Förflytta dig till innehållet

Pandemin och internationell konkurrens sätter press på rederierna

Projekt har skjutits på framtiden, besättningsbyten utomlands har försvårats och marknadsläget har försämrats. Så sammanfattar Johan Liljeström vid Rederi ab Nathalie coronapandemins inverkan på rederiets verksamhet.

Rederiet har drygt tio år på nacken, fem fraktfartyg i småtonnageklassen och över femtio anställda.

Liljeström har ansvar för rederiets fartygsflotta och är styrelseordförande i bolaget. Vd för rederiet är Antti Partanen.

– Ekonomin är på väg mot det bättre, förutsatt att rederiet klarar sig i den hårda internationella konkurrensen även i framtiden, säger Liljeström.

Rederi Nathalie

Grundat 2009

Huvudkontor i Åbo

Drivs av Antti Partanen och Johan Liljeström

Har fem fraktfartyg i storleksklassen 2172 dwt – 4135 dwt.

Fartygen seglar i huvudsak på Östersjön och Nordsjön.

Fraktar råvaror samt slutprodukter för basindustrin, torrlast i bulk och styckegods. Inte vätskor.

55 anställda

 

Men konkurrensen med den internationella sjöfarten är hård och till de stora utmaningarna hör hela tiden hur man med nuvarande kostnadsnivåer ska klara sig i konkurrensen.

Tillgången till kunnig personal samt möjligheterna att investera i nya fartyg är också något som Liljeström ser som delar av framtidens utmaningar.

Antalet finländska sjömän är i dag cirka 7000. I oktober var 33 procent av Sjömansunionens medlemmar permitterade.

Sjömännen ombord på fraktfartygen har drabbats minst av permitteringar och de som jobbar ombord på passagerarfärjorna mest.

Ur ett lite längre perspektiv betraktat har det under de senaste åren skett bara små förändringar inom rederibranschen i Finland och antalet rederier är ungefär det samma som för 20 år sedan.

Från Sjömansunionens sida ser man att det här åtminstone delvis beror på att lönekostnaderna på fraktsidan inte har tillåtits att skena i väg och att man gått med på att en del av besättningen får vara utländsk.

– Tonnagebeskattningen har också bidragit till att fartygen har kunnat hållas under finsk flagg. Och utan statliga stöd skulle vi knappast ha så stor flotta som vi har i dag, påminner Kenneth Bondas, ordförande för Sjömansunionen.

Han ser med tillförsikt på framtiden och anser att alla förutsättningar finns för att den finländska handelsflottan ska klara sig också i framtiden.

Och att det är viktigt med inhemska rederier är klart.

– Ja, nog är det ju jätteviktigt. Vem ska transportera varor till och från landet i en krissituation, om vi inte har ett eget tonnage? Det kan man fråga sig.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter