Förflytta dig till innehållet

Pargas kulturpris går till modiga musikutövare – Hembygdspriset till en aktiv förening i skärgården

Timo Järvenpää
Musikerparet Essi Luttinen och Petri Haapasalo får Pargas stads kulturpris i år.

Pargas stads kulturpris går i år till musikerna Essi Luttinen och Petri Haapasalo som på många olika sätt berikat musik- och kulturutbudet på orten. Paret flyttade till Pargas år 2015, men Luttinen har redan tidigare varit involverad i de populära picknickkonserterna som hon varit med och arrangerat sedan 2012.

I prismotiveringarna konstaterar man att båda två aktivt har sökt olika samarbetsmodeller och alltid då det är möjligt har ställt upp som musiker. Bland annat nämns planering av musikevenemang, solistuppdrag och uppträdanden på äldreboende.

Under coronapandemin som slog hårt mot frilansande musiker jobbade paret hårt och släppte bland annat en julskiva samt streamade flera konserter för att erbjuda musikupplevelser också under den tid man inte kunde gå på konserter.

”Öppen scen” uppskattas

Parets senaste projekt är Jazz Café Axo som flera kvällar i veckan erbjuder livemusik, både mer spontant där någondera av dem själva uppträder, och med inbjudna musiker. Dessutom står scenen till förfogande också för andra musiker och kulturevenemang.

Kultur- och idrottsnämnden vill genom kulturpriset visa sin uppskattning för det arbete Essi Luttinen och Petri Haapasalo gör.

Hembygdspriset till Nagu

Årets hembygdspris i Pargas går till Nagu hembygdsförening, som lyckats bra med att locka med nya krafter i föreningsverksamheten. Byaforskningen hör till kärnverksamheten som föreningen sysslar med och den aktiva lokalhistoriska- och släktforskargruppen träffas regelbundet varannan vecka.

Föreningen publicerar aktivt nytt material och föreningens nyaste album, nummer sju i ordningen, publiceras ännu innan jul.

”Ett eget hus skulle binda resurser”

Föreningens ordförande Mikael Aalto är tacksam för att staden visar sin uppskattning för det jobb man gör i och med priset.

– Jag tycker att vi har visat att en hembygdsförening kan vara aktiv och ha en bred verksamhet trots att man inte har ett eget hembygdsmuseum.

ÅU-foto
Mikael Aalto och Rune Franzén här fotograferade i samband med en utställning om broarna i Nagu som var en del av Finland 100 år-festligheterna.

Samtidigt konstaterar han att ett eget museum binder både pengar och resurser, och att den nuvarande verksamheten kanske inte skulle vara möjlig att upprätthålla med ett eget hus att ta hand om.

Unik publikationsverksamhet

– Vad jag vet av är vi ganska unika i Svenskfinland med att ha en så aktiv publikationsverksamhet som vi har. Förutom albumen har vi också startat upp en digital publikation, ”Homssakassen”, som samlar sådant material som av en eller annan orsak inte platsar i albumen.

Namnet kommer från den nätkasse i vilken dagkarlarna fick plocka med sig av dagens strömmingsfångst efter notdragningen.

– Vi upplever att det är litet bekymrande att folk i dag inte nödvändigtvis känner till platserna där man bor längre, vi vill ge en bakgrund och visa hur man levde förr i byarna. En dröm för framtiden är att göra något större om 1950- och 1960-talen, som var en brytningstid i skärgården i och med att förbindelserna förbättrades avsevärt.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter