Förflytta dig till innehållet

På helgen tänds kolmilan i Malmbacka igen – tjära kan bli nästa steg i kolarskogen

Privat
Kolargubbar i tidsenlig klädsel tänder kolmila.
Kolmilan tänds på Malmbacka i Snappertuna på lördag.

På den tidsenliga Kolarhelgen den 9–10 september tänds den 12:e kolmilan i ordningen på Malmbacka i Raseborg. Under kolarhelgen kan man njuta av ett digert program i tidsenlig stil.

På lördagen kan man närvara vid miltändningen som sker vid 13-tiden. På kolarhelgen har man som tradition att alltid avslöja en och annan hemlighet som till exempel vem som tänder milan och vad milan ska heta.

En mila bär alltid ett kvinnligt namn och namnet är hemligt tills kolargubben avslöjar det.

Susann Sonntag och Oscar Gräsbeck uppträder med visor av Dan Andersson och allsång. Det blir marknad runt milan där man kan inhandla närproducerade produkter och smaka på tidsenlig mat, det vill säga kolarbullar samt kaffe med dopp.

Kolargänget ställer också upp med en mannekänguppvisning och information om kolarkläderna. På området kan man även se hur gammal kolbotten har bevarats efter aktiv kolning samt ta del av information om kolning i mila.

Årets utställning ”Vi kom – Vi såg – Vi jublade…” på Malmbacka är en uppföljning av en efterlysning på kolarrysse som gjordes i fjol.

Nytt på naturstigen

Under helgen kan man även vandra längs naturstigen som förvandlas till ”Kolarskogens mysterium”. Den berör på ett informativt sätt kolningstiden under perioden 1600–1920. Längs stigen kan man även njuta av de fina dekorationerna i skogen.

Nytt på stigen för i år är de småfåglarna som träsnidaren Tom Nilsson från Sverige tillverkat. Nilsson har tillverkat fåglar till flera utställningar i olika länder och nu finns även hans fåglar i Finland, just på Malmbacka.

Man kan också delta i ”Projekt holken” där man kan bygga en fågelholk med kolargubbens gamla verktyg. Holken spikas för Malmbackas småfåglar och läggs upp vid stigen. Om man så önskar får man också namnet på trädet där holken läggs upp. Projektet är ett samarbete med Trävaruhuset i Ekenäs.

På söndag klockan 12 blir det gudstjänst vid kolmilan och vedhuggartävling klockan 14. Kolargubben Österlund tar emot anmälningar till vedhuggartävlingen och fina priser utlovas.

Dagen avrundas klockan 17 och kolargänget gör sig klart för att vakta milan under nattens mörka timmar.

Kolarhelgen genomförs av Sällskapet Skogens Svarta Guld och Malmbacka. Inträdet är fritt.

På onsdag den 13 september klockan 18–21 är alla intresserade välkomna att diskutera kolning i mila runt lägerelden. Var och en får gärna ta med sin egen picknickkorg. Inträdet är fritt.

Man vid tjärdal.Privat
Kolargubben Tom Österlund vid en tjärdal på Gotland.

På Malmbacka har man många bollar i luften just nu. Det nordiska tjärseminariet på Åland förra hösten gav många tankar och funderingar och massor med fina kontakter.

Kita och Tom Österlund träffade personer från Havdhem (Snappertunas vänort) som blev jätteintresserade av att kontakten skulle återupptas på ett eller annat sätt.

Nya kontakter ledde dem till sydligaste Gotland i maj 2023 där Torbjörn Björkegren och hans tjärgäng visade vad man bör kunna för att tillverka tjära.

Att tillverka tjära är ett tidskrävande arbete och för kommande tjärprojekt på Malmbacka har man under de två senaste år utfört två barkningsskeden som man också kan bekanta sig med under kolarhelgen.

Efter denna studieresa har man också hunnit en sväng till kolarbröderna i Skinnskatteberg som fungerat som inspiration för kolarskogen i Malmbacka.

– Allt det vi varit med om det senaste året skall vi nu spinna vidare på efter årets kolarhelg så ser vi vad det leder till, säger Kita och Tom Österlund.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter