På Houtskär renoveras båtar med talkoanda – sju meter lång segelbåt klar till midsommar

Träbåten Klara. Den nästan sju meter långa segelbåten Klara ska stå nyrenoverad på midsommaren. På bild (fr.v): Roland Lehtinen, Lennart Brunnsberg och Torvald Eksten. Foto: Ville Poutanen
Nere i båtbyggeriet vid Houtskärs skärgårdsmuseum står Lennart Brunnsberg, Torvald Eksten och Roland Lehtinen och lutar sig mot allmogesegelbåten Klara.
Tillsammans med fyra andra som deltar i medborgarinstitutet Kombis båtbyggarkurs har de renoverat henne sen förra hösten. Kring midsommaren ska nästan 90-åriga Klara sjösättas och vara klar för segling. Båten ägs av Lehtinen, som tycker det är fint att få renovera sin egen båt.
Segelbåten Klara byggdes på Flodins båtvarv kring år 1929. Sen dess har tiden gjort sitt med båten, men nu får den ett nytt liv.

Båtbyggeriet. Här har nya båtar byggts och äldre renoverats sen år 2012. Foto: Ville Poutanen
Att renovera gamla träbåtar är en konst för sig. Varje träbit man lägger till i båten måste göras för hand och med precision.
– Ifall man gör en träbit för liten så att den inte passar, får man börja om på nytt, säger Torvald Eksten.
På båtbyggarkursen används sällan elektroniska verktyg. Istället använder man verktyg som liknar de som båtbyggarna på Houtskär använt i åratal.
– Förr fanns det minst en som kunde bygga båtar i varje by på Houtskär. Vi försöker hålla den konsten vid liv, säger Lennart Brunnsberg.

Lill-Gyltin. Roddsumpen är byggd av kursdeltagarna och ställdes ut på Åbo Båtmässa. Foto: Ville Poutanen
Segelbåten Klara är inte den första båten som fått nytt liv på båtbyggeriet. Sen 2012 har de som deltagit på båtbyggarkursen renoverat fyra och byggt fem stycken båtar under ledning av Krister Lundell, kursens lärare.
En del av båtarna finns idag utställda på Houtskärs skärgårdsmuseum.

Kilar och hyvlar. De verktyg man använder på Båtbyggeriet liknar dem som använts av båtbyggare på Houtskär i åratal. Foto: Ville Poutanen
I höst är planen att börja bygga en ny träbåt. Fast virket båten byggs av är nytt, kommer båten bli en traditionell skärgårdsträbåt. Brunnsberg, Eksten och Lehtinen uppskattar att byggprojektet kan räcka upp till tre år.
De tre männen är stolta över båtarna de jobbat på. 2016 byggde man en så kallad roddsump vid namnet Lill-Gyltin som ställdes ut på Åbo båtmässa. En roddsump är en båtmodell som användes flitigt i skärgården kring sekelsiktet 1800–1900.
Den här intervjun gjordes innan coronakrisen bröt ut.

Houtskärs egna. Snart får allmogesegelbåten Klara segla på nytt.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.