Pargas stad kritiskt till Finlands Naturs uträkningar – ”Reningsverken har liten betydelse för utsläppen”

ÅU ber Pargas stads t.f. miljövårdschef Petri Huovila titta på Finlands Naturs pressmeddelande om de stora utsläppen av bristfälligt renat avloppsvatten. Efter en stund återkommer han per mejl.
– Enligt reningsresultaten släpper Nagu reningsverk ut cirka 20 kilo fosfor per år, kväve mellan 3 000 och 4 000 kilo. Så de kommunala reningsverken spelar en mycket liten roll av den totala belastningen, skriver Huovila.
Men belastningen på de små reningsverken i skärgården är hög på somrarna. Enligt serviceman Trygve Dahlström på reningsverket i Nagu tar verket i juli emot två till tre gånger mera avloppsvatten än under lågsäsong.
I kombination med kraftiga regn kan det hända att det kommer in mera vatten än vad reningsverket hinner processa, men hur mycket orenat avloppsvatten som rinner ut är svårt att uppskatta.
– Men det är klart att reningseffekten blir sämre då inflödet är väldigt stort. Ibland kan det också bli tekniska fel i pumpstationerna som försämrar reningen, säger Dahlström.
Nagu reningsverk uppfyller kraven i miljötillståndet
Enligt miljötillståndet får det renade avloppsvattnet i Nagu innehålla 0,6 milligram fosfor per liter. Reningsgraden måste vara 90 procent. Trots reningsverkets litenhet uppfyller vi kraven i miljötillståndet, säger Dahlström.
– Enligt de prover som togs i juli hålls vi inom de givna gränserna. Men även om det endast är 0,6 milligram per liter och vi hanterar 40 000 till 50 000 kubikmeter avloppsvatten per år, så visst blir det kilon.
Ett nytt reningsverk ska byggas i Korpo. Det byggs i samarbete mellan Pargas stad och Sydvästra Finlands Avfallsservice.
En del av avloppsvattnet från Nagu kommer att föras dit vilket avlastar reningsverket och minskar risken för översvämningar. Reningsverket ska vara färdigt år 2024. Efter det ska reningsverken i Nagu och Houtskär förnyas.
Efter att ÅU talat med Huovila tog han kontakt med Finlands Natur som senare korrigerade sina uppgifter.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.