Förflytta dig till innehållet

Pargas köper Kaarea-aktier och satsar på fiber — men budgetmötet måste ajourneras efter dryga sju timmar

Pragas fullmäktiges budgetmöte blev så långt att det måste ajourneras.. Foto Anja Kuusisto


Klockan 20 på kvällen, sju timmar efter att Pargas stadsfullmäktiges budgetmöte har börjat, ska fullmäktige äntligen inleda behandlingen av investeringsbudgeten; besluta vart pengar ska sättas och hur mycket under 2019.
Det som hade diskuterats under de sju timmarna innan var verksamhetsbudgeten, formuleringar i budgettexten och det har getts information om frågor som Vapparvägen, Arkea och Kaarea, skolfastigheter och fiberfrågor med mera.
Några investeringsfrågor hann fullmäktige också avgöra innan Regina Koskinen, SFP undrade om det inte ändå vore bäst att ajournera mötet. Så blev det.

Omröstning om satsning på fibernät i skärgården

Innan det hade man avgjort investeringen i fiber.  Ett fibernät för 2,5 miljoner euro är aktuellt för flera byar i Pargas och skärgården. Stadens andel 2019 blir 600 000.
Närings-, trafik och miljöcentralen och Partel är samarbetsparterna i projektet som företaget Partel ska förverkliga.
– En mycket bra investering och en markering som visar på möjligheter att bo i periferin, och dessutom ingår statliga pengar, sa Mikael Holmberg, SFP när han redogjorde för ärendet.
Maria Lindell-Luukkonen, SDP, föreslog remiss men förslaget förföll i omröstningen och slutligen gick investeringen i fibernätet enhälligt igenom.
Målet med projektet är fiberförbindelser i centrala delar av Nagu, Korpo, men också för till exempel Ålön, Lielax med mera.
Partels villkor för fiberprojektet är att 50 procent av fastighetsägarna inom ett område deltar med sin egen investeringsdel.

Vapparvägens affärskvarter involverar TOK, Lidl med flera

En av de stösta investeringarna nästa år är satsningarna på affärskvarteret som ska uppstå i området mellan Vapparvägen, Segelrondellen och Kyrksundet.
Den här frågan hann man inte avgöra på tisdag.
Kvarteret har inte tidigare beskrivits så här i detalj för fullmäktige,  men på tisdagens möte målar stadsdirektör Patrik Nygrén upp ett för Pargas nytt affärsområde. Där ska TOK bygga nytt, Lidl är också med och där det ännu kan bli plats för fler affärer, i stil med Jysk, enligt Nygrén.
Gatu- och parkområden, vägdragningar, muddring vid Kyrksundet med mera ingår i projektet.
I det här skedet jobbar staden med ett intensionavtal mellan parterna.
– Det behövs en neutral markägare, såsom staden, och ett av staden ägt fastighetsbolag skulle grundas för det ändamålet, förklarar Nygrén.
Fullmäktige godtog inte investeringen i affärskvarteret helt utan kritik.
– Så här kan vi inte jobba, att vi nu först får vetskap om det här, nästa år måste vi hitta nya sätt att jobba, säger Kaj-Johan Karlsson, SFP, som en kommentar till Nygréns presentation.
En investering på totalt 575 000 euro för Vapparvägsprojektet föreslås i budgetförslaget, men frågan avgörs på torsdag.

Förhandlingspaus där det diskuteras skolfrågor. Fr v Kaj.Johan Karlsson, Harri Lehtinen, Maj Björk, Regina Koskinen och med ryggen mot kameran Markku Orell och Kurt Lundqvist.

Helhetsplan för alla skolor och daghemsfastigheter ska skyndsamt göras

Att skolfrågor skulle engagera Pargaspolitikerna i budgetdebatten på tisdagen var väntat.
Det märktes redan när textdelen av budgeten behandlades. Harri Lehtinen, Saml, kom med ett förslag som ledde till en förhandlingspau. I slutändan gick hans förslag igenom med rösterna 22–12 och en blank.
Lehtinen föreslog att staden skyndsamt ska göra en helhetsplan för fastigheterna inom bildningen och småbarnspedagogiken. Lehtinens textförslag säger att båda sektorerna måste samarbeta och även skolorna och vårdnadshavare ska involveras i planeringen.
Planen ska utreda vilka hus för skolor och daghem det lönar sig att reparera, vilka nybyggen som behövs och var.
Lehtinen föreslår vidare att den färskaste elevprognosen ska vara ett underlag i planeringen.
Lehtinen hade tidigare under mötet konstaterat att staden till exempel renoverade före detta Kirjala skola till ett daghem (Peikkorinne) och bara några år senare – i år – måste daghemmet stängas då det är fuktskadat.
– Sådant har man inte råd med, sa Lehtinen.
De som understödde Lehtinens textförslag var Saml, SFP med vissa undantag, C och Gröna.
De som inte ville ta med Lehtinens tillägg i budgeten var SDP, VF och fem SFP-are, nämligen Maj Björk, Tarja Rinne, Kurt Ekström, Christer Friis och Rolf Schwartz.

Arkea och Kaarea väckte debatt

Arkeafrågan – där staden hamnat i Marknadsdomstolen – och att köpa aktier i bolaget Kaarea som ska bildas nästa år, väckte också debatt.
Maria Lindell- Luukkonens, SDP, förslag var att investeringen i aktier ska remitteras men också här förlorade hennes förslag i omröstningen.
Staden satsar 180 000 i aktierna som ger staden en andel på elva procent i Kaarea. Åbo stad och sjukvårdsdistriktet är de största aktieägarna i Kaarea.
Det var när aktiefrågan i Kaarea skulle tas upp som man kom fram till att budgetmötet måste ajourneras, men den frågan diskuterades först färdigt.
Carita Henriksson, SDP, hade tidigare i behandlingen av textdelen föreslagit att staden reserverar en uppskattad straffavgift på 200 000 euro i verksamhetsbudgeten för stödtjänster.
Motiveringen var att hon tror att Marknadsdomstolen fäller staden i upphandlingen av kosthåll via Arkea.
När Henriksson hade gjort sitt förslag sa stadsdirektör Patrik Nygrén att man inte på förhand kan veta vad som blir domstolens avgörande.
Markku Orell, Saml, replikerade också mot Henriksson:
– Om vi till och med budgeterar för att betala böter är det också en signal till domstolen, någon sådan signal ska vi inte sända, tyckte Orell.
Vid omröstningen föll rösterna 27 mot åtta, i minoritet blev SDP-arna och VF-arna som understödde Henrikssons förslag.

Mia Forssell, stående t h , och Mika Wallin (sitter), Gröna, fick igenom mer pengar till lekparker i Pargas. I bakgrunden syns Lotta Laaksonen, VF. Foto: Anja Kuusisto

Lekparker ska under hållas bättre

Mia Forssell, Gröna, föreslog att upprätthållandet av stadens lekparker ska få 50 000 euro i budgeten – summan var 10 000 i förslaget – och att upprätthållandet därefter skulle få 20 000 euro per år och inte 10 000 som nu.
– Att renovera i tid blir inte så dyrt som att renovera när allt är fallfärdigt, sa Forssell och berättade att hon av tjänstemän har upplysts om att nio av Pargas cirka 20 lekparker är i sådant skick att en stängning kan hota.
Förslaget ledde till en jämn omröstning där hennes förslag gick igenom med rösterna 19 mot 16.
Mötet fortsätter på torsdag klockan 16.
LÄS OCKSÅ:
Sunnanbergs skola flyttar in i baracker
Tufft sparande och tuff kritik i Pargas budgetmöte

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter