Pargas stad kikar på möjligheten att ta emot kryssningsfartyg i skärgården – ”Nu kör de förbi våra trakter”

Utländska kryssningsfartyg som kastar ankar i väståboländska vatten. Sedan förs de internationella turisterna med små charterbåtar till lokala skärgårdsupplevelser.
Det är en möjlighet som Pargas stad nu ska utreda, tack vare ett stöd på drygt 50 000 euro från NTM-centralen i Lappland.
Pargas turismchef Benjamin Donner säger att det handlar om ettårigt förundersökningsprojekt där man bland annat utreder vilka regelverk, säkerhetsföreskrifter och lagar som finns för en sådan verksamhet, men också vilken ekonomisk nytta och vilka risker kryssningsturismen kunde innebära.

Många nationaliteter
Donner säger att det skulle handla om den typ av mindre kryssningsfartyg, med cirka 200–300 passagerare, som ofta används för exotiska kryssningsrutter såsom Svalbard och Arktis.
– Efter pandemin kommer sådana fartyg åter till Finland, men de kör förbi våra trakter. Innan kriget i Ukraina besökte de ofta S:t Petersburg, nu är Helsingfors, Tallinn och Mariehamn populära destinationer. Redan då jag arbetade på Kimitoön var jag lite och snusade på möjligheten att få sådana fartyg att besöka även oss, och jag har redan talat en del med agenter om vilken sorts utbud skulle göra oss attraktiva som destination.
Passagerarna är ofta britter, amerikaner och tyskar, men också många andra nationaliteter.

Delas upp i mindre grupper
Donner konstaterar att det, även om det handlar om mindre fartyg, alltid finns risken att man börjar närma sig massturism som sliter på miljön.
Lägg dessutom till faktumet att det är svårt att hitta hamnar för sådana fartyg i skärgården, och Donner har en bild av hur besöken kunde se ut:
– Som jag ser det kommer det att handla om att de kastar ankar, och sedan tas passagerarna i mindre grupper i charterbåtar till olika upplevelser. En grupp till en fyr, en annan grupp till en annan ö där de får prova på skärgårdens smaker, en tredje grupp till ytterligare en ö där de får paddla kajak och så vidare.
Inom projektet ska man också kolla upp intresset och potentialen bland de lokala turismförtagarna. Benjamin Donner konstaterar ändå att förundersökningsprojektet är modell mindre, och mest handlar om att titta på de grundläggande möjligheterna för kryssningsverksamheten – inte om att skissa upp den i detalj.
Mer konkret projekt fick också slantar
Men Pargas stad fick faktiskt samtidigt pengar även till ett annat turismprojekt, och det är väldigt konkret, säger Donner. Projektet handlar främst om att hjälpa turismföretagarna i skärgården att utveckla sina produkter och att och förbättra deras tillgänglighet och synlighet.
För detta fick man nu drygt 81 000 euro av NTM-centralen i Lappland, som fördelar så kallade Hama-pengar för turismutvecklingsprojekt för glest bebyggda områden.
– Det var första gången vi sökte Hama-pengar, och i Lappland var de väldigt glada att vi hittat dem. Vi fick höga poäng för våra ansökningar, säger Donner.
Även Kimitoöns kommun fick pengar: drygt 82 000 euro för projektet Skärimat – Nya lösningar för skärgårdens matföretagare.
Hej
I artikeln framgår inte vilka öar som kunde komma ifråga för denna nya typ av turism. På Utö har vi redan diskuterat turismen internt och via ett möte med Forststyrelsen i november 2022. En rätt stor samstämmighet råder såtillvida att turismens volym redan nu anses vara för stor, i synnerhet under högsommaren. Att ytterligare öka antalet turister är alltså åtminstone ingenting någon efterlyser på Utö. Man borde överhuvud betänka vilka negativa effekter massturism kan ha på skärgårdsnaturen och inte bara tala om ekonomiska fördelar och säsongarbetsplatser.