Förflytta dig till innehållet

Pargas stad har nya webbsidor, tillgänglighetsdirektivet en orsak till förnyelsen

Paradsidan för den nya webbsajten.


Omkring 12.30 på onsdagen såg den dagens ljus, den nya webbsajten för Pargas stad.
Ur användarmässig synvinkel handlar förändringen mer om utseende än innehåll, sidorna är mer färgglada och innehållet är serverat i en annorlunda form än tidigare.
All information finns på både svenska och finska och på engelska finns vissa basfakta om de olika kommundelarna med mera.

Stadens uppdateringar på sociala medier syns bättre

Nytt är bland annat att det finns en så kallad social media-vägg där uppdateringar på stadens Facebook-, Instagram- och Twitter-konton syns.
Internt i staden har det jobbats en hel del med förnyelsen. Förnyelsen av stadens webbsidor startades för ett år sedan, efter att arbetet med själva tekniska uppbyggnaden av sajten hade konkurrensutsatts.

Social media-vägg. Skärmdump

Helsingforsföretag vann upphandlingen

— Företaget Planeetta vann upphandlingen och det är i samarbete med dem vi har jobbat, säger stadens kommunikationschef Anne-Maarit Itänen.
Uppbyggandet av sidorna hade ett värde på 36 000 euro och företaget har knutits i ett fyraårskontrakt till att sköta visst underhåll av sajten, så att den totala upphandlingen låg på lite under 60 000 euro.
— Vår gamla sajt hade sett likadan ut i flera år, men den viktigaste orsaken till behovet av förnyelse är tillgänglighetsdirektivet, säger Itänen.
EU-direktivet och den nationella lagstiftning som följer av det förutsätter att myndigheterna gör sina digitala tjänster tillgängliga. Tillgänglighet betyder här att myndigheternas webbplatser, mobilapplikationer och innehållet i dem är sådant att vem som helst kan använda dem och förstå vad som sägs i dem.

Synligare plats för evenemangstips. Sådana får vem som helst som arrangerar evenemang sända in till staden.

Åbo och kranskommuner ska få liknande sidor

— Ytterligare en orsak till förnyelsen är att vi med några andra kommuner har velat skapa sidor enligt samma modell, så att invånare i kommuner nära varandra ska ha lättare att hitta information då sidorna liknar varandra.
Reso och Nådendal har redan öppnat sina webbsidor enligt samma modell, medan Åbo och S:t Karins fortfarande jobbar på sina.

Sidorna är publicerade, men inte helt färdiga

Anne-Maarit Itänen betonar att även om de nya sidorna nu har publicerats, så fortsätter utvecklingsarbetet.
Hon hoppas att Pargasbor och andra som upptäcker briser tar kontakt och välkomnar också invånare att ingå i en testgrupp för sidornas användare. Den som vill vara med kan mejla anne-maarit.itanen@pargas.fi.
— I januari möts ungdomsfullmäktige nästa gång, då ska vi utvärdera sidorna med dem. Också Äldre rådet ska höras om hur sidorna fungerar.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter