Förflytta dig till innehållet

Pargas ledning: Anställda och arbetsgivare hade olika idéer om verksamheten, vi kunde inte hitta en lösning trots otaliga möten

Pargas stadsdirektör Patrik Nygrén. ÅU-foto


Pargas personalchef Peter Lindroos har suttit på otaliga möten under de senaste åren för att diskutera arbetssituationen på verksamhetscentralen Kikaren. Det var år 2015 som de två anställda på enheten tog upp problem med arbetsbördan och arbetsklimatet. Arbetarskyddet, företagshälsovården, förmännen och personalchefen involverades i ärendet.
Lindroos säger att problemet handlade om hur verksamheten på Kikaren skulle skötas, särskilt gällande samarbetet med den övriga socialvården. Kikaren erbjuder sysselsättning för arbetslösa och andra i behov av rehabilitering och meningsfull sysselsättning.
Konflikterna rörde främst olika idéer om vilken sorts kunder som skulle skickas till Kikaren. De olika parterna försökte lösa situationen genom att förtydliga arbetsuppgifterna, arbetsprocesserna, ansvarsfördelningen och samarbetet med socialen.
Men Lindroos konstaterar att det var svårt att få det att flyta. Den ena anställda sade upp sig redan år 2017. Den andra anställda har varit sjukskriven hela 2018.
Lindroos tycker att det är anmärkningsvärt att de fortsatt driva processen i regionförvaltningsverket och inom Pargas stad även om de inte jobbar där längre. Lindroos menar att läget nu är en annan på Kikaren.
– Verksamheten har en annan inriktning och kundkretsen och sättet att jobba är annorlunda och det är ett tätare samarbete med övriga socialvården, säger Lindroos.
Han reflekterar över att det kan vara en lärdom för framtida rekryteringar att tydligare lyfta fram om det är så att det är en verksamhet som utvecklas och där arbetsbilden inte är helt tydlig, så att nyanställda inte har en felaktig bild av arbetet.
Lindroos säger att staden tar till sig regionförvaltningsverkets anvisningar, bland annat gällande att vara noggranna med att samarbetet mellan anställda och den närmaste förmannen fungerar. För att det inte ska bli problem här kan förmännen behöva stöd uppifrån och man bör se till att de har tillräkligt substanskunnande.
Lindross vill ännu tillägga att om det uppstår problem i socialarbetet är det viktigt att det genast tas till behandling inom enheten så att substansfrågorna kan lösas där så snabbt som möjligt.
– Vi har en ny tillfällig social- och hälsovårdsdirektör och hennes utmaning blir att jobba med enhetscheferna så att substansfrågorna om hur arbetet ska skötas kan lösas direkt innan det blir allt för hårda knutar, säger Lindroos.
Pargas stadsdirektör Patrik Nygrén förklarar att Kikaren startade lite som ett test där en drivande faktor från politiskt håll var att få ner kostnaderna för de böter som staden betalar till staten för långtidsarbetslösa. Om staden aktiverar långtidsarbetslösa med någon sysselsättning i minst fyra timmar i veckan så faller de bort från listan med långtidsarbetslösa som staden måste betala böter för.
I efterhand kan Nygrén konstatera att den målsättningen inte helt lyckades eftersom det finns relativt få långtidsarbetslösa i Pargas och de kan vara väldigt svåra att sysselsätta, jämfört med en större stad som till exempel Åbo.
Därför har verksamheten på Kikaren ändrat form lite.
Nygrén vill lyfta fram att arbetarskyddsmässigt har det varit en väldigt lång process på Kikaren vilket enligt hans mening visar att staden satt in stora krafter på arbetarskyddsåtgärder för att lösa problemen.
– Men vi kunde inte lösa situationen. Jag vet inte om det var oundvikligt eller om man skulle ha kunnat hitta en lösning.
Hans bild av situationen, och så som det framgår i rapporten, är att det inte handlade om en för stor arbetsbörda utan om andra faktorer som påverkade den psykosociala belastningen för de anställda.
– De anställda och arbetsgivaren hade olika uppfattning om hur verksamheten skulle se ut.
Nygrén har liksom Lindroos funderat på hur man i framtiden ska sköta rekryteringen till verksamheter som är i startskedet och ännu utvecklas för att undvika samma problem.
Läs också: Pargas socialarbete prickas av regionförvaltningsverket – den här gången gäller det vuxensocialarbetet

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter