Förflytta dig till innehållet

Paf ger lönelyft för att motarbeta inflationen – ÅA-professor kritisk

Stefan Öhberg/Nya Åland
äldre man som slår ut med armarna
Paf:s vd Christer Fahlstedt säger att man inte har något annat val än att höja lönerna.

Från och med den första juli har det landskapsägda bolaget Ålands penningautomatförening Paf höjt de anställdas löner med fem procent.

Det kostar bolaget över en miljon euro per år.

– Vi har en tydlig strategi att vi ska erbjuda konkurrenskraftiga löner. Många av de företag vi konkurrerar om arbetskraft med har gjort en liknande lönehöjning. Då kände vi att vi också måste följa efter, säger vd:n Christer Fahlstedt.

Fahlstedt menar att lönerna har stuckit iväg det senaste halvåret i och med inflationen. För att personal inte ska lämna företaget är Paf tvungna att höja lönerna.

Är det på ditt bevåg eller har anställda hotat med att lämna?

– Det är ett beslut som vi kommit fram till inom ledningsgruppen. Jag tror inte att de anställda har uttryckt ett missnöje, om något blev de positivt överraskade.

Paf håller hela tiden koll på hur de ligger till med sina löner, förklarar Fahlstedt.

– Ibland förlorar vi anställda till andra arbetsplatser och då jämför vi deras löner med våra. Det var tydligt att vi behövde agera.

”Inte så dramatiskt”

För att hantera de ökade kostnaderna behöver Paf bli effektivare och sälja mer. Men beslutet innebär inga större åtgärder, säger Fahlstedt.

– Med en fem procents ökning är vi fortfarande inom vår årsbudget. Vi har ju också tappat anställda genom åren och det är tråkigt att förlora folk men det är bra sett utifrån ett löneperspektiv. Det här beslutet är inte så dramatiskt för oss som företag.

Att inte höja lönerna när kostnaderna stiger skulle få ”implikationer för ekonomin i sin helhet” enligt Fahlstedt. Han tänker att lönelyft kan vara en väg att gå för fler bolag.

– Det måste varje bolag titta på själva såklart. Men alla ser att det blir dyrare att handla och det får en effekt.

Påverkas inte inflationen om alla höjer sina löner? Blir det inte en ond cirkel?

– Jo det blir det. Det är den stora makroekonomiska diskussionen. Alla bolag får helt enkelt ta sina egna beslut. Höjer vi på Paf inte lönerna så tappar vi människor vi inte kan tappa. Så vi har inget val. Men har man ett val kan man ta på sig en annan syn på det här.

en man på en gataIda K Jansson/Nya Åland
Edvard Johansson, professor i ekonomi vid Åbo Akademi och tidigare rektor för Högskolan på Åland, menar att den här typen av lönelyft kan bidra till att inflationen ökar ytterligare.

Lönelyft driver på inflationen

– Om tillräckligt många bolag tar till med det, har lönelyft en ökande effekt och driver på inflationen, säger Edvard Johansson, ekonomiprofessor vid Åbo Akademi.

– Det betyder helt enkelt att de som får lönelyften kommer ha en större köpkraft på kort sikt. Det sätter ytterligare tryck på efterfrågan i ekonomin, vilket driver på priserna, fortsätter han.

Enligt Johanson råder det kapplöpning efter människor inom IT och ett lönelyft inom IT-branschen har diskuterats under en längre tid.

– Så hänger Paf inte med i utvecklingen, blir de utan.

I Pafs fotspår

Det här väcker frågan om andra bolag kommer ta efter konkurrenskraftiga löner. Bland annat inom sjukvården råder det brist på arbetskraft och även där finns ett stort tryck på lönerna.

– Vi vet att det är ett väldigt infekterat läge inom sjukvården. Läget där är ju delvis detsamma som hos Paf. Hur det slutar vågar jag inte svara på, säger Johansson.

På frågan om andra bolag kommer gå i Pafs fotspår och höja sina löner svarar Johansson att ”det tror jag inte alls”.

– Ett lönelyft gör man bara i ett sådant läge där man känner sig tvungen. Och många har inte råd att göra det helt enkelt. Några kommer kanske få individuella löneökningar, men man kommer inte börja höja allas löner.

Hur påverkas de bolag som inte har råd med lönelyft när andra bolag höjer sina löner?

– De företag som inte har råd att hänga med kommer bli utan arbetskraft eller få nöja sig med de minst kompetenta.

Mathilda Nilsson

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter