Pargas stad drar i nödbromsen: ekonomiska prognosen för 2021 oroar men skolcentret går vidare

Stadsstyrelsen diskuterade i måndags kväll om den ekonomiska prognosen för det här årets del som orsakar oro. Överskridningsrisker finns inom flera avdelningar, men främst är det tekniska sidan, bildningen och social- och hälsovården som oroar.
Skolcentret fick sina tilläggsmiljoner
Stadsstyrelsens ordförande Gilla Granberg (SFP) berättar att styrelsen också fick svar på frågorna man ställde kring problemen med Träsk skola och att man samtidigt godkände budgetöverskridningen på 1,8 miljoner euro för skolcentrets del enligt tekniska sektionens utlåtande.
– Det att ärendet tog en sväng via tekniska sektionen för utlåtandet fördröjer inte i sig projektet, tidtabellen är fortfarande den att den nya skolbyggnaden ska tas i bruk hösten 2023.
Årets budget överskrids med 3,5 miljoner
Den ekonomiska prognosen talar om en risk för överskridningar på totalt upp till 3,5 miljoner euro för det här årets del. Fastighetssidans överskridningar kan uppgå till 725 000 euro på grund av det stora trycket på det nuvarande fastighetsbeståndet och de temporära lösningar som man gått in för, bildningens överskridningsrisk ligger kring 375 000 och hänger främst ihop med uteblivna dagvårdsavgifter och den minskade användningen av kollektivtrafik på grund av coronasituationen.
Social- och hälsovården har stora överskridningar på upp till 2,4 miljoner euro att vänta inom familjetjänster, äldreomsorgen och hälsovården.
Fram till den sista augusti ligger stadens obudgeterade coronakostnader på drygt 1,2 miljoner euro. Prognosen för investeringssidan talar i sin tur om att man landar cirka 1,3 miljoner under det man budgeterat, vilket skulle ge ett minusresultat på tre miljoner för året. I den ursprungliga budgeten räknade man med ett minus på 724 000 euro.
Åtgärdslista tas i bruk omedelbart
På grund av de oroväckande kalkylerna presenterade stadsdirektör Patrik Nygrén en lista på åtgärder som tas i bruk omedelbart inom staden fram till årsskiftet.
Det blir köpstopp på material och förnödenheter och alla lager ska i första hand användas. I praktiken blir det också vikariestopp förutom i undantagsfall. Man går in för att i mån av möjlighet bevilja oavlönade ledigheter och senarelägga nyanställningar.
Utbildningar utanför staden som inte ännu bokats stoppas och resekostnader ska minimeras. Investeringar som planerats för det här årets del ska noggrant övervägas och kostnaderna minimeras, likaså utbetalningar som berör enskilda bidrag.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.