Förflytta dig till innehållet

På söndag ska ingen åka fast för rattfylla – Polisen övervakar stugtrafiken

Robin Sjöstrand
Peltola iklädd polisuniform och Heiskanen i skorta och jeans poserar framför en polisbil med motorvägen i bakgrunden.
Överkommissarie Mika Peltola och Trafikskyddets Tapio Heiskanen hoppas att ingen åker fast för rattfylleri på söndag, när polisen specialövervakar stugtrafiken.

Sommaren är den tid då flest allvarliga rattfylleriolyckor sker i Finland och som inledning på den uppmärksammar Polisen också i år den nationella Trafiknykterhetsdagen, som inträffar den 6 juni.

Idén uppstod hos Polisinrättningen i Sydvästra Finland år 2012, och dagen ordnas alltså för tionde gången i år.

– Vi var ett gäng som samlades för att diskutera hur vi kunde öka trafiksäkerheten, och vi föll för idén med en Trafiknykterhetsdag – idén kom från Åland och Sverige, säger överkommissarie Mika Peltola, som leder trafikpolissektorn vid Polisinrättningen i Sydvästra Finlands.

Idén är enkelt formulerad. Tanken är att en dag på hela året kunde ske utan att någon åker fast för rattfylleri.

– Därför vill vi meddela så vitt och brett vi bara kan att vi kommer att ha razzior nu på söndag. I år koncentrerar vi oss på stugtrafiken och kommer att finnas på Skärgårdsvägen, vägen till Gustavs och andra ställen i Egentliga Finland och Satakunta som har livlig stugtrafik.

Tröttheten en del av problemet

Att ingen alls ska åka fast för rattfylleri är ett ambitiöst mål – rent av orealistiskt. Men det är tanken som är det viktiga.

– Vill du dö i trafiken? Vill du att din partner dör i trafiken? Dina barn? Såklart inte. Ingen vill dö i trafiken och det är därför nollvisionen är viktig, säger Peltola.

Att trafiknykterhetsdagen infaller på söndagen efter en varm stughelg gör att övervakarna förväntar sig mycket jobb.

– Det är oftast dagen efter som är problemet. Man vaknar upp efter en fest, är trött och hängig och har kanske lite alkohol kvar i blodet. Det är då man ska förstå att inte sätta sig bakom ratten. Trötthet och låg promillehalt är lika farligt som hög promillehalt, säger Tapio Heiskanen, som är kontaktchef vid Trafikskyddet.

Han menar att folk, speciellt män, har en tendens att överskatta sin egen förmåga i de situationerna.

Två polisbilar handskas med chaufförer som har gjort någon överträdelse.Robin Sjöstrand
Polisen övervakade trafiken på motorvägen under fredagen.

Det är också viktigt att komma ihåg att det i de flesta fall inte bara är ens egen hälsa man äventyrar om man kör utan att vara i skick att köra, menar Peltola. Det är också farligt för medtrafikanterna – och förstås de som sitter i bilen.

Heiskanen kommer ihåg en trafiknykterhetsdag för några år sedan:

– Vi stannade en kvinna i 30-årsåldern som precis hade fört sina barn till dagis. Hon hade flera promille i blodet…

– I sådana fall blir det barnskyddsanmälan direkt. Om någon åker fast för rattfylleri med barn i bilen så anmäler vi direkt, säger Peltola.

Också yngre ska tänka sig för

I och med att helgen också innebär lättade coronarestriktioner hoppas både Peltola och Heiskanen att de som tänker sitta på uteservering under fredag och lördag kväll också håller sig borta från fordonen dagen efter.

– Det gäller bilar, cyklar, mopeder, motorcyklar, allt. Av alla olyckor som sker på grund av alkohol sker en tredjedel mellan fredag klockan 18 och söndag klockan 06, säger Peltola.

– Vi hoppas också att föräldrar kan prata med sina tonåriga barn om att inte köra i någon form efter att de har varit ute och festat, säger Heiskanen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter