Förflytta dig till innehållet

100 000 liter brännolja i pansarfartyget Ilmarinens vrak söder om Utö – undersöks igen den här veckan

Vilho Heinämies / SA-kuvat
Ett militärfartyg på havet.

Undersökningarna för att tömma pansarfartyget Ilmarinens vrak på olja fortsätter hela den här veckan.

De sker på Marinens kombinationsfartyg Louhi, meddelar Finlands miljöcentral.

Ilmarinens vrak innehåller lätt brännolja som utgör en betydande risk för havsnaturen.

Pansarfartyget Ilmarinen sjönk den 13 september 1941 på norra Östersjön, cirka 40 kilometer söder om Utö efter att ha kört på en mina. Vraket ligger på cirka 80 meters djup.

Dess tankar innehåller uppskattningsvis 100 000 liter lätt brännolja.

Finlands miljöcentral genomförde tillsammans med Gränsbevakningsväsendet och Museiverket de första undersökningarna vid Ilmarinens vrak för ett år sedan.

Då upptäckte man att Ilmarinens vrak är välbevarat, men till följd av korrosion finns det märkbara förändringar särskilt i dess ytskikt. Man observerade att det regelbundet steg upp oljedroppar från vraket till ytan.

Tommi Kontto, projektchef vid Finlands miljöcentral, säger i ett pressutskick att riskbedömningen som gjordes av vraket utifrån fjolårets undersökningar uppdaterades. Enligt bedömningen medför vraket en betydande risk för havsnaturen och miljön vid ett eventuellt oljeläckage. Skärgårdshavets nationalpark ligger i närheten av vraket.

Vindarna och strömmarna i området skulle sannolikt föra ett eventuellt oljeläckage mot nationalparken.

På Finlands territorialvatten finns nästan trettio vrak som utgör en risk för miljön.

Undersökningarna av Ilmarinen görs bland annat med hjälp av dykare och robotar.

Finlands miljöcentral konkurrensutsatte saneringen av Ilmarinens vrak i februari och syftet var att tömma vrakets oljetankar under 2024. I konkurrensutsättningen hittade man ingen lämplig aktör för arbetet.

Målet är att tömma vraket på olja 2025. Saneringen av vraket finansieras av Miljöministeriets vattenskyddsprogram Ahti (2023–2027).

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter