På Lastgatan i Åbo bakas 150 nya logistikproffs ut varje år – ändå är det brist på busschaufförer

Utbildningscentret för logistik i Oriketo hör till landets största enheter inom branschen med över 400 studerande och en personal på drygt 30 personer. Varje höst tar man emot ett hundratal nya studerande som ansökt via den gemensamma intagningen och dessutom ungefär lika många till som sökt via den kontinuerliga ansökningen.
Logistikutbildningarna på Lastgatan
Transportbraschens kompetensområde: chaufförer, busschaufförer och kombinationsfordonschaufförer.
Lagertjänsternas kompetensområde: lagerhanterare.
Dessutom erbjuds möjligheten att avlägga yrkeskompetensexamen inom olika delområden.
Utbildningarna räcker allt från 8 månader (yrkesinriktade examina för vuxna) till tre år (logistikbranschens grundutbildning för unga).
Trångt om saligheten
Logistikutbildningens teamansvariga Marko Hallisto intygar att branschen intresserar alltmer hela tiden.
De senaste fem åren då utbildningen funnits i Oriketo har antalet sökande ökat kontinuerligt och Hallisto medger att väggarna sakta men säkert börjar komma emot.
– Redan nu ordnas all undervisning i allmänna ämnen i skolhuset i Peltola, här på Lastgatan är det endast yrkesutbildning som gäller. I praktiken jobbar lärarna så gott som i två skiften för att vi ska rymmas, säger Hallisto.
Logistiken lockar studerande från hela Egentliga Finland och också tvåspråkiga studerande.

– Visst hoppas vi på större utrymmen, men vi gör så gott vi kan. Vi har simulatorer, egna hallar för tvätt och service, övningsplaner och rätt så omfattande utrustning i alla storleksklasser. Vi har ett fyrtiotal maskiner och fordon för tillfället, säger Hallisto.
Man håller som bäst på att upphandla en egen HCT-långtradare till yrkesinstitutet.
Servicehallarna delar man med yrkesinstitutets utbildningar på fordonssidan, där man utbildar mekaniker. Men som chaufför ska man ändå klara av en del av servicen också på egen hand.
Säkert jobb lockar unga
Det som lockar studerande är först och främst branschens goda sysselsättningsutsikter. Inom logistikbranschen finns det jobb så det räcker till åt alla som utexamineras – och blir över. Åboregionen kan erbjuda gott om arbetsplatser inom branschen och allt flera företag inom branschen håller på att etablera sig i trakten.

Logistiksidans utbildningschef Henry Koskinen säger också att den positiva – och spännande – bild som sprids om branschen via olika realityprogram som till exempel ”Fjällens snöröjare” (Teiden sankarit) bidrar till ett ökat intresse.
Gratis körkort lockar många
Studiehandledare Heli Kemi medger att en annan sak som lockar unga är möjligheten att avlägga minst BC-klassens körkort förmånligare än på den privata marknaden som en del av studierna.
– För de som omfattas av den utvidgade läroplikten, det vill säga går ut grundskolan och söker sig till yrkesutbildning blir också den biten avgiftsfri, påminner hon.
Allt fler unga som söker sig till branschen utexamineras snabbare än de tre år som studierna kan ta, men för 16-åringar som söker sig till logistikbranschen är det förstås åldern som spelar in. B- och BE-körkort kan branschstuderande ta redan som 17-åringar, men för långtradar- och busskort krävs 18 års ålder plus branschstudier.
Efterfrågan försvinner inte
Pandemin har inte nödvändigtvis i sig medfört ökat intresse för branschen, men näthandelns ökade popularitet gör att det finns ett större sug också på lagersidan. Och chaufförer behövs det alltid, åtminstone inom en överskådlig framtid.
– Efterfrågan på chaufförer kommer inte att försvinna inom den närmaste tiden, det är ett som är säkert, intygar Hallisto.
– Det positiva under coronatiden har varit att våra studerande trots det har kunnat få ordnat med utbildningsavtalsperioder på arbetsplatserna och på det viset fullfölja sina studier, säger Kemi.

Bland ungdomar är busschaufförsutbildningen den som just nu lockar klart minst, men inom den ordnas en hel del arbetskraftspolitisk utbildning.
– Faktum är att det råder skriande brist på busschaufförer just nu, medger Kemi.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.