Förflytta dig till innehållet

Paneltillverkare satsar på förnybar energi – ett av landskapets största solkraftverk tas snart i bruk i Pargas

Mikael Heinrichs
fyra män inspekterar ett fält med solpaneler
Installationsarbetet på taket i Sysilax är inne på slutrakan.

Hos Kingspan, eller lokalt mer bekant som Paroc Panel System, i Pargas håller man som bäst på att installera de sista av 1 600 solpaneler på taket av företagets kontors- och produktionsbyggnad i Sysilax.

Solkraftverket och en större anläggning som tar tillvara spillvärme från fabrikens produktion och vid behov använder också jordvärme tas sannolikt i bruk i månadsskiftet september–oktober.

I linje med moderbolagets policy

Det hela har sin bakgrund i att irländska Kingspan, som i december 2016 köpte upp Paroc Panel System, år 2019 lanserade ett tioårigt hållbarhetsprogram ”Planet Passionate”.

I programmet listas tolv fastslagna målsättningar inom energieffektivitet, koldioxidneutralitet, cirkularitet och vattenhushållning.

två män i arbetskläder och hjälmMikael Heinrichs
Underhållschef Kjell Lindström (t.v.) och produktionsdirektör Kimmo Tamminen spanar ut över solpanelerna.

Enligt produktionsdirektör Kimmo Tamminen på Paroc Panel System i Pargas har man lokalt redan tidigare tagit små steg i att bli mer miljövänliga då man bytt ut belysning till led-lampor och skaffat eldrivna truckar.

En större, eldriven 8-tons lastningstruck är på inköpslistan och borde vara i bruk i februari nästa år.

– Men vi har funderat på hur vi skulle kunna bli ännu bättre på att ta miljön i beaktande. Vårt eget solpanelprojekt körde i princip i gång för ett år sedan, men det har tagit sin tid att få alla detaljer och komponenter godkända hos moderbolaget, säger han.

De nya investeringarna görs dels i samarbete med Helen (solkraftverket), dels i egen regi (spillvärme och jordvärme).

Underhållschef Kjell Lindström konstaterar att den nya ägaren också investerat i maskinparken som förnyats avsevärt under de senaste fem åren.

Brännoljan ska bort

Tamminen uppskattar att man på Paroc Panel System använder omkring 120–130 000 liter brännolja till uppvärmning i året, men efter att anläggningen som tar tillvara spillvärme från produktionsprocessen tagits i bruk förbrukas ingen brännolja till uppvärmning.

– Jordvärmebrunnarna fungerar i praktiken som reserv då produktionen inte går på full kapacitet. Via Calefa som är vår underleverantör har vi låtit Skärgårdens brunnsborrning borra tio jordvärmebrunnar, konstaterar Tamminen.

en kontorsbyggnad i korrugerad plåtMikael Heinrichs
Paroc Panel Systems kontorsbyggnad och produktionsanläggning i Sysilax har fått solpaneler i långa rader på taket.

Då både solkraftverket och spillvärmeanläggningen är i bruk, räknar Tamminen med att bolaget minskar sina koldioxidutsläpp med upp till 370 ton på årsbasis.

– I och med det är vår produktion i princip klimatneutral. Genom solkraftverket kommer vi att få 20 procent av vårt årliga elbehov. Resterande del köper vi som miljöel, det vill säga sol-, vind eller vattenel, påpekar Lindström.

Bland de största i regionen

Försäljningschef Timo Huolman på Helen var i tisdags på plats tillsammans med produktchef Lasse Välkkilä för att inspektera hur projektet i Pargas framskrider.

Det handlar om en betydande investering och ett av de största solkraftverken i Sydvästra Finland. Avtalet med Helen löper på 15 år och under den tiden ansvarar Helen för att systemet fungerar som det ska medan Paroc Panel System köper solelen av Helen. Efter 15 år övergår solpanelerna och kraftverket i Kingspans ägo.

Spillvärmeanläggningen blir Kingspans egen direkt då den tagits i bruk.

– Det är ingen liten investering vi talar om, det totala investeringsvärdet är ungefär en miljon euro, säger Tamminen.

Återbetalningstiden relativt kort

Landets största, enskilda solkraftverk producerar som mest en megawatt elektricitet medan Paroc Panel Systems kraftverk landar på en maxnivå kring 600 kilowatt.

solpaneler på ett takMikael Heinrichs
Sammanlagt 1 600 paneler med en yta på 3 200 kvadratmeter har installerats.

– Det betyder att man med gott samvete kan tala om ett projekt som nationellt sett är betydande. Solkraftverket här producerar årligen ungefär 526 000 kilowattimmar med el som är helt och hållet förnybar, räknar Välkkilä ut.

För spill- och jordvärmeanläggningens del räknar man med att den återbetalar sig inom loppet av ungefär sex år, medan solpanelernas återbetalningstid ligger kring 11–12 år.

– I och med att panelernas livscykel ligger kring 30 år och solkraftverkets inverter håller åtminstone i 20 år och till och med upp till 40 år, är det en investering som lönar sig, säger Huolman.

Kimmo Tamminen, tror du att det här kan sporra också andra industrier i Pargas att göra ytterligare satsningar på att minska sina utsläpp?

– Jag hoppas åtminstone det. Framför allt hoppas jag att också andra märker av att man faktiskt kan göra betydande insatser för miljön lokalt. Vi har funderat på motsvarande drag också tidigare, men i och med att tekniken utvecklats så mycket att återbetalningstiderna förkortats massor, känns det också mer lönsamt.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter