walldén (åk 8) med att framföra det.

– Vi har en dröm om att det nya skolhuset blir en trygg plats för alla oberoende av ursprung. Samtidigt som byggnaden förändras hoppas vi också att elever och personal tar sitt ansvar för att förändringen blir till det bättre, inleddes talet.

människor vid ett provisoriskt matbord på en byggarbetsplatsMikael Heinrichs
Elever, lärare, beslutsfattare, byggare och andra inbjudna var på plats under taklagsfesten.

Sarlinska skolans elevkårs tal

Vi har en dröm om att det nya skolhuset blir en trygg plats för alla oberoende av ursprung. Samtidigt som byggnaden förändras hoppas vi också att elever och personal tar sitt ansvar för att förändringen blir till det bättre.

Vi har en dröm om att alla skall ha en vän, att ingen mobbas och att vi binds samman till en stor gemenskap trots språkgränser i den nya skolan. Vi hoppas att lärare och personal tar hand om alla elever likvärdigt och att de även själv blir behandlade med respekt av alla elever oberoende vilken skola de är medlemmar i och undervisar i.

Vi har en dröm att det nya skolhuset är en förbättring av det gamla där utrymmen och material inte alltid varit i bästa skick, som söndriga saker och slitna rum i vår nära 70 år gamla byggnad.

Vi har en dröm om att samarbetet fungerar som om gränser inte fanns mellan elevkårsstyrelserna samt personalen från de olika skolorna och att vi alla samarbetar för en bättre miljö för eleverna i den nya skolan.

Vi har en dröm om att alla ska ha utrymme för att vara den den är och ingen skall få diskriminera eller känna sig diskriminerad. Alla skall få synas fastän vi kommer stå axel mot Axxell i den nya byggnaden. Vi hoppas på goda studieresultat och många nya vänskapsband.

Namntävling på gång

Utbildningschef Ulrika Lundberg imponerades av hur snabbt bygget sist och slutligen framskridit. Att byggandet pågår så gott som vägg i vägg med skolvardagen i Sarlinska skolan och Paraistenseudun koulu är en utmaning, men det fungerar så bra det kan.

– Jag är väldigt tacksam över alla som ställt upp vid sidan om det vanliga arbetet med att planera och fundera på hur helheten ska fungera. Från användarnas sida har vi all rätt att vara stolta, men också ett stort ansvar att leva upp till förväntningarna.

Katriina Sulonen, bildningschef på den finska sidan, avrundade tillställningen med att uppmana alla att redan nu börja fundera på vad det nya lärcentret ska heta. En namntävling för alla Pargasbor kommer att lanseras under november.

– Exakt hur tävlingen utformas är ännu litet oklart, men vi hoppas att man också ska kunna motivera sitt namnförslag då man lämnar in det. En utvärderingsgrupp går igenom förslagen och förhoppningsvis kan bildningsnämnden fatta ett beslut ännu i december.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter