Förflytta dig till innehållet

Pargas hembygdsförening firar 90 hela året

De håller i trådarna för Pargas hembygdsförenings 90-årsfirande. Fr.v. Magnus Sundman, Anne Bergström, Marcus Lepola och Lena Långbacka. På tisdagsmorgonen var Ordenshemmets gård täckt av snö.


Från kafferummet intill museiamanuens Anne Bergströms arbetsrum hörs glada skratt. Här har Bergström, Magnus Sundman och Lena Långbacka samlats många gånger – det är nämligen nu ett år sedan trion bildade den arbetsgrupp som har planerat Pargas hembygdsförenings 90-årsjubileum.
– Jubileet ska firas längs med hela året, och det ska firas på många plan och på olika platser, säger Anne Bergström.
Pargas hembygdsmuseum har egentligen tre ben att stå på: Museibacken på Malmen, museistugorna på Gamla Malmen, och Industrimuseet, där byggnaderna är i Nordkalks ägo men verksamheten drivs av museet.

”Båulage har he åolage att he tjutär fören he skjutär”

Anne Bergström är stadens museiamanuens, så hon jobbar utöver med hembygdsföreningens tre museer också med Skyttala museum och Nagu Sjöfartsmuseum, plus en del annan verksamhet.
Det är på gott och ont att Pargas hembygdsförening har så många byggnader och adresser.

Attustugan.


Det är positivt att få förvalta ett kulturarv, men det blir också ekonomiskt tyngre då byggnaderna enbart på museibacken numera uppgår till 20 stycken, då kvarnen och alla bodar räknas med.
– Utan alla frivilliga som ställer upp och hjälper till med husunderhåll, trädgårdssysslor, kaffeservering, skulle det inte fungera, säger Bergström.
– I början hade man tänkt sig någon slags Klosterbacken-modell här, att de hus som fanns på backen skulle bilda museet, förklarar Sundman, men så blev det inte. I stället är det enbart huvudbyggnaden, Ordenshemmet, som är en originalbyggnad på museibacken.
– Alla övriga hus är donationer och de har under gångna decennier flyttats hit från olika byar, som har gett husen deras namn, säger Bergström.

Kirjalagården.

”Gamalt å råolit”

I Ordenshemmet blir det i sommar en specialutställning om 1928, som Bergström bygger upp och där många föremål är sådana som museet fått som donationer de allra senaste åren.
Bland husen är förutom huvudbyggnaden kanske Kirjala med Lenin-rummet det mest kända, men i sommar ska man passa på att sticka sig in i Malmnässtugan, som öppnar efter en längre stängning.
– Stugan har varit stängd för vi har byggt om interiören, nu visar stugan hur man kunde leva och bo på 1940-talet, säger Bergström.
Precis alla föremål är inte från 1940-talet, en del är äldre, precis som man i ett hem från 2010-talet också bor med äldre möbler och föremål.
I Malmnässtugan finns till exempel en backalittelefon från 1940-talets slut och en radio från 1930-talet. Radion kommer från den betydelsefulla donation som museet fick från Granvik häromåret.

Radion från 1930-talet är en donation som staden fick i samband med ett större arv från Granvik häromåret.

”Håon pratar så myki!”

I augusti ordnar hembygdsföreningen några temakvällar på museet. Under en kväll är det Pargasdialekten som är temat, då samtalar bland andra Sundman och Mikael Reuter, en annan kväll är temat folkdräkter med Maria Ekqvist, en kväll berättar Anne Bergström om folkkonsten i allmogeföremål.
I oktober blir det ett strategiseminarium där de föreningsaktiva hoppas få engagerade beslutsfattare, tjänstemän med flera med och diskutera hembygdsföreningens och museernas roll och framtid.

”Inga så tåokåt!”

Dialektcitaten i den här texten bad vi oförberett Magnus Sundman att bjuda på, och han bläddrade i en av Egil Esséns skrifter. Sundman är uppvuxen i Pargas, lärare, guide med mera. Enligt honom håller inte hans egna Pargasdialekt alltid håller måttet för en äldre generation, även om han behändigt svänger från högsvenska till dialekt.
I skolmiljön tycker Sundman också om att lägga märke till hur dialekten av i dag används, även om innehållet i det som sägs inte alltid är lika lättsam ur lärarsynvinkel:  – Inga va´e jag inga!

Psalmodikonen kanske ljuder på söndag, säger Lena Långbacka. Det programinslaget ingår i en guidning till museistugorna på Gamla Malmen.

Pargas hembygdsförening

  • Grundades 1928 av ortens nykterhetsförening.
  • En ideell förening med i dag omkring 180 medlemmar, drygt 20 aktiva.
  • Får bidrag av Pargas stad och fonder, medel med vilka de bland annat kan köpa en del stadens museiamanuens, Anne Bergströms,
    arbetstid.
  • Firar 90-årsjubileet längs med året. Årsmötet med program hölls redan, nästa datum är söndagen den 15 april då tvåspråkig guidning med program i museistugor på Gamla Malmen ordnas. Träffpunkt är gångbron klockan 14, programmet räcker 1,5 h och avslutas i Fredrikastugan som har servering.
  • En jubileumsfest för inbjudna blir det 25.4, i början av juni öppnar en specialutställning om 1928, i augusti ordnas temaaftnar och i oktober blir det ett seminarium. Detta utöver den normala verksamheten.
  • Vid årsmötet valdes en ny styrelse och en ny ordförande, Magnus Sundman. Övriga i styrelsen är Bo Lindberg (vice ordf), Lena Långbacka (sekreterare, Per-Olov Wirsjö (kassör), Katarina Pihl, Sonja Österholm, Joni Söderholm, Dara Heino och Thorvald Gerkman.
  • Inom Pargas stad är det här hembygdsföreningen för Pargas, medan Nagu, Korpo, Houtskär och Iniö har egna föreningar.

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter