Förflytta dig till innehållet

På slottsbalen vill Sofia Virta från S:t Karins lyfta fram unga företagare i sin festlook

Ung kvinna framför näckrostavla

Sofia Virta, De gröna, vill att unga småföretagares arbete ska synas i hennes festlook. Foto: Carina Holm


Hemma hos riksdagsledamoten Sofia Virta. De gröna, i S:t Karins finns en önskeburk av glas.
Den innehåller färggranna lappar med familjemedlemmarnas drömmar. Här får mindre drömmar, men också riktigt stora drömmar växa till sig för att kanske en dag bli sanna.
Ungefär vid midsommar och jul går familjen igenom lapparna och flyttar drömmar som har blivit verklighet till en annan burk.
– Min elvaåriga bonusdotter blev så ivrig när jag fick inbjudan till självständighetsdagens mottagning på presidentens slott att vi i år måste öppna burken lite tidigare och flytta lappen med den här drömmen direkt till den andra burken, säger Sofia Virta.

Fint och overkligt

Drömmen om att någon gång göra något så betydelsefullt att hon blir inbjuden till slottet på självständighetsdagen skrev hon ner för några år sedan.
– Att jag nu har blivit bjuden känns verkligen fint och lite overkligt.
Hon hade trott att det skulle vara hennes arbete för mänskliga rättigheter eller barnskyddet som kanske en dag skulle ta henne till slottet.
– Ännu för ett år sedan när jag höggravid satt hemma och tittade på festen i teve kunde jag inte föreställa mig att jag skulle bli inbjuden som riksdagsledamot, ja, inte ens på valdagen trodde jag det.

Från mysbyxor till valvakan

Sofia Virta är riksdagsledamoten som på valkvällen fick bråttom att byta ut mysbyxorna och en stilla hemmakväll med bebisdottern och bonusdottern för att skynda i väg till De grönas valvaka i Åbo.
Med 4 289 röster blev hon överraskande invald som partiets enda kandidat från Egentliga Finland.
Som yngre gjorde hon uppror mot slottsfesten.
– Jag tyckte att man borde uppmärksamma vardagens arbetare, som håller Finland på fötter, i stället för fint folk. Men jag blev riksdagsledamot för det arbete som jag har gjort för äldre och inom barnskyddet. Så vardagens arbete syns också på självständighetsdagsfesten.
Att presidentens självständighetsdagsmottagning är utseendefixerad är svårt att komma ifrån.
Sofia Virta vill göra det bästa av det.

Ett team bakom festlooken

Klänningen sys så att den efter vissa ändringar kan användas i flera år. Hon har engagerat flera enmansföretagare och unga företagare, de flesta från Egentliga Finland, för att fixa festlooken.
– Den skapas av ett stort team, även om det bara är den inbjudna som syns. Jag är själv företagare och för mig är det självklart att lyfta fram andra småföretagares arbete och deras kreativitet nu när jag får chansen.
I sociala medier har hon visat en del av processerna bakom till exempel väskan som designas och görs för hand.
– Jag vill lyfta fram alla de arbetstimmar som hantverkarna har lagt ner även om accessoarerna kanske bara skymtar förbi under tevesändningen, säger hon och nämner också de som jobbar inom skönhetsbranschen.

ung kvinna framför konstverk

Att vara inbjuden till slottet på självständighetesdagen är dröm som blivit sann för riksdagsledmoten Sofia Virta, De gröna.

Barnets röst

– De är utbildade och har långa arbetsdagar, även om man sällan nämner vem som har skapat frisyren eller naglarna som bidrar till den festliga looken.
En del av smyckena som hon ska bära innehåller modersmjölk. Ja, precis. Det är lätt att tro att man har uppfattat fel.
– Eftersom jag har jobbat mycket för att främja amning och med barn som har skadats redan före födseln av droganvändande mammor är det för mig en fin symbol att bära små örhängsknappar med pärlor gjorda av modersmjölk. På det sättet har jag barnets röst nära mitt öra också under självständighetsdagsfesten.
Att som riksdagsledamot och småbarnsförälder gå på presidentens självständighetsdagsfest kräver sina arrangemang.
Sofia Virta har en liten övernattningslägenhet i Helsingfors. Där ska hennes mamma vara barnvakt till bebisen och bonusdottern.
– Jag undrar hur vi ska få plats? Vi har grand danois-hundar, men de är lyckligtvis inte med. Jag har redan sett för mig hur de dreglar ner festklänningen i sista stund.

Inga champagnefrukostar, ja, knappast ens lunch

Livet som riksdagsledamot är inte annars heller alltid så glamoröst.
– Människor tror kanske att det handlar om champagnefrukostar, men vi hinner knappt äta lunch. Vardagen är ganska kaotisk och min assistent brukar påminna mig om att jag borde kamma mig ibland. Om ett möte har slutat en kvart tidigare så har jag hela hösten bytt till joggingskor och sprungit hem direkt för att amma.
På vilket sätt har arbetet i riksdagen varit annorlunda än du tänkte?
– För mig är teamarbete viktigt, men i riksdagen handlar det mycket om individen. Och beslutsfattandet är inte jämlikt. Om du inte har varit aktiv i något partis ungdomsorganisation eller jobbat länge i riksdagen och känner vissa aktörer så är du ganska ensam. Jag trodde inte att det skulle vara lätt, men det har överraskat mig hur rått man trots allt blir nedsläppt i riksdagen.

Alla borde kunna vara med i politiken, men…

Hon tycker att riksdagspolitiken också i praktiken borde vara möjlig för vem som helst – också för människor som inte har en bakgrund i politiken eller som har småbarn eller vårdar närstående.
– En del har sagt att man måste anpassa sig, men det tänker jag inte göra. Jag vill ha en förändring så att vi inte förlorar kontakten till de människor vars vardag riksdagens beslut påverkar.
Det hon ser mest fram emot med självständighetsdagsmottagningen är att få hälsa på presidentparet.
– Det blir så konkret då. Jag hyser stort respekt för president Sauli Niinistö. Det kommer också att vara en viktig stund för min Mummi, som har upplevt kriget. Jag ska också tänka på mina föräldrar som har gett mig av det lilla de hade och framför allt goda värderingar. För flickorna vill jag visa att man ska vara sig själv och att man kan bli inbjuden till slottet för att det man gör värderas i samhället och inte för att man hör till en rik släkt.
Texten korrigerad 6.12 klockan 13.26: Också bonusdottern är med Virtas mamma i Helsingfors. I en tidigare version hade det blivit fel.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter