Pargas stad fick en betydande taveldonation av Villa Furuvik – vy från 1959–60 ska hänga i fullmäktigesalen

Juha Bäckmand, Villa Furuviks ägare i Malmnäs i Pargas har gjort en betydande taveldonation till Pargas stad.
Pargasvyn, som är målad av Harry Henriksson (1907–1981) under åren 1959–60, ska få en ny paradplats i fullmäktigesalen i stadshuset.
Stadens kulturchef Fia Isaksson, som tog emot donationen, säger att man från tavlans nya plats kommer att se kyrkan och Sundet, men från andra hållet än som de syns på tavlan.
På tavlan syns det så kallade Normahuset till vänster, med sin typiska gavel, som finns kvar än i dag.
Nedanför huset finns den dåvarande busstationen och mitt emot den taxistationen, där den fanns då. Kyrkan och Gamla Malmen syns till höger.

Efter lite funderande kommer Bäckmand och Isaksson på att Henriksson – eller den fotograf som eventuellt tog bilden som tavlan är målad efter – måste ha stått uppe i tornet för brandslangarna vid brandstationen där nuvarande Brankis finns.
Bäckmand säger att han inte har några känslomässiga band till tavlan, som har funnits undangömd på Villa Furuvik i sextio år.
En betydande Pargasvy
– Den kräver plats så att man kan betrakta den på avstånd. Att donera den till staden är ett sätt att ge den en värdig fortsättning. Den förtjänar att hänga på en offentlig plats, eftersom tavlan förmodligen är en av de mest betydande Pargasvyer som finns, säger Bäckmand.
Tavlan målades troligen som ett beställningsarbete för Villa Furuvik, då huset började användas för kalkbolagets representation, då sonen Erik Sarlin (1906–1975) tog över ledningen av Kalkbolaget efter fadern bergsrådet Emil Sarlin (1875–1956).
1957 gjordes en stor renovering i Villa Furuvik och då revs bland annat husets gamla valv, förmodligen för att ge huset ett modernt femtiotalsintryck.
Bäckmand som tog över Villa Furuvik hösten 2016 lät återställa byggnaden så som den hade sett ut år 1926, med valvbågar, högre takhöjd och spiraltrappa.
Flera renoveringar har gjorts i Villa Furuvik
Efter det fanns det inte längre någon vägg kvar för det stora konstverket.

– Även om vi på sätt och vis raderade en epok från husets historia, så motsvarar byggnadens interiör igen mer den stil som den har haft i hundra år och det arbete som arkitekten Albert Richardson gjorde. Richardson byggde ut huset på 1920-talet. Ursprungligen var Villa Furuvik en spetsvilla från 1906, säger Bäckmand.
Harry Henriksson (1907–1981) var en bildkonstnär från Åbo, som hade studerat vid den anrika Åbo ritskola och som senare både blev lärare där och dess rektor. Han fick Pro Finlandia-medaljen år 1965 och statens konstpris år 1980.
I dag kan Villa Furuvik hyras för konferenser eller fester, men huset är också en privatbostad.
Just så här minns en 1950-tals ”boomer” Pargas centrum, ”Malmen”, med byggnaderna
buss-stationen, ”poliskamarn” och restaurang Norma i förgrunden. Tavlan är säkert värd
en paradplats i fullmäktigesalen för nutida och kommande beslutsfattare. ”Berömvärt”!