Förflytta dig till innehållet

Pandemin fick oss att skaffa husdjur – nu är vi trötta på våra kaniner och hundvalparna får stanna ensamma hemma

Arkiv/Erik Sandström
Kaniner i en bur.
Helsingfors djurskyddsförening Hesy har lagt kaninburar i tillfälliga lokaler eftersom de överraskades av det stora antalet övergivna kaniner.

Under pandemin har allt fler finländare skaffat husdjur. I fjol väcktes oro om att antalet övergivna djur också kommer att öka som en följd av husdjurstrenden. Men pandemin har fortsatt och antalet övergivna djur ligger på samma nivå som tidigare, berättar Kati White, verksamhetsledare för Djurskyddet Finland SEY.

— Däremot har antalet personer som tar kontakt eftersom de vill göra sig av med sina husdjur ökat, det handlar alltså inte direkt om övergivna djur, säger White.

Kvinna i röd kappa.Erik Sandström/SPT
Kati White, verksamhetsledare för Djurskyddet Finland SEY, säger att djurskyddsanmälningarna har ökat med 20 procent under pandemin.

White säger att det finns tecken på att många vill göra sig av med sina kaniner. Under pandemin har också klart fler börjat ta kontakt med djurskyddsföreningarna och anmälningar om misskötsel har ökat.

— Djurskyddsanmälningarna har ökat med 20 procent, säger White.

En stor del av anmälningarna berör hundar, bland annat hundar som skäller dagarna i ända och hundar som beter sig aggressivt. Enligt White har alla ägare inte tillräcklig förståelse för vad det innebär att skaffa hund, eller förståelse för den hundras de valt.

— Det betyder inte att det är något fel på hundrasen, utan snarast att man inte förstår vad som krävs för att ta hand om en hund.

Till exempel lider många hundar av separationsångest om de inte tränats i att vara ensamma. White tror att det kan bli ett problem om allt fler återgår till att arbeta på kontoret.

— Hundvalparna har gått åt som smör i solsken och min uppfattning är att folk har tagit vad de fått, men alla har inte gjort det med eftertanke.

White säger att SEY kan ge råd och information till personer som tar kontakt. Om det handlar om direkt misskötsel kan man ta kontakt med myndigheterna som har befogenheter att ingripa.

Vad beror det på att anmälningarna har ökat?

— Det handlar förmodligen om två saker. Dels har allt fler skaffat husdjur, men har inte nödvändigtvis kapaciteten att ta hand om dem. Dels är det vanligare att jobba hemifrån och då märks också eventuella problem i högre grad.

White ser också positiva sidor med pandemin, med tanke på husdjuren.

— Många djur har inte behövt vara lika ensamma som tidigare.

Nytt lagförslag kan dämpa kattkris

Ett problem som har funnits redan före pandemin är det stora antalet hemlösa katter. White säger att omkring 10 000 katter årligen förs till skyddshem för hittedjur och att endast en liten del av katterna hämtas av sina ägare. Regeringens förslag till ny djurskyddslag kan däremot leda till ett obligatoriskt register för katter och det pågår även diskussioner om att göra märkning med mikrochip obligatoriskt.

Kattungar.Arkiv/Erik Sandström
Helsingfors djurskydsförening har tagit hand om de här katterna, som väntar på nya ägare.

Lagen förbjuder också import av kattungar och hundvalpar som är under ett halvår gamla, om syftet är att sälja djuren.

— Det kommer mängder av billiga hundvalpar till Finland via Estland. De föds ofta upp i fabriker med det enda syftet att tjäna pengar på bekostnad av valparnas och tikarnas hälsa. Det händer att djuren är så sjuka att de måste avlivas snart efter att de har kommit till Finland, säger White.

Djuren från fabrikerna har oftare smittsamma sjukdomar, ärftliga problem och kan ha problem att anpassa sig till människor. Men importförbud löser inte alla problem, enligt White.

— Den här sortens fabriker finns också i Finland.

Fler kaniner söker hem

Korridorerna av plexiglas ser nästan ut som en labyrint full av katter, gamla, unga, misstänksamma, söta, nyfikna och skygga. Helsingfors djurskyddsförening Hesy tar hand om hemlösa husdjur i väntan på att de ska hitta nya ägare. Det finns plats för 200 katter, 17 hundar och 10 kaniner. Det finns också en avdelning för så kallade exotiska djur, till exempel undulater. För tillfället inkvarterar föreningen 13 kaniner och har lagt burarna i en tillfällig lokal för att få plats med dem alla.

— Det är många kaniner som har övergetts i år, detsamma har jag hört också från andra håll, säger föreningens kommunikatör Mari Aro.

Nästan hundra katter väntar på nya ägare bakom plexiglasen. Pandemin har inte ändrat på att det framför allt är katter som överges.Endast en fjärdedel av ägarna hämtar bortsprungna katter, då hundägarna hämtar 95 procent av sina hundar.

— Man får tag på katter nästan gratis, men samtidigt är tröskeln låg för att bara släppa ut dem då det inte längre är kul.

Enligt Aro syns effekten av pandemin framför allt på djur som omhändertas och det handlar allt oftare om brutala fall.

— Då människor mår sämre verkar det gå ut över djuren, säger Aro.

Stressade djur kan kräva veckor

Marika Stillman, ledande djurskötare vid Hesy, berättar att hittedjur bland annat steriliseras eller kastreras, vaccineras mot vanliga sjukdomar och märks med mikrochip innan de doneras vidare.

— Djuren är ofta otroligt stressade då de kommer hit. Det kan ta några dagar eller upp till några veckor innan man får kontakt med djuret och det börjar bete sig naturligt, säger Stillman.

Enligt Stillman är många katter ändå människovänliga redan från början, medan det i andra fall krävs mer eftertanke för att hitta ett tryggt hem. Stillman tar upp katten Timantti i famnen och berättar att djuren är det fina med hennes arbete.

— Det är människorna som är det värsta. Man får se hur illa människor kan behandla andra varelser, säger Stillman.

Erik Sandström/SPT

Dela artikeln

En kommentar: “Pandemin fick oss att skaffa husdjur – nu är vi trötta på våra kaniner och hundvalparna får stanna ensamma hemma

  1. Paul Lindberg skrev

    Djur är ingen engångsvara, som man bara slänger bort, då man tröttnat…
    Ovan nämnda förfarande är helt ansvarslöst och straffbart djurplågeri.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter