På måndag finns barnskyddet i Pargas på ny adress – chefer lovar utveckling av nya lokalerna på Vapparvägen

På måndag tas de första trevande stegen i ny lokal för familjehusets anställda — eller rättare sagt är det barnskyddet i Pargas som numera finns på ny adress efter flytten från Ankaret.
De nya lokalerna ska, i sinom tid, rymma en mångsidig verksamhet: barn- och mödrarådgivning, familjeenheten, småbarnspedagogik, socialservice, elevvård, flyktingverksamhet, familjerådgivning, barn- och ungdomspsykiatrin och vuxenmottagningen.
Psykologer och talterapeuter ska också flytta hit under hösten.

Flytten till Vapparvägen har kritiserats av personalen, bland annat i ÅU:s artiklar och insändarspalter. Men nu hoppas social- och hälsovårdsdirektör Miia Lindström att man ska gå vidare tillsammans.
Att personalen sörjer Ankaret ser både hon och barn- och mödrarådgivningens chef Outi Ramstedt som en naturlig del av processen.
— Ankarets miljö är unik, många kommer att sakna den familjära känslan. Det har varit en snabb process men alla har vetat vad som är på väg ända sedan sjukvårdsdistriktet godkände köpet av byggnaden i januari. Men det är bättre att ha pejl på läget inför den planerade vårdreformen. Vi kan inte ha splittrad verksamhet då vi går in i ett välfärdsområde.
— Jag tror också att ett problem är att vi inte har kunnat ge konkreta svar på alla frågor ännu, eftersom det är en pågående process, säger Lindström.
Hon säger att alla behöver få smälta flytten i egen takt.
— Jag förstår känslan av otrygghet då man vet vad man har men inte vad man får. Det är många verksamhetsformer som ska börja samverka på ny plats.
”Vi har en fantastiskt kompetent personal i Pargas”
Ramstedt påpekar att alla anställda sist och slutligen jobbar för en gemensam sak: familjerna.
— Vi tar med oss det bästa hit: gemenskapen. För rådgivningen är samarbetet med familjecentrets övriga personal fortsatt viktigt. Antalet samarbetspartners ökar i och med flytten och hälsocentralens närhet har också en betydelse.
— Det finns helt klart utmaningar och vi står inför mycket jobb, men det är vår uppgift att utvecklas. Vi har en fantastiskt kompetent personal i Pargas, jag tror starkt på att det blir bra bara vi kommer i gång. Det har tagit 12 år att bygga upp verksamheten i Ankaret, det kommer nog att ta tid här också, säger Ramstedt.
Under vårens lopp har man kartlagt vad de enskilda avdelningarna behöver i den nya byggnaden, som består av två våningar.

Att det är oklart när alla ska ha flyttat in beror på att den nedre våningen används till coronavaccineringar just nu.
Men alla kommer att rymmas med god marginal då byggnaden består av mer än dubbelt så många kvadratmetrar än nuvarande Ankaret.
Budgeten för att utveckla lokalerna är cirka 60 000 euro i år, men man strävar efter att budgetera mera för kommande år för att genomföra förändringar och vidareutveckla verksamheten, då man vet mera exakt vad som behövs.
Bland annat kan trädgården på baksidan utvecklas — kanske byggs det en lekplats här eller så kan man ha möten med klienter utomhus sommartid.


Det här hände
Stadsstyrelsen beslöt i vintras att köpa cirka 2 200 våningskvadratmeter i två våningar i samband med den nuvarande hälsocentralen i Pargas, av Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.
Syftet är att skapa en kombinerad, centraliserad social- och hälsovårdscentral inför den planerade vårdreformen. Familjehuset Ankarets verksamhet och familjecentret hör till dem som flyttar hit.
Stadens hyreskostnader kan minskas i och med detta.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.