Pandemin lockar till illegal djurimport

Den illegala privatimporten av djur verkar ha ökat under coronapandemin. Det bekymrar veterinären Maria Borgström på Ålands landskapsregering.
– Det här handlar om allmänfarliga sjukdomar som kan komma in i landet, säger hon till Nyan.
De senaste årens pandemi har lett till en ökad efterfrågan på sällskapsdjur.
– Många har varit mer hemma eftersom de distansarbetat, säger landskapsregeringens veterinär Maria Borgström.
– Men när vårt närområde inte kan förse befolkningen det önskade antalet djur, ja då ser sig människor om utanför landets gränser. Och det blir längre och längre bort.
Risken med detta är att det kommer in djur till Åland som kan bära med sig mycket allvarliga sjukdomar, som kan vara dödliga både för människa och djur. Borgström säger att okunskapen om såväl riskerna som vad lagarna säger är stor hos allmänheten.
– Vad många inte vet är att den som passerar över en gräns med sitt djur är hundraprocentigt ansvarig att ha koll på reglerna.
Och reglerna är många. För att ens katt eller hund ska kunna resa lagligt inom EU måste den ha ID-handlingar kopplade till en ID-märkning. Djuret måste också vara vaccinerat mot rabies samt, när det gäller hundar, dvärgbandmask.
– Detta handlar om väldigt, väldigt smittsamma sjukdomar med mycket hög grad av allvarlighet, säger Borgström.
– De faller under klausulen om allmänfarliga sjukdomar. Rabies är dödligt, och om en människa får dvärgbandmask kan det bli hemskt. Det finns väldigt otäcka videor på YouTube om sånt.
Dvärgbandmasken ett hot mot hela samhället
Förutom hälsorisken för människor hotar dvärgbandmasken hela samhället. Om Finland blev smittat skulle vi inte längre kunna plocka bär i skogen utan att vara tvungna att behandla dem före förtäring.
Dvärgbandmasken
Dvärgbandmasken, Echinococcus multilocularis, har i allmänhet mårdhund och räv som huvudvärd, men även hundar fungerar som alternativ. I huvudvärden utvecklas parasiten till en mycket liten bandmask. Huvudvärden tar ingen skada av parasiten, men det är när den överförs till människor som den blir farlig.
Borgström tycker sig ha noterat ett större inflöde av djur från Baltikum vilket kan vara bekymmersamt. De baltiska ländernas status beträffande rabiessmitta varierar men närheten till Ryssland oroar.
– Visst kan man hämta djur därifrån, men man måste vara säker på hur djuren har växt upp.
När man diskuterar illegal djurimport talas det oftast om hundar, men Maria Borgström säger att även importen av katter har ökat. Även dessa måste vara rabiesvaccinerade och ha ID-handlingar, inskärper hon.
– De ska ha varit med sin mamma under tolv veckor först. Efter det ska de vaccineras, men de får inte passera någon gräns förrän 21 dagar efter vaccinationen.
Konsekvenserna av att ha importerat djur olagligen kan bli tragiska. Det finns inga möjligheter för myndigheterna på Åland att sätta djur i karantän, vilket oftast leder till att djuren i stället måste avlivas.
Många privatimportörer tror att ”faran är över” när de väl importerat djuret. Men Maria Borgström berättar att det hänt att människor rapporterat sina grannar för illegal import, därför att de varit oroliga för sina egna sällskapsdjur. Dessutom är veterinärer enligt lag skyldiga att rapportera misstänkta fall av illegal import till landskapet.
– Det är oerhört viktigt att folk förstår sitt ansvar i den här frågan och följer lagarna, säger hon.
Michael Hancock/Nya Åland
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.