Förflytta dig till innehållet

Pargas betalar ”1000 mark” enligt löfte från 1912 – orsaken är att staden sålde Peikkorinne daghem

Skärmdump/Pargas stad
ett gammalt handskrivet dokument
Med det här dokumentet, undertecknat 10 november 1912, donerar Carl G. Fredriksson mark till Pargas socken.

Ett ärende i Pargas stadsstyrelses föredragningslista stack ut ur mängden, främst tack vare bilagan.

Ett handskrivet dokument, en överlåtelsehandling för en tomt på en knapp hektar för byggandet av en folkskola, daterat 10 november 1912, finns nämligen bifogat.

I det dokumentet förbinder sig Pargas kommun att erlägga ett belopp på ettusen mark till donatorns rättsinnehavare då tomten inte längre används för ”svenskt folkbildningsändamål”. Fastigheten som senast fungerat som Peikkorinne daghem såldes i somras.

1 000 mark motsvarar drygt 4 000 euro

Staden ska ersätta donator Carl G. Fredrikssons arvingar med den summa som motsvarar de 1 000 mark som man år 1912 kom överens om.

Enligt statistikcentralens senaste prisomräkningskoefficienter från 2019 motsvaras den summan i dag av 4 010,86 euro.

– Det senaste liknande fallet jag kommer att tänka på var Käldinge skola i Nagu. Det var många skolor som byggdes kring 1900-talets början då skolplikten infördes och många markägare donerade mark till det ändamålet. De flesta donationsbreven hade formuleringar om att marken ska återgå till gården därifrån den brutits ut då skolverksamheten upphör, berättar markanvändningsingenjör Peter Lindgren som berett ärendet.

Knepiga att tolka

Att tolka gamla, handskrivna dokument är inte precis det allra entydigaste.

– Man får nog ta sig en funderare emellanåt då man stöter på äldre dokument. Oftast är de relativt tydliga, men jag brukar översätta texten till klartext för mig själv innan jag börjar jobba med den, säger Lindgren.

För att undvika risken för feltolkningar och för att allt ska gå rätt till, bifogade Lindgren det ursprungliga dokumentet till föredragningslistan. Styrelsen godkände enhälligt betalningen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter