Förflytta dig till innehållet

Pargas sämst i klassen med behöriga inom barnskyddet – men får också beröm i färsk rapport

Arkiv/Mikael Heinrichs
en korridor med en skylt
Pargas satsning på familjecentret får beröm i färsk rapport.

Den färska lägesrapporten om barnskyddets och barnfamiljernas socialarbete i Egentliga Finland är ingen munter läsning.

Det är främst delen om personalsituationen som oroar, eftersom endast en tredjedel av kommunerna kan stoltsera med att man har formellt kompetent personal. Mest utmanande är situationen i Pargas och i Pöytis, där det enligt rapporten är under hälften av personalen inom barnskyddet och barnsocialarbetet som har formell kompetens.

Enligt social- och familjeenhetschef Anna Tähtinen i Pargas är situationen just nu den att hälften av personalen är kompetent.

– Båda våra socialarbetare inom barnfamiljernas socialarbete just nu är formellt kompetenta. Av de fyra som arbetar inom barnskyddet är endast en kompetent, den andra som har formell kompetens är för tillfället föräldraledig, säger hon.

Utmaningarna inom barnsocialarbetet i Pargas är enligt Tähtinen de samma som inom hela social- och hälsovårdssektorn – det är väldigt utmanande att hitta vikarier. Bland annat äldreomsorgen, särskilt i stadens skärgårdsdelar, har tampats med stora vikarieproblem (ÅU 8.11).

Övriga kommuner som ligger kring 50 procent eller under är S:t Karins, Lundo, Loimaa, Somero och Vemo. Bäst i klassen är i sin tur Aura, Koskis, Gustavs, Letala, Oripää, Pyhäranta, Tövsala och Sagu där samtliga socialarbetare enligt rapporten har den utbildning som krävs.

Genom att klicka på kartan ser du läget i de olika kommunerna.

I rapporten hade det ursprungligen konstaterats att Sagu också skulle ligga under 50 procent, men den uppgiften korrigerades senare.

Pargas får också beröm

Trots att rapporten målar upp en delvis dyster bild av situationen i Pargas, finns det också positiva saker att ta fasta vid. Att verksamheten i Pargas koncentrerats till familjecentret som är gemensamt med bland annat rådgivningen och småbarnspedagogiken får beröm i rapporten.

Rapporten baserar sig på den information som man fått av 22 kommuner och två samkommuner (Reso-Rusko och Akseli som omfattar Nousis, Masku och Virmo). De har hand om barnfamiljernas socialarbete i de kommuner som från årsskiftet bildar Egentliga Finlands välfärdsområde Varha.

Med stöd av rapporten ska man i framtiden utveckla barnfamiljernas socialarbete. Dessutom används rapporten som underlag för förberedelserna inför årsskiftet.

Omhändertagningar av barn

166 barn omhändertogs i Egentliga Finland under 2021.

Totalt 867 barn var placerade utanför familjen i slutet av fjolåret, av dem drygt hälften i fosterfamiljer (56 procent). 85 av barnen bodde hos släktingar eller andra närstående familjer.

källa: rapporten Lastensuojelun ja lapsiperhesosiaalityön tilannekuva Varsinais-Suomessa 2022

I sex kommuner eller samkommuner konstaterade man att det inte funnits något behov alls av svenskspråkig service inom området, tio kommuner eller samkommuner ansåg att behovet är litet. Endast Pargas och Kimitoön  hade en fördelning kring 50-50 mellan svensk- och finskspråkiga klienter.

12 av kommunerna eller samkommunerna har ändå möjlighet att betjäna också svenskspråkiga klienter.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter