Förflytta dig till innehållet

Pargas, S:t Karins och industrin kör nu hårt för Pargasleden — uppvaktar Berner på tisdag

Fullmäktigeordförande i S:t Karins, Jere Järvinen, och kollegan i Pargas, Tarja Rinne, vill båda att staten satsar på Pargasleden. Foto: Anja Kuusisto

Pargas stad har kavlat upp ärmarna för att få fart på förverkligandet av omfartsvägen i S:t Karins i samband med att Rävsundsbron ska förnyas under 2020-talet.
Vägen kallas nu för Pargasleden, på finska Paraistenväylä, och den presenterades på en presskonferens på torsdagen i Pargas stadshus.
Leden har fått en egen webbsajt, material om den finns också i en tryckt broschyr på två språk och en animationsfilm som berättar om ledens fördelar ingår i materialet.
Pargasleden är en tre kilometer lång, ny vägsträckning som skulle förbinda Kustö med Lemu, båda i S:t Karins, och den skulle förkorta Pargasbors färd in mot Åbo och E18 betydligt.
Leden skulle innebära att en ny bro behövs mellan Kustö och Lemu, vid Auvaisberg.

Pargasleden skulle förbinda den nya Rävsundsbron med motorvägen och betyda en tre kilometer lång vägsträckning. Grafik: Pargas stad

Förkortar restiden och sänker koldioxidutsläpp

Också klimatet och industrierna i Pargas skulle betjänas av vägen. Det här är argument som man tänker ska bita också på statsmakten utan byggnadsmaterial från Pargas stannar många väg- och husbyggen i södra Finland, då till och med hälften av all cement i Finland kommer från Pargas.
Koldioxidutsläppen ska enligt Destias beräkningar minska med 1433 ton per år tack vare en smidigare och kortare väg.
Industrierna har aktivt deltagit i vårt arbete, men det är Pargas stad som betalar det här materialet kring leden och som nu driver på frågan. Industrierna ger värdefull draghjälp,  säger Pargas planläggningschef Heidi Saaristo-Levin.

Rävsundsbrons skick aktualiserar frågan

Drömmen om Pargasleden har funnits länge och den har ingått i Vägförvaltningens utredningsplan i tio års tid, men framförallt Rävsundsbrons skick och det faktum att planeringen för en ny bro avancerar har gjort att Pargas stad har lagt mer krut på att aktualisera vägen just nu, säger stadsdirektör Patrik Nygrén.
Det omfattande arbetet med en vägplan för en ny Rävsundsbro har redan inletts vid Närings-, trafik- och miljöcentralen, som också planerar en ny Hessundsbro.
Livslängden för de båda broarna börjar som bekant ta slut, och när de här planerna avancerar ser såväl städerna Pargas och S:t Karins stad, liksom NTM-centralen och regionens riksdagsmän många fördelar med att också få Pargasleden byggd.

Berner ska uppvaktas

Målet är nu att Pargasleden ska ingå i det nationella 12-årsprogrammet som prioriterar vägsatsningar, det kallas vägtrafiksystemplanen, och leden ska tas med i programmet från och med nästa år.
Nygrén ska tillsammans med landskapsdirektören Kari Häkämies, S:t karins stadsdirektör Harri Virta och industrirepresentanter besöka trafikminister Anne Berner nästa veckas tisdag.
Då får även hon sannolikt se den tre minuter långa animationsfilmen som lättfattligt förklarar den stora nyttan med Pargasleden.

Presskonferensen hölls på torsdagen i Pargas stadshus.

Pargasleden är namnet, i stället för Kurkelavägen eller något annat

– Vi har utgått ifrån kutymen i lite större städer när vi har valt namnet, i Helsingfors talar man om Åboleden och västerleden och varför kan man inte då i Åboregionen tala om Pargasleden, säger Saaristo-Levin.
Åtminstone i S:t Karins har vägavsnittet hittills haft många andra namn, man talar om västra omfartsvägen eller Kurkelavägen.
S:t Karins fullmäktigeordförande Jere Järvinen deltog i presskonferensen, och sade lite småskrattande att den nu må heta vad som helst, eftersom förhoppningarna om att staten ska satsa på vägen är stor även i S:t Karins.
– Leden ingår redan i planer som har vunnit laga kraft och då vi har planer på att bygga ut för flera tusen nya invånare i Lemu är anslutningar till den här leden också planerade, säger Järvinen.
Sajten där vägplanerna presenteras finns på www.pargasleden.fi.
Ordet generalplan korrigerat till utredningsplan klockan 15.40. Finskans ”yleissuunnitelma” är en utredningsplan som Vägförvaltningen har uppgjort.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter