Förflytta dig till innehållet

Pargas och Kimitoön vill ha ytterligare utredningar om Åbolands sjukhus

ÅU-foto

Varken Pargas eller Kimitoön accepterar att affärsverket Åbolands sjukhus avvecklas och görs till en del av Åbo universitetscentralsjukhus.
Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt har begärt in utlåtanden av delägarkommunerna Pargas och Kimitoön, men också S:t Karins som inte är delägare i Åbolands sjukhus men utnyttjar sjukhusets service. Alla tre städers/kommuners styrelser behandlade sina utlåtanden till distriktet i går.
Både Kimitoön och Pargas låter förstå att den utredning som gjorts är halvfärdig och att det dokument som nu sänts på remiss inte kan anses vara slutgiltigt och att konsekvenserna av en sammanslagning inte har utretts i tillräckligt hög grad. Pargas och Kimitoön vill alltså att sjukhusets framtid utreds ytterligare.
Hur stor tyngd tror du att Kimitoöns och Pargas utlåtanden har i den här processen?
– Det återstår att se. Jag hoppas att våra utlåtanden beaktas, svarar Kimitoöns kommunstyrelseordförande Wilhelm Liljeqvist.
Pargas stadsstyrelseordförande Mikael Holmberg (SFP) svarar så här på frågan:
– Formellt har vi tyngd och praktiskt också, då det gäller åbolands sjukhus. Men frågan är när man ska använda sin tyngd och hur.
Att det inte skulle vara möjligt att låta Åbolands sjukhus fortsätta som en självständig enhet anser Liljeqvist att handlar om en tolkningsfråga.
– Så som det ofta är kan man tolka saker och ting ur olika synvinklar. De åboländska kommunerna efterlyser nu i första hand en vilja att hitta lösningar som alla skulle kunna godkänna.
Liljeqvist och Holmberg komprimerar den åboländska ståndpunkten beträffande Åbolands sjukhus så här:
– Att Åbolands sjukhus har möjlighet att driva så självständig verksamhet som möjligt inklusive anställningar och förhoppningsvis också att göra ingrepp. Språkmässigt är Åbolands sjukhus oerhört värdefullt i och med att det är så pass svenskspråkigt som det är.
– Vi vill ha en skild resultatenhet med egen budget, chef och rätt att rekrytera personal, säger Holmberg och tillägger att han hoppas på förhandlingar och att man kommer till en kompromiss.
– Det finns många goda aspekter också i det nuvarande förslaget.
I fall konflikten dras till sin spets finns det en risk för att kommunerna får sin vilja igenom, i någon form, men att Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt slutar anlita Åbolands sjukhus och att sjukhusets förutsättningar att klara sig som en självständig enhet naggas i kanterna.
– Jag kan inte bedöma hur stor risken är. Men risken är nog reell. Men knappast gagnar det någon att driva det här till sin spets, säger Liljeqvist.
Om sjukvårdsdistriktets styrelse trots allt nu avancerar med ett oförändrat förslag kommer de åboländska kommunerna sannolikt att hänvisa till affärsverkets grundavtal.
Enligt det kan större förändringar genomföras enbart med ett majoritetsstöd av Pargas och Kimitoöns ledamöter i sjukvårdsdistriktets fullmäktige.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter