Förflytta dig till innehållet

Paketfrågan olöst i Åbolands skärgård – uppgivna invånare har idéer men paragraferna står emot

Arkiv/Stefan Holmström/Emilia Örnmark
en landsvägsfärja och ett postpaket
Finferries M/S Aurora. För skärgårdsbor i Kimitoön och Pargas är det ett dilemma att Finferries besättning inte längre tillåts hantera skärgårdsbornas försändelser.

– En märkbar försämring!

Så sammanfattar Christer Friis servicenivån efter att Finferries besättning sedan september inte längre hanterar kurirpaket.

Friis är ordförande för skärgårdsnämnden i Pargas, där frågan är så pass aktuell att den ska behandlas under nästa möte på torsdag.

I skärgården har kurirleveranserna tidigare fungerat så att besättningen varit en länk mellan kuriren och mottagaren. Men ansvarsfrågan aktualiserades i och med en olycka i september.

En medlem av Finferries besättning skadade ett finger i samband med pakethantering. Det var då Finferries satte stopp för pakethanteringen.

Det här gäller alltså leveranser som anländer med kurirservice direkt till kunden, som till exempel DHL, UPS och Fedex.

– Det här är inte bra. Det här är inte att stödja en levande skärgård, säger Friis.

LÄS OCKSÅ

Finferries ändrar sig inte

Finferries säkerhets- och trafikdirektör Pasi Roos håller fast vid sin tidigare ståndpunkt.

– Landsvägsfärjor är en del av landsvägsnätverket. Finferries är varken kurir- eller posttjänst. Transport av paket innebär flera ansvarsfrågor, som exempelvis försvinnanden och skador. Dessutom kan sändningarna vara tunga, och därför krävs lyftutrustning för hantering, vilket vi inte har ombord. Detta påverkar också vår personals arbetssäkerhet svarar Roos till ÅU per e-post.

Ett steg framåt är ett utrymme med kodlås

Några parter som berörs av dilemmat träffades i fredags, bland annat Finferries, NTM-centralen, Pargas stad och Kimitoöns kommun.

En smidig paketgång har betydelse för skärgårdsborna, men just nu gäller det att antingen hämta sitt paket från en hamn med fast vägförbindelse, eller att den som levererar paketet följer det hela vägen på färjan till mottagaren.

Enligt Erik Lund, Kimitoöns näringslivschef och föredragande i Kimitoöns skärgårdsnämnd, har man nu kommit så långt att det finns ett löfte om ett utrymme med kodlås i hamnarna, bland annat i Kasnäs. Där kunde kurirerna lämna paketen.

Men mottagarna från skärgården måste alltså komma i land för att få sina paket. Lund ser det här som ett steg i rätt riktning, även om det inte är en optimal lösning.

– Det här är en svår fråga, säger Lund, som är förbryllad över hur krångligt det här faktiskt är.

man med gata i bakgrundenArkiv/Emilia Örnmark
Näringslivschef Erik Lund är föredragande i Kimitons skärgårdsnämnd.

Han tycker att den vettiga lösningen vore att kurirfirman i fråga för ut sitt paket till kunden.

Också Pasi Roos ifrågasätter att kurirtjänsterna tar betalt av sina kunder för hemleverans, men ändå inte sköter leverans på utlovat sätt.

Paragrafer sätter käppar i hjulen

Ett förslag om en postvagn som skulle dras ombord av besättningen, eller som till och med kunde vara självgående, har diskuterats. På så vis skulle besättningen slippa direktkontakt med paketen, men likväl kvarstår då ansvarsfrågan.

– Driver vi ansvarsfrågan till sin spets kan hela samhället stanna, säger Friis.

Han lyfter fram alternativet om en viktbegränsning för paket som besättningen kunde hantera.

Peter Fihlman, vice ordförande i Kimitoöns skärgårdsnämnd, verkar uppgiven gällande dilemmat. Han säger att leveranserna fungerade förut, men nu då paragrafer ska gå före smidighet verkar det vara svårt att hitta en lösning.

– Det är ju heller ingen vits att alla leverantörer åker över med färjan med sina paket, säger Fihlman.

Problematiskt med varutransporter i skärgården

Enligt Friis är varutransporter över lag är ett växande problem i skärgården. Tidigare problem gällande Matkahuoltos paket till Houtskär är numera löst med TLO:s buss.

Men enligt Friis finns inte en lösning för Iniös del – där är man i blåsväder.

– Här är det tänkt att NTM-centralen skaffar en uppvärmd container med kodlås i Heponiemi i Gustavs, där varorna kan lagras, säger Friis.

Enligt hans uppgifter tar besättningen på färjan emot till exempel blodprov för transport, men den handräckningen begränsar sig till välfärdsområdet Varhas leveranser.

Som ordförande för Egentliga Finlands skärgårdskommission ser Friis en möjlighet i att bjuda in till ett rundabordssamtal för att diskutera hur man kunde förbättra servicen och reda ut vilka transportörer problemet huvudsakligen gäller.

En man sitter bakom ratten i framsätet av en bil.Arkiv/Tuuli Meriläinen
Christer Friis, ordförande för skärgårdsnämnden i Pargas, samt för Egentliga Finlands skärgårdskommission.

Ett mer akut problem gäller mediciner och labbprover

Då myndigheter träffades för att diskutera samarbetet kring leveranser av olika slag från fastlandet till skärgården och vice versa deltog förutom Kimitoön, Pargas, NTM-centralen och Finferries också välfärdsområdet Varha.

Den sistnämnda berörs såtillvida att man även för leveranser av laboratorieprov och mediciner behöver säkra en trygg färd, där ansvarsfrågorna är utredda.

Enligt Erik Lund, Kimitoöns näringslivschef, har det här ärendet en högre prioritet än dilemmat gällande leveranser av kurirpaket till skärgården.

– Nu ska avtal göras upp, så att vi får klara spelregler för hur det här fungerar i praktiken, säger han.

Några egentliga avtal finns inte nu. Enligt Lund fungerar transporten i Kimitoöns skärgårdsdelar just nu i samråd mellan taxiföretagare och vårdpersonal.

Dela artikeln

En kommentar: “Paketfrågan olöst i Åbolands skärgård – uppgivna invånare har idéer men paragraferna står emot

  1. Henrik Halonen skrev

    Det kan hända att jag som ingenjör inte inser problematikens hela vidd eller alla dess nyanser men nog är det mycket konstigt att man inte kan ordna paket från punkt A till punkt B. Det sägs att vi i Finland är bra på tekniska saker och kanske är det så. Men på det administrativa området verkar det gå bakåt. Vi har fått till stånd världens största offentliga sektor med skyhöga kostnader för vilkas täckning vi för all framtid lånar tiotals miljarder per år. Med den satsningen borde allt från social- och sjukvård ända till fixandet av några paket till öar med existerande färjförbindelse fungera superfint. Nå, vi skall väl lita på våra myndigheter och beslutsfattare och får hoppas på en vändning till det bättre.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter