Förflytta dig till innehållet

Pargas budget för 2020 måste vara i balans – nu diskuteras skattesatsen och skolorna

Det finns svåra knutar att lösa i Pargas ekonomi, samtidigt som skolfastigheterna kräver investeringar. Foto: Anja Kuusisto


Stadstyrelsen i Pargas fick två alternativa förslag presenterade för sig på mötet på måndagskvällen av stadsdirektör Patrik Nygrén.
Det ena utgår ifrån att kommunalskatten bibehålls på 19,75 procent, det andra ifrån att den höjs med 0,25 procent.
Något beslut fattades inte ännu, utan frågan öppnades upp för diskussion i samband med att budgetramen för 2020 ska fastslås.
– En höjning på 0,25 procent skulle ge staden ungefär 700 000 euro mer i skatteintäkter, eller minska på sparkravet med den summan, säger Mikael Holmberg, SFP, ordförande i stadsstyrelsen.
– Men stadsdirektören kommer sannolikt att föreslå bibehållen skattesats, bland annat med tanke på att skatteintäkter och statsbidrag ser bättre ut för nästa år.

”Skatteprocenten kommer garanterat att diskuteras”

Personligen anser Holmberg att om skatten måste höjas så är det lika bra att höja med en halv procentenhet på en gång.
– Höjer vi skatten får vi oberoende mycket skäll och gnäll. Så om vi väljer det tycker jag att 0,5 är bättre än 0,25. Med en halv procent mer i kommunalskatt betalar den som tjänar 100 000 i året 500 mer i skatt under året, en vars årsinkomst är 25 000 betalar 125 euro mer, exemplifierar han.
– Oberoende kommer frågan att diskuteras, det finns olika åsikter.
Orsaken till att en högre skattesats övervägs är uppenbar; stadens bokslut för det här året kommer att vara en slags bottennotering.

Överskridningen har vuxit igen, ser ut att bli hela 7 miljoner

Visserligen budgeterade man medvetet en minusbudget på cirka 2 miljoner, men nu verkar det som om utgifterna överskrider intäkter med hela 7 miljoner, alltså fem mer än budgeterat.
Pargas är inte unikt, Åbo går mot ett underskott på 60 miljoner – skatteintäkterna för 2019 har varit mindre än förväntat och på grund av skatteförvaltningens ”yrsel” också svåra att beräkna.
Man kommer dock inte ifrån att Pargas också levt över sina tillgångar.
– Det är väldigt lite vi nu längre kan påverka det här året, det är närmast kosmetiskt. Men budgetramen för nästa år är en budget som är i balans, säger Holmberg, även om det blir tufft.
I beredningen konstaterar också ekonomidirektör Petra Palmroos att en budgetram som utgår ifrån kostnadssänkningar både angående personalkostnader och köp av tjänster utmanar verksamheterna.
Budgeten 2020 är inte ens behandlad av alla nämnder i Pargas ännu.

Social- och hälsovårdnämnden diskuterar budget på tisdag

Social- och hälsovårdnämnden möts på tisdag (22.10) – och det är till den här sektorn ungefär hälften av stadens pengar går.
I beredningen till nämnden är sektorns slutsumma drygt 58 miljoner och fördelningen är följande:
20,5 miljoner uppskattas för specialsjukvården, drygt 12,6 miljoner för hälsovården, drygt 13 miljoner för äldreomsorgen, drygt 3 miljoner för familjetjänster och 8,8 miljoner för socialservice. Förvaltningen kostar 268 451 euro.
Skatteprocenten avgörs vid stadsstyrelsens nästa möte och budgeten 2020 behandlas i stadsstyrelsen i slutet av november.
Budgeten 2020 slås fast i Pargas stadsfullmäktige i december.

Pargas måste investera också – i skolor

I nästa års budget är det tänkt att planeringspengar för ett nytt skolcampus bakas in, men tidigast i budgeten för 2021 kan det finnas ett investeringsanslag för att starta ett skolbygge.
Skolorna ropar på åtgärder: Svenskspråkiga högstadiet Sarlinska skolan, Pargas svenska gymnasium PSG, Pargas finska högstadium och finska gymnasiet – alla dessa fyra hus mår dåligt.
Det här enligt de rapporter skolornas fastighetsarbetsgrupp har fått.
När fastighetsarbetsgruppen, vars ordförande Mikael Holmberg är, fick sitt uppdrag visste man inte att det var så illa.
Det man då visste var att finska gymnasiet akut måste ut, och skolan flyttade inför den här pågående terminen in i Axxell. Staden är alltså hyresgäst till Kustfast, som äger Axxell-huset på Vapparvägen.

Anja Kuusisto

Gymnastiksalen är i användning alla skoldagar och dessutom alla kvällar i föreningars bruk. Foto: Anja Kuusisto

Gymnastiksalen fick underkänt i rapport

Att även delar av Sarlinska skolan tampats med fuktproblem var också känt, men att skolans gymnastiksal var så illa däran att den i princip är utdömd, det kom som en överraskning.
Gymnastiksalens ventilation har trots allt relativt nyligen förnyats och golvet är rätt nyrenoverat.
– Gymnastiksalen får användas men på sikt måste vi hitta en lösning inte bara för den utan för alla fyra skolor. Matsalen fick godkänt, annars fick alla skolhus underkänt, säger Holmberg.
Matsalen som alla fyra ovannämnda skolor använder – utom finska gymnasiet som nu flyttat – är detsamma som bottenvåningen till PSG.

Skolcampus för fyra skolor blir för dyrt

Att skissa kring planerna på ett nytt skolcampus var fastighetsarbetsgruppens uppdrag från första början, men nu verkar ett campus för alla fyra skolor bli för dyrt.
– Då skulle det handla om 25 miljoner och det har vi inte. Istället funderar man nu på ett campus kring matsalen för finska och svenska årskurserna 7–9, medan gymnasierna möjligen kunde finnas i eller vid Axxell. Det är förstås inte enbart vårt beslut, Kustfasts åsikt väger också in, säger Holmberg.
Artikeln korrigerad 25.10 klockan 22. Skatteprocent ska inte användas på svenska, det heter skattesats.
 
 
 
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter