Förflytta dig till innehållet

Pargas nya ekonomichef Petra Palmroos jobbar med dialogen som rättesnöre

Petra Palmroos är ny ekonomichef i Pargas stad, men man kan kalla henne varm i kläderna eftersom hon har jobbat inom stadens ekonomiförvaltning och med upphandling i tio år. Foto: Anja Kuusisto


Petra Palmroos tvekar inte när hon beskriver Pargas stads ekonomi. Efter en räcka av plus-år följs föregående års minussiffror av en budget för innevarande år som går två miljoner på minus.
Inget vidare, alltså. Men Palmroos lägger inte pannan i djupa veck när hon säger:
– Det här året kommer inte att gå på plus, det vet vi. Men klart är att vi måste återfå en balans så fort som möjligt och därför måste vi veta vad vi vill prioritera. Våra investeringar på årsnivå ligger kring fem miljoner euro, vi måste välja vart pengarna ska gå. Samtidigt måste vi inse att vi inte kan stänga av allt annat utvecklingsarbete.
Just nu tyder mycket på att staden kommer att prioritera bildning och bildningens fastigheter de kommande åren.
Besluten är inte fattade ännu, men då en arbetsgrupp med bred förankring både politiskt och på tjänstemannahåll verkar dra åt samma håll känns tippningen reell.
Det är sådana arbetssätt som Palmroos gärna ser.
Ord som återkommer när hon beskriver sitt arbete är dialog, samarbete, samtal, att involvera och att prioritera.

Upphandlingen av färdtjänst är ett exempel på dialogmetoden

Ett talande exempel är den process som ska leda fram till stadens upphandling av färdtjänster av taxichaufförer.
– Det är just i det skedet, innan staden lägger ut följande upphandling av tjänster, i det här fallet färdtjänster, vi ska föra en dialog med dem som producerar tjänsterna, i det här fallet taxichaufförerna.
– Vi höll en träff och 14 taxiföretagare kom, det tycker jag är bra. Det är nu vi kan kolla vad de önskar, och berätta vad vi önskar. Vi kan föra en dialog kring vad som har fungerat bra hittills, vad inte. För i det skedet när upphandlingen läggs ut ska vi i detalj ha formulerat uppdraget.
– Genom att föra en dialog får vi samtidigt en chans att förklara och informera.
– Till exempel att om en upphandlings deadline är en fredag klockan 12 så är den faktiskt just det, klockan 12, både för oss och för dem. Inte ett enda anbud öppnas innan det – det är inte ens möjligt, eftersom samtliga offerter ska vara inlämnade elektroniskt numera. Det är så enligt den nya upphandlingslagen från 2017.

Tidigare jobbet var att jobba externa medel till staden

Upphandlingskoordinator har varit Palmroos titel de senaste åren.
Parallellt har hon jobbat med att som projektkoordinator se över utvecklingsbehoven i staden och hitta potentiell EU- och fondfinansiering som externa medel till olika projekt inom staden.
Från december i fjol blev hon också vikarie för ekonomichefsjobbet, medan rekryteringen pågick.
Petra Palmroos sökte jobbet från första början, men det tog någon månad innan hon blev vald – i konkurrens av flera andra behöriga för jobbet.
Någon ny upphandlingskoordinator är ännu inte anställd, Palmroos sköter en del av det tidigare jobbet på deltid.
– Vi kommer nog att anställa någon, men hur och med vilken arbetsbild är ännu inte avgjort. Jag hade det jobbet på 60 procent, och alla de här uppdragen handlar om olika funktioner inom ekonomiförvaltningen.

Trivs med att ha många järn i elden

Att sköta olika sysslor som går in i varandra är något Petra Palmroos trivs utmärkt med.
Hon och staden har också lyckats väl, teamet som lobbar för EU-pengar har lyckats få in miljonsatsningar på flera större projekt – och pengar för många mindre.
– Näsby gästhamn i Houtskär, Iniö gästhamn i Norrby och Nagu gästhamn hör alla till de större. Men det är en bred skala av projekt, från miljonprojekt till små utvecklingsprojekt vi har jobbat med. Inom bildningen är ”Gäddan och gänget” ett mindre sådant som har fått EU-stöd, och där vi också på nationell nivå har fått erkännande.
Infallsvinkeln kan ibland vara avgörande – skulle man endast läsa sociala medier kunde man ibland tro att Pargas kämpade i mycket hård medvind.
– Också i kommunerna går saker och ting framåt, skrattar Petra Palmroos.

Petra Palmroos

Valdes i slutet av mars till ny ekonomichef i Pargas stad efter Maija Elenius.
Har jobbat vid staden sedan 2009, innan det vid Region Åboland som uppgick i staden i samband med kommunsammanslagningen.
Är ekon mag från Åbo Akademi, examen 2002. Hade företagens organisation och ledning som huvudämne, redovisning som biämne.
Är Nagubo som återvände till Nagu efter studietiden, även mannen är från Nagu. Barnen heter Artimus (11), Elliot och Elton (tvillingar, 9). I familjen ingår också katterna Cookie och Browne, samt kaninen Chocko.
På fritiden kompromissar hon mellan egen motion och barnens aktiviteter. Äldsta barnets hobbyn ishockey och bike trial för dem till Pargas, de yngre pojkarnas hobbyn utövas i Nagu.
Föreningsaktiv i mångt och mycket, även församlingsaktiv, har trappat ned på uppdragen. Håller kvar inställningen att aktiv kan man vara utan att sitta i styrelserna. Bland annat via Nagu If kom hon också att ingå i de team som aktivt jobbade för asylsökandes integration i Nagu, den internationellt prisbelönade ”Nagumodellen”.
”I lokalsamhället har vi alla möjligheter att påverka, att ställa upp i föreningar med mera. Att sitta hemma och gnälla leder till ingenting.”

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter