Paraidrottens Hall of Fame – ”Historier som har väntat på att bli berättade”

Finlands Paralympiska Kommitté presenterade sina tio första val till sitt nygrundade hedersgalleri, den finländska paraidrottens Hall of Fame.
Den internationella dagen för personer med funktionsnedsättning till ära presenterade Finlands Paralympiska Kommitté de första utnämningarna till den finländska paraidrottens Hall of Fame. Totalt tio stycken personer, sju herrar och tre damer, fick hedersomnämnandet, fyra av dem postumt.
Bland de första utvalda har paralympiska kommittén velat lyfta fram utöver framgångsrika idrottare också starka bakgrundsfigurer som varit med och främjat paraidrotten i Finland.
Flera av de utvalda har skördat framgång både på idrottsarenor och utanför. Bland dem finns Tanja Kari och Jouko Grip: en duo med inte mindre än 23 guldmedaljer sammanlagt från paralympiska spelen.

– Det här har en mycket större betydelse än vad man ens förstår. Jag tror att varenda en av oss känner som jag – en stor stolthet, säger Kari, en av den finländska paraidrottens stora pionjärer, om det nygrundande hedersgalleriet.
– Det är inte ofta jag blir utan ord, men det här var så rörande. Det här är historier som har väntat på att få bli berättade. Det här har en enorm betydelse både för idrottare och för de närmaste till de idrottare som inte längre är här med oss, säger Kari.
– Visst känns det bra att bli ihågkommen ännu efter sin karriär. Vi jobbade hårt och nådde fina framgångar på vår tid, säger Grip, 71 år.
Skidskyttet det käraste minnet
Grip gjorde sin paralympiska debut i rätt mogen 31-årsålder, men tävlade ändå framgångsrikt i fem vinter- och ett sommarspel mellan 1980–1994. Kari, 49, tävlade i fem raka vinterspel 1988–2002 – i Nagano 1998 och Salt Lake City 2002 vann hon trippelguld på de individuella sträckorna.
– Höjdpunkter finns det gott om från tävlingar på olika nivåer. De första skoltävlingarna där jag vann mot barnen med två armar fick mig att känna att jag vill vara en idrottare. Och att jag klarade mig rätt så bra i de allmänna FM-tävlingarna (24:a i Jyväskylä 2000) och så förstås medaljerna i paralympiska spelen. Exempelvis 15 kilometer i Salt Lake där jag med en toppinsats tog guldet. Bättre än så kunde det inte flyta, det var en njutning fast det var så tungt att det gjorde ont, minns Kari.
Grips käraste idrottsminne är skidskyttetävlingen, 7,5 kilometer med intervallstart, i Albertville.
– Jag har berättat den historien många gånger. Vid första skyttet var jag jämsides med schweizaren Bernhard Furrer men vid andra skyttet hade han dragit upp ett tjugo sekunders försprång. Under den sista slingan fick han höra att han leder klart och han jublade och viftade med staven på målrakan. Vår lagledare ropade åt mig att bara köra på så hårt det går vilket jag gjorde. I mål vann jag med 0,6 sekunder. Skulle han inte jublat, så hade han vunnit guld. Nu blev det jag som vann, säger Grip.
Lyft inom paraidrotten
Sedan Karis, Grips och de övriga pionjärernas storhetstider har paraidrotten i Finland fortsatt må bra med stjärnor som Leo-Pekka Tähti, Matti Suur-Hamari och Amanda Kotaja som några av de ljusstarkaste idrottarna.
– Paraidrotten har ett stort lyft runtom i världen och utövarmängderna och uppskattningen stiger hela tiden. I Finland får paraidrottarna nu för tiden mer synlighet och då är det också lättare för idrottarna att skapa förutsättningar att nå toppen. Det har gjorts klara framsteg. Över huvud taget har den paralympiska rörelsen en stor betydelse för personer med funktionsnedsättningar eller utvecklingsstörningar runtom i hela världen, säger Kari.
Följande gång väljs paraidrottens profiler till hedersgalleriet om två år.
– Det finns många, många idrottare som förtjänar att bli valda, säger Kari.
De tio första i den finländska paraidrottens Hall of Fame
Alvar Sandström (d. 29.5.2006)
Grundarmedlem i Krigsveteranernas idrottsförbund (1960) och långvarig ordförande (1978-2001).
Arvo Karvinen (d. 6.10.2013)
En av frontfigurerna inom idrotts- och motionsverksamhet för synskadade i Finland.
Eija Kangas-Virtanen
Jobbade för att främja idrotts- och motionsverksamhet för personer med utvecklingsstörningar. Startade och utvecklade Special Olympics-verksamheten i Finland.
Ilkka Vass (d. 9.4.2020)
Grundarmedlem och långvarig verksamhetsledare för Föreningen för Hjärt- och Lungtransplanterade i Finland (SYKE). Jobbat för att främja idrotts- och motionsverksamhet för idrottare som genomgått organdonation både i Finland och internationellt.
Veikko Puputti
Femfaldig guldemaljör i paralympiska spelen i iskälke, som efter karriären arbetat aktivt för att utveckla paraidrott i Finland. Fungerade länge i Statens idrottsråd och har främjat paraidrott också i sitt civiljobb som ledare för rehabiliteringskliniker.
Pertti Sankilampi
Sjufaldig guldmedaljör i längdåkning i paralympiska spelen, känd för sin urstarka parstakning bland låramputerade idrottare. Efter idrottskarriären har han fungerat som förebild och kamratstödperson för många amputerade.
Pekka Kujala (d. 9.1.2009)
Den mest framgångsrika synskadade finländska idrottaren i paralympiska spelen. Vann totalt åtta medaljer – fyra guld – i friidrottens kastgrenar. Fungerade länge som friidrottslandslagets massör.
Jouko Grip
Alla tiders mest framgångsrika finländska paralympiska idrottare: 12 guld, 5 silver och 1 brons. Vann medaljer både i vinter- och i sommarspelen i längdåkning, skidskytte, friidrottens löpgrenar och i spjutkastning.
Kirsti Pennanen
Vunnit flest paralympiska guldmedaljer bland synskadade damer. Vann fyra guldmedaljer i längdåkning, vann totalt sju medaljer.
Tanja Kari
Den mest framgångsrika finländska damidrottaren i paralympiska spelen. Tolvfaldig guldmedaljör i längdåkning. Vald som enda paraidrottare till den finländska idrottens Hall of Fame (2018). Har medverkat i Wadas och internationella paralympiska kommitténs idrottarkommitté. Jobbar med paralympiska idrottarprogram på University of Utah.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.