Förflytta dig till innehållet

Pandemin överskuggar helgerna och vardagen

Med några dagar kvar av året har regeringen och myndigheterna igen meddelat att nya strikta restriktioner införs. Hur ser framtiden ut?

Corona har varit en del av livet i Finland och hela världen i snart två år. Coronapandemin verkar igen, inför jul och nyår, få övertaget om vardagen. Vad är en epidemi och en pandemi?

Institutet för hälsa och välfärd, THL, definierar smittsamma sjukdomar som infektionssjukdomar som kan smitta när mikrober som orsakar sjukdomen överförs direkt eller indirekt från en organism till en annan. Smittsamma sjukdomar kan orsakas av till exempel virus, bakterier eller parasiter.

Ordet epidemi kommer från de grekiska orden epi (över) och demos (folk). Enligt THL talar man om en epidemi när fler sjukdomsfall observeras under en viss tidsperiod hos en viss befolkningsgrupp i ett visst område.

Ordet pandemi kommer från de grekiska orden pan (hela) och demos (folk). Världshälsoorganisationen kan deklarera att en epidemi är en pandemi när den sträcker sig över flera världsdelar, utgör ett betydande hot mot folkhälsan samt kan leda till att hälso- och sjukvårdstjänsterna inte räcker till.

Tidigare pandemier i historien har varit digerdöden som härjade på medeltiden, smittkoppor, spanska sjukan som utbröt under första världskriget och svininfluensan på 2000-talet.

Coronapandemin kan inte förbigås när man summerar året som gått. Pandemin finns med överallt. En yrkesgrupp som har två besvärliga och tunga år bakom sig är personalen inom sjukvården. Sjukvårdspersonalen har tidvis fått jobba på bristningsgränsen och inget slut på pandemin kan ses i horisonten.

I många branscher har pandemin inneburit nya arbetssätt och anpassning till en ny arbetsmiljö. Man kan inte tala om fördelar då man tangerar coronapandemin, men pandemin har försnabbat många förändringar i samhället. En massiv övergång till distansarbete tedde sig omöjlig innan pandemin startade.

För enskilda människor har pandemin haft stora negativa följder. Studerandes psykiska hälsa har satts på prov, då distansstudier isolerat de studerande från studiegemenskapen. Tidvis har det för gemene man inte varit möjligt att fysiskt träffa vänner och bekanta, vilket gjort att många äldre blivit ensamma.

Ur en lekmans perspektiv kan man konstatera att viruset har trivts bättre under vinterperioden än under sommarmånaderna. Hoppet om en bättre framtid har redan grusats under två höstar.

Ju bättre alla följer restriktionerna, desto bättre är möjligheterna att övergå till en vardag som inte domineras av pandemin. Det är viktigt att också de mest bångstyriga skulle inse betydelsen av att alla som kan, vaccinerar sig så fort som möjligt. Vaccin skyddar eget och andras liv.

Julen och helgerna kring årsskiftet är en tid för reflektioner. Alla kan ägna en tanke åt hur man själv kan bidra till att vi lämnar pandemin bakom oss.

ÅU, som fyller 198 år den 3 januari, önskar alla en fridfull julhelg och ett tryggt nytt år!

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter