Förflytta dig till innehållet

Papperslösa barns situation reds nu ut på djupet i Åbo – ”Vi har barn i Finland som inte lever i det som kan klassas som en normal vardag”

händerPixabay
Nytt projekt ska på djupet undersöka om barnen får den service de behöver via den offentliga sektorn.

Ett nytt projekt ska reda ut om papperslösa barns rättigheter förverkligas i Finland.

Förbundet Vita Bandet i Åbo har beviljats bidrag av två stiftelser för att utveckla service för papperslösa barn.

Förbundet driver Alla kvinnors hus som har lång erfarenhet av att hjälpa papperslösa och asylsökande i Åbo.

Huset öppnade 2017 och har sedan dess haft hundratals klienter och identifierat deras situation i det finska samhället i dag.

– Många av de som är papperslösa i Finland i dag kom hit 2015 eller tidigare. Många familjer befinner sig ännu i dag, nästan tio år senare, i ett sorts rättslig limbo, säger Minna Saunders som arbetar som verksamhetsledare vid Förbundet Vita Bandet i Åbo.

kvinna i svart collegeArkiv/Maria Thölix
Minna Saunders arbetar som verksamhetsledare vid Förbundet Vita Bandet i Åbo.

Många lever ännu i limbo – nästan 10 år efter flyktingvågen

2015 fick Finland ett betydligt större antal flyktingar och asylsökande än tidigare under den så kallade flyktingvågen.

Beslut om deras rätt att stanna i landet fattades ibland mycket hastigt, utan att de sökande hade tillgång till juridisk hjälp, vilket ledde till felaktiga beslut, överklaganden och utdragna rättsprocesser.

Situationen för familjerna är i många fall utmanande ännu i dag. Enskilda familjemedlemmar kan ha medborgarskap, andra inte.

En del väntar själva på beslut om uppehållstillstånd eller lever i ovisshet om föräldern får stanna eller komma hit.

– Många föräldrar har förlorat hoppet, vilket förstås avspeglar sig i föräldraskapet. Vi har barn i Finland som inte lever i det som kan klassas som en normal vardag.

Finland har förbundit sig att följa FN:s konvention om barnets rättig­heter. Men förverkligas deras rättigheter också för papperslösa?

För ett år sedan trädde en ny lag i kraft. Den garanterar förutom brådskande vård även vård som bedöms vara nödvändig för papperslösa.

LÄS OCKSÅ

Då det gäller socialvård har papperslösa inte rätt till bosättingsbaserad social trygghet eftersom de saknar hemkommun. Enligt socialvårdslagen har dock alla rätt att i brådskande fall få socialservice enligt det individuella hjälpbehovet.

Oavsett så kan man fråga sig vad som avses med nödvändig vård, konstaterar Saunders.

– Till exempel i Åbo beviljas papperslösa en betalningsförbindelse som ger rätt till hygienprodukter och livsmedel. Den materiella verklighet som barnen lever i är knapp och de ligger ordentligt under den utkomstnivå som klassas som den minsta möjliga i Finland.

Högaktuellt då välfärdsområdena är nya

Det nya projektets främsta mål är att utreda barnens situation och stöda dem.

– Vi vill utreda på djupet om barnen får den service som tillgodoser deras behov via den offentliga sektorn och hur deras situation identifieras inom de sociala tjänsterna, säger Saunders.

Bland annat vill man jämföra Åbo med andra städer och områdens praxis för att se om det finns något att hämta hit.

Projektet är också högaktuellt i och med att välfärdsområdena som ska stå för vården är nya.

Två personer anställs för det ettåriga projektet. Den ena har redan börjat arbeta.

Kvinnornas hus har beviljats permanent finansiering av Social- och hälsoorganisationernas understödscentral. Förbundet Vita Bandet i Åbo beviljades 50 000 euro av Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne och 25 000 av Stiftelsen Eschnerska Frilasarettet (siffran 25 000 är rätt, korrigerat 5.12).

Verksamheten vid Kvinnornas hus fortsätter som vanligt med drop in för vem som helst på onsdagar och i övrigt verksamhet endast för kvinnor. Man samarbetar med rättshjälpsbyrån och privata jurister.

Papperslösa i Åbo har rätt till akut och brådskande vård, nödvändig vård samt mödra- och barnrådgivning. Dessutom finns frivilliga läkartjänster på Global Clinic.

Flera får bidrag av BMR

Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne ger 12 miljoner euro i bidrag till projekt och verksamhet som stödjer barn och ungas välmående och framtidstro.

Stiftelsen fick ta emot ansökningar om totalt 26,5 miljoner euro, vilket är den största summan någonsin.

Även den beviljade summan, 12 miljoner euro, är rekordhög. Sammanlagt tog stiftelsen emot 714 ansökningar, av vilka drygt 500 beviljades bidrag.

28 organisationer i Åboland beviljas bidrag. Många bidragsmottagare jobbar med barns och ungas psykiska och fysiska välmående i fokus.

Några exempel:

Fotbollsföreningen ÅIFK: 10 000 euro för anställning av projektsekreterare med ansvar för att utveckla verksamhetsmodeller inom idrottssektorn för integration av mångkulturella barn med hjälp av idrott.

Resurscenter för matematik, naturvetenskaper och teknik i skolan: 40 000 euro för projekt inom småbarnspedagogiken för att lyfta intresset för och kunnandet i naturvetenskaper och matematik.

Stallet rf: 20 000 euro för socialpedagogisk hästverksamhet för enskilda klienter och små grupper för att motverka och lindra psykiska, sociala och neurologiska utmaningar hos barn och ungdomar.

Rosengården i Ekenäs får 66 000 euro

Steinerpedagogikens vänner i Västra Nyland får 66 000 euro av Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne för att upprätthålla barnträdgården Rosengården i Ekenäs under år 2024. Det är en av de största enskilda stödsummorna i Nyland (exklusive Helsingfors) i årets utdelning.

En ännu större summa går till Tvärminne zoologiska station i Hangö. Den får 150 000 euro i fortsatt understöd för att under tre års tid utveckla och bedriva vetenskapsfostran kring biodiversitet, klimat och Östersjöfrågor i en nationell satsning.

En mängd andra lokala aktörer får också stöd. Bland dem finns till exempel Västnyländska Ungdomsringens som får 9 000 euro för uppsättningen ”De tre musketörerna” på Raseborgs Sommarteater.

Västra Nylands folkhögskola får 12 000 euro för att starta en ny folkhögskollinje för läropliktiga. Den fokuserar på robotik och datorprogrammering.

Ekenäs IF får 2 000 euro för att erbjuda alla lågstadiebarn i regionen gratis sportlovsläger i fotbollens tecken, medan BK-46 Handboll i Karis får 4 000 euro för en bollskola för barn, minigrupper i handboll samt en knattedag för barn.

Raseborgs slotts kulturarv får 5 000 euro för att omvandla Raseborgs slottsruin till ett sagoslott på våren, med bland annat två teaterföreställningar och sagoorientering.

Uppdaterad 1.2 klockan 11.47 med den korrekta stödsumman för Rosengårdens del, det hade blivit ett slagfel i tabellen som tidigare gick ut till medierna.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter