Airiston Helmi har sysselsatt Pargas byggnadsinspektion – företaget har beviljats 108 bygglov


Alla beviljade bygglov i Pargas stad finns också i pappersversion, de sorteras i lådorna bakom Sanna Simonens rygg. Närmast kameran sitter kontorssekreterare Amy Kallio. Foto: Anja Kuusisto
Företaget Airiston Helmi som är föremål för misstankar om grov penningtvätt, grovt skattebedrägeri och användning av svart arbetskraft har varit en stor kund för Pargas stads byggnadsinspektion.
Ledande byggnadsinspektör Sanna Simonen säger att den här tisdagen tycks företaget fortsättningsvis hålla byggnadskontoret sysselsatt, eftersom hon tar emot journalister på löpande band – alla med frågor kring Airiston Helmi. Iltalehtis journalist går ut ur rummet när ÅU går in.
Totalt 108 lov med allt från rökbastu till bostadshus
På mediernas begäran har hon och Amy Kallio, kontorssekreterare på byggnadstillsynen, sammanställt en förteckning över alla de bygglov som företaget har fått sedan det grundades 2007.
– Totalt är de 108 stycken, då ingår allt från anmälan, åtgärdstillstånd till lov, och allt från uthus, rökbastur eller garage till nybyggen och helikopterplattor.
Att loven är så många har inte byggnadsinspektionen själv heller haft koll på – det har inte funnits någon orsak för dem att granska hur mycket ett företag bygger.
– Bostadshusen är endast två, det ena i Airisto Sandviken och det andra i Ybbersnäs. Fritidsbostäderna är elva och resten av loven gäller ekonomibyggnader eller annat.
Nagu kommun tillät Säckilot-byggnader enligt planen
De allra första loven är från tiden innan kommunsammanslagningen. Loven för byggen på ön Säckilot har getts av Nagu kommuns byggnadsinspektion eller nämnd, och loven för Airiston Helmis hus i Airisto Sandviken av Pargas. Det här handlar om året 2008, ett år innan kommunsammanslagningen.
Flygbilder över ön Säckilot har visats i många tv-sändningar de senaste dagarna och även den som inte själv kört båt förbi ön har fått förundra sig över byggmassan.
– Men då vi går till strandgeneralplanen för Nagu kommun så tillät den sex byggrätter på 200 kvadrat vardera på Säcklot, alltså 1200 kvadrat. Där som på andra ställen gäller att lov ska ges om planen följs, säger Simonen.
På Säckilot har Airiston Helmi också byggt radhus, och byggrutorna i strandgeneralplanen var ursprungligen ritade för separata hus. Sådana avvikelser har Nagu kommun då godkänt. I fråga om Säckilot har också bryggorna väckt diskussion.
Bryggor behöver endast åtgärdstillstånd om de överskrider 15 meters längd eller är mer än 30 kvadrat.
– Så vitt jag vet har ingen fått ett nekande beslut på ansökan om en brygga i den här kommunen, säger Simonen, som jobbat för Pargas stad sedan 2006.
– Så hittills har vi inte testat vad som är maxmåttet för en brygga.
”Folk skäller på fel träd om de är arga på oss”
Ledande bygginspektören Simonen säger att hon kan förstå om folk är upprörda efter helgens nyheter, men när det gäller stadens agerande ser hon ingen orsak till att handla annorlunda.
– Folk skäller på fel träd om det är byggloven som gör dem upprörda.
– Grundlagen styr och säger att ingen får behandlas olika. Och det är ju ägaren till tomterna som har sökt bygglov. Så vilken nationalitet den har som söker bygglov spelar ingen roll och varifrån pengarna kommer är tack och lov inte kommunens sak att ta reda på.
– Vår uppgift är att se om en ansökan uppfyller kriterierna för att få lov eller inte.
Gäller ansökan på ett planerat område är det den godkända planen som styr, är tomten utanför planerat område och vid en strand krävs undantagslov.
– Ansöker man om att bygga enligt regelverket finns det inget annat att göra än att bevilja ansökan.
Enligt nuvarande förvaltningsstadga för Pargas är det lovansökningar som gäller byggnader större än 1200 kvadratmeter som ska behandlas på nämndnivå, mindre byggnader kan tjänstemannen godkänna.
Simonen avbröt ett bygge, men Airiston Helmi vann i HFD
Simonen har i egenskap av ledande bygginspektör avbrutit det bygge som Ska-Plan lät uppföra för Airiston Helmis i Ybbersnäs i Pargas hösten 2012.
Då handlade det om att de hade fått bygglov för ett bostadshus och jag märkte att byggnaden inte uppförs enligt det lovet, utan liknande en inkvartering med toaletter för varje sovrum. Deras ursprungliga lov hade jag beviljat, men skulle det handla om en inkvartering var lovet en fråga för nämnden och inte ett tjänstemannabeslut.
– När en förnyad bygglovsansökan inlämnades, som motsvarade det som de höll på att bygga, föreslog jag att den ansökan skulle avslås. Mitt förslag förlorade, nämnden godkände deras lov.
Senare blev det ändå besvär mot husbygget i Ybbersnäs och frågan fördes ända upp till Högsta Förvaltningsdomstolen.
– Lovet höll i HFD, så vad kan jag annat än att säga att det är testat i högsta instans, säger Simonen.
Både byggnämnden och stadsstyrelsen gick emot Simonens föredragning då hon ville avslå ansökan, som godkändes med rösterna 5 mot 4.
Enstaka lov de senaste åren
De flesta byggloven i den över 100 lov långa listan har Airiston Helmi sökt om under åren 2008–2014. Några enstaka lov har senare datum, då vanligen för garage eller annan gårdsbyggnad till ett redan befintligt hus.
Under 2018 har Airiston Helmi ansökt om ett åtgärdstillstånd för ett tekniskt utrymme för vattenrening i Ybbersnäs och tillståndet har beviljats.
Sanna Simonen har aldrig träffat företagets ägare, men det är inget ovanligt i sig, säger hon.
– När det gäller större företag är det mer sällan man träffar ägarna, det är planeringsfirmor och byggare som sköter kontakten med staden, så har det varit också i det här fallet.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.