Pargas stads avgående turismchef ska njuta av en ledig sommar – också längs Skärgårdens Ringväg

Pargas stads avgående turismchef Niina Aitamurto har gjort sin sista officiella arbetsdag och ser nu fram emot en ledig sommar – men med ett visst vemod. Följande anhalt för hennes del är Vasa.
– Vi har suttit ner tillsammans med Benjamin Donner som efterträder mig och diskuterat igenom läget. Det känns riktigt bra att kunna ge över en del av den kunskap jag samlat på mig under åren som vägkost till honom. Vi har förstås samarbetat en hel del redan tidigare och han känner till skärgårdens verksamhetsförutsättningar.
Gemensamma utmaningar med Kimitoön
På turismfronten tampas Pargas och Kimitoön med samma utmaningar om säsongsbundenhet och tillgänglighet.
Båda kommunernas turismorganisationer samarbetar tätt med företagssektorn och man har gjort gemensamma trycksaker samt delat mässmontrar i olika sammanhang.
– Att vi dessutom har fått turismstrategin klar gör att det finns klara och tydliga riktlinjer för hur man önskar att turismsektorn i Pargas utvecklas. Strategin har också förankrats hos företagarna.
Vad är du mest nöjd med under dina tre år som turismchef i Pargas?
– Förstås värmer det alltid då man beviljas understöd för olika intressanta projekt, att se positiv besökarstatistik, men kanske främst av allt det att ett hårt gemensamt arbete för turismens bästa faktiskt ger resultat. Att Skärgårdens Ringväg nyligen beviljades hedersutmärkelsen som toppdestination är också en fjäder i hatten för hela turismteamet och alla som är verksamma inom branschen.
Hållbar turism blir allt viktigare
De olika samarbetsprojekt som staden deltagit i inom turismsektorn lyfter hon också fram.
– Till exempel satsningen på konceptet Finnish Archipelago tillsammans med fyra andra kommuner från Egentliga Finland och två från Satakunta är en stor och konkret satsning som burit frukt.
Ett nytt samarbetsprojekt med målsättningen att utveckla hållbar turism i Pargas och Kimitoön har nyligen beviljats delfinansiering av Egentliga Finlands förbund.
Projektet inleds officiellt den 1 juli, men i praktiken inleds arbetet tillsammans med företagarna konkret först under hösten då högsäsongen är förbi. Projektet pågår fram till slutet av maj nästa år.
– Tack vare projektet ska det bli möjligt också för mindre företag att hitta lämpliga miljöcertifikat och på det viset öka sin attraktionskraft. De här aspekterna blir allt viktigare för resenärer då de väljer vart de åker och vilka tjänster de använder sig av.
Finns det något du hade velat få gjort som blev på hälft?
– Jag hade stora förhoppningar om att vi tillsammans med NTM-centralen och företagarna hade kunnat utveckla ett gemensamt och heltäckande bokningssystem för de avgiftsbelagda förbindelserna i skärgården, vilket skulle göra resekedjorna mer lättillgängliga. Det skulle på samma gång bidra till ett mer miljövänligt resande och man kunde styra turistströmmarna så att de skulle vara mera jämnt fördelade.
Hurudana semesterplaner har du?
– Vi har faktiskt en ringvägsresa inbokad i augusti, så det blir att haka på trenden med hemestrande.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.