Pargas och Kimito kommer lindrigt undan när Varha begränsar sommarverksamheten

Sommarperioden påverkar Egentliga Finlands välfärdsområdes tjänster och enheter. I Pargas och Kimitoön går det dock att få vård mer eller mindre som normalt.
Under sommaren är en del av Varhas enheter stängda för en viss tid och en del har förkortade öppettider, medan vissa enheter och tjänster fungerar normalt under hela sommaren. Vissa tjänster fokuserar på de mest kritiska funktionerna. Verksamheten är begränsad från början av juni till slutet av augusti.
Under sommaren är tidsbeställningen för en del av den icke-brådskande vården stängd eller begränsad på grund av brist på personal. När en hälsostation eller vårdcentral är stängd finns det alltid en ersättande enhet som kunderna kan kontakta.
Under sommaren kommer den brådskande vården att tryggas, men tillgången till icke-brådskande vård är begränsad. Därför önskar man att kunderna förnyar sina recept i god tid före midsommaren, så att behandlingen av recept inte blir överbelastad mitt under sommaren.
– När det gäller icke-brådskande vård, såsom kontrollbesök för kroniska sjukdomar, ska man kontakta sin egen hälsostation, säger Suvi Vainiomäki , chef för öppenvården.

Varhas områdeschef för social- och hälsovårdstjänster, Miia Lindström , säger att sommarens begränsningar behandlades i Varhas nämnd för social- och hälsovård i mars. Ärendet ska tas upp nästa vecka då man ska diskutera om sommarstängningarna kan förlängas in i augusti som en sparåtgärd. I Pargas och Kimitoön kommer det dock inte att bli aktuellt med något sådant. Eventuellt kan man begränsa verksamheten i samband med till exempel höst- eller jullov i stället.
Sommarens förändringar är små i Pargas och Kimitoön.
Dalsbruks närservicepunkt har öppet två dagar i veckan. Iniö hälsostation är stängd under hälsovårdarens semester. Hälsovårdscentralerna i Pargas och Kimito har öppet som vanligt, hälsostationerna i Nagu, Korpo och Houtskär likaså.
– I samband med sjukdomsfall eller annat akut bland personalen kan det göras snabba förändringar. Men vi har inga planerade stängningar.
Det här beror delvis på att det potentiella behovet av vård snarare ökar eftersom invånarantalet stiger stort i skärgårdskommunerna under sommaren.
– Skärgården fungerar inte på samma sätt som tätorterna. Det här har vi lyft fram i Varha som är en stor organisation. Jag tycker att det finns en förståelse för våra särbehov, säger Lindström.
Anhörigas ansvar ökar när hemvården kämpar
Socialservicen och funktionshinderservicen har begränsad verksamhet 1.6–31.8, bland annat arbets- och dagverksamheten för personer med funktionsnedsättning är stängd i juli. Klienterna kommer att få information om de exakta öppettiderna för varje enhet.
Inom tjänster för äldre har man inte lyckats rekrytera tillräckligt med sommarvikarier, inte på långt när. Detta kommer särskilt att märkas i hemvården.
– Verksamheten koncentreras till nödvändiga tjänster inom säkerhet, måltider och medicinering och alla uppgifter som anges i service- och vårdplanen kan inte nödvändigtvis utföras. Om förändringar måste göras, diskuteras de alltid personligen med kunden, säger servicedirektör Marika Tuimala .
Även om hemvårdspersonalen regelbundet besöker sina klienter har också de anhöriga en viktig roll när det gäller att hand om den äldres välbefinnande. Det kan ske snabba förändringar i hälsotillståndet till exempel under sommarens värmeperioder.
Rehabiliterande dagverksamhet inom tjänster för äldre ordnas också i mindre utsträckning under än vanligt. Fler platser för korttidsvård kan hållas öppna än under den här sommaren jämfört med ifjol. När det gäller långtidsvård kommer största delen av de platser som blir lediga i enheterna inte att fyllas.
Dagverksamheten i Västanfjärd och Dragsfjärd som erbjudits en gång i veckan kommer att vara stängd i juli.
– I övrigt så har vi minskat antalet platser redan tidigare och det kan hända att vi inte beviljar nya platser på våra boenden under sommaren, säger serviceområdeschef Ulrika Lundberg.
I Pargas sker inga förändringar. Lundberg säger också att man fortfarande hoppas på fler vikarier till hemvården.
Dygnet runt-jour i Åbo och Salo
ÅUCS minskar sin verksamhet under sommaren och flera avdelningar kommer att vara stängda under en del av sommaren. Detta kommer inte att påverka redan bokade mottagningstider, utan om en kund har en bokad tid på ÅUCS under sommaren ska hen komma till mottagningen eller avdelningen enligt överenskommelse.
ÅUCS jourmottagningar fungerar normalt: dygnet runt på ÅUCS T-sjukhus och dygnet runt på Salo sjukhus.
Man ska ringa 116117 innan man åker till jouren. I nödfall ska man ringa 112.
Uppdaterad kl. 12.48 med Ulrika Lundbergs kommentarer.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.